A kapor szabadföldi termesztése
Kezdőoldal > Blog > Szakmai cikkek > A kapor szabadföldi termesztése

A kapor szabadföldi termesztése

,
2025.03.20. | Szakmai cikkek | fűszernövény ,

A kapor (Anethum graveolens) hazánkban is egyre népszerűbb fűszer- és gyógynövény, melynek termesztése kereskedelmi mennyiségben is megvalósítható. 

A kapor szerepe és jelentősége

A kapor jelentősége mind gasztronómiai, mind gyógyászati szempontból kiemelkedő. A növény aromás levelei különféle ételek fűszerezésére használhatók, mint például uborka, halételek vagy saláták. Levelei, virágai és magjai is felhasználhatók. Olajai emésztést segítő, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Nem szabad megfeledkezni antibakteriális hatásáról sem. Hatásos például fogínygyulladásra, nyákoldásra és köhögés ellen is. Hazai termesztési viszonyok mellett a kapor kereskedelmi szinten is egyre keresettebb termék, így a szakosodott termesztők számára komoly piaci lehetőséget kínál. 

Termesztési feltételek

A kapor sikeres szabadföldi termesztése homogén, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt igényel, melynek pH-értéke 6,0 és 7,0 között kell, hogy legyen. Az előző évben kerülendő növények közé tartoznak például a citrusfélék, mivel azokból átvihetőek a kórokozó magok, míg javasolt olyan elővetemények, mint a saláta vagy a borsó, melyek elősegítik az egészséges talaj mikroflóráját. A kapor termesztésénél különösen fontos a tőtávolság és a sortávolság pontos meghatározása: a sorok között ajánlott legalább 20-25 cm távolságot tartani. 

A vetési idő és módszerek

A magyar éghajlati viszonyokhoz igazodva a kapor vetőmag vetési időszaka áprilisi, illetve kora májusi hónapokban kezdődik. A hibrid fajták esetében célszerű a vetést korai tavaszban megkezdeni, míg a hagyományos fajták is jól fejlődnek a március vége és április eleje közötti időszakban. A laza, homokos vályogtalaj a legideálisabb számára. A vetést közvetlenül a szabadföldre végezzük, mivel a kapor nem szereti az átültetést, ezért az elővetemények helyett közvetlen vetés ajánlott. A magokat 1-2 cm mélyen, egyenletesen kell eloszlatni, majd finoman leborítani, követve a fent említett sortávolságokat. Az öntözésre az első növekedési fázisban különös figyelmet kell fordítani: rendszeres, egyenletes nedvesség biztosítása elengedhetetlen a csírázáshoz és a későbbi jól kiegyensúlyozott növekedéshez.
 

Szabadföldön termesztett kapor növények megfelelő fényviszonyok között.


A kapor gondozása

A kapor gondozása során kiemelten fontos a rendszeres öntözés. Az első növekedési időszakban hetente legalább kétszer javasolt mérsékelt öntözést alkalmazni, különösen a szárazabb időszakokban. Emellett a gyomok elszaporodása gátolhatja a kapor fejlődését, ezért megfelelő talajlazítás és kézi gyomlálás szükséges. A műtrágyázásnál először egy lassan lebomló szerves trágya alkalmazása a legideálisabb, majd kiegészítő mértékű szervetlen tápanyagokat javasolt beadni, melyek mennyisége 50-70 kg/ha nitrogénben gazdag műtrágya formájában történik. A lokális mikroklíma is meghatározó tényező: az árnyékolt, de napos területek kiválasztása az elkerülhetetlen hőingadozások miatt előnyt jelenthet, különös tekintettel a déli fekvésű ültetvényekre.

Betegségek és kártevők elleni védekezés

A kapor termesztése során előforduló gyakori betegségek közé tartozik a lisztharmat és a szürkepuhaság. A hagyományos kezelési módszerek közé tartozik a neemolaj és a kén-alapú permetezők alkalmazása. A mikroklíma módosításával is lehet csökkenteni a fertőzés esélyét. A sortávolság növelésével létrehozott megfelelő légáramlás például jelentősen csökkentheti a betegségek terjedését.  A betegségeket megfelelően kialakított a vetésforgóval is megelőzhetjük.

Betakarítás és tárolás

A kapor betakarítása akkor ideális, amikor a növény levélzete teljesen kifejlődött. Ilyenkor a bioaktív komponensek tartalma a legmagasabb. A betakarítást kézzel vagy gépi eszközökkel is meg lehet valósítani. A frissen betakarított kaporhoz azonnali hűtés ajánlott, mely segít megőrizni a minőséget. Az optimális hőmérséklet 2-4 °C között van az ideális a minőség megőrzéséhez, míg a páratartalom 85-90%-át érdemes biztosítani a száradást megelőzően.

Szezonális útmutató és termesztési hibák

A kapor termesztésének ciklusa a tavasztól a nyár közepéig tart, azzal a megjegyzéssel, hogy a késő nyári hónapokban a hőstressz fokozódása miatt a növény minősége romolhat. A legkritikusabb időszakokban - április vége és június eleje - ügyeljünk a talaj nedvességtartalmára és a hőmérsékletre. A termesztés során gyakran előforduló hibák közé tartozik a túl sűrű vetés, ami miatt nem kap elegendő fényt és tápanyagot, illetve a nem megfelelő öntözési rendszer, ami vagy túlöntözéshez, vagy kiszáradáshoz vezet. 

Kereskedelmi értékesítési lehetőségek

A hazai piac mellett a kapor exportlehetősége is megnövekedett. A friss és bio minősítésű termékek iránti kereslet magas, ezért a precíz termesztési és feldolgozási eljárások hosszú távon biztosíthatják a piaci versenyképességet. A termelők számára a minőségi vizsgálatok, a nyomon követhető származási adatok és a megfelelő hűtőlánc fenntartása mind hozzájárulnak a magasabb piaci árrés eléréséhez. A hazai és nemzetközi kereskedők fokozott érdeklődése rámutat arra, hogy a helyi éghajlati viszonyokhoz adaptált, hagyományos módszerekkel kombinált modern technikák alkalmazása jelentős előnyt kínál a versenytársakkal szemben.

A kapor szabadföldi termesztése tehát megfelelő talaj- és éghajlati viszonyok mellett jövedelmező lehetőséget kínálhat a gazdálkodók számára. A sikeres termesztéshez elengedhetetlen a megfelelő vetési idő betartása, a rendszeres öntözés, a gyomirtás és a betegségek elleni védekezés. A betakarítás és tárolás során a frissesség megőrzése kulcsfontosságú, különösen a piaci értékesítés szempontjából. A hazai és nemzetközi kereslet növekedése további lehetőségeket biztosít a termelők számára. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj Te is első kézből híreinkről, újdonságainkról!
Címkék
adózás AKG AÖP AÖP szerlisták árpa aszály baltacim bevallás bíborhere Big-Bag zsák biodiverzitás biogazdálkodás biominősítés biostimulátor biovetőmagok BMR borsó bükköny búza cirok concept családi gazdaság csávázás csicseriborsó csíkos napraforgó csillagfürt deflektor FAO fémzárolt vetőmag földhasználat földtörvény fordított áfa formatartó Q-bag zsák fűszernövény füvesítés fűvetőmag gazdálkodási napló gázolajszállítás granulátum gyep gyeptelepítés gyógynövény haszonbérlet helyszíni ellenőrzések hibridbúza hozam IBC jogszabályváltozások jövedelmezőség KAP kárbejelentés kárenyhítési hozzájárulás kármentő tálca kérelem kertészet keverési igazolás kölcsönös megfeleltetés köles Kuk kukorica lóbab lombtrágya lucerna Lumino Pro madáreleség méhlegelő minősítés mohar műtrágya műtrágya tárolás napraforgó NÉBIH növénykondícionálás ökológiai gazdálkodás ökológiai másodvetés olajretek olajtök olaszperje oltott oltott lucerna oltott vetőmag őstermelő őstermelői igazolvány pályázat parkfű parlagfű perlit permetezési napló pohánka polipropilén zsák poloska porzáró varrás Posztregisztrációs Fajtakísérlet repce riolittufa rozs somkóró sorköztakaró starter systiva szállítási határidő szarvaskerep szervestrágya szilázs szója szövetsúly szövött PP zsák szudánifű takarmány takarmányborsó takarmánynövény takarmányrepce takarónövény talajbaktérium talajjavítás talajoltás támogatás tanúsítvány tápanyag tarlóbontás tenyészidő termesztés technológia teszt tönkölybúza tőzeg trágyázás tritikálé új előírások UN ünnepi nyitvatartás vetésforgó vetésidő vetőburgonya vetőgumó vetőmag vetőmag szövetség vetőmagnorma vis maior vöröshere vszt zab zöldítés zöldtrágya zöldtrágyázás zöldugar zsák kialakítás
Kérdésed, üzeneted van? Oszd meg velünk!

Figyelem! A Caps Lock bekapcsolva!

+

Legkeresettebb termékek | Legkeresettebb termékek
Fitohorm Szőlő-Gyümölcs
Rendelhető
Lombtrágya
Fitohorm Szőlő-Gyümölcs
Ajánlás
növénykondícionáló
BIO
BIO
Kultúra
szőlő/gyümölcs
Státusz
Rendelhető
Kiszerelés:
20 liter/kanna
Nettó egységár:
1 832 Ft/liter
Kosárba teszem
Kaszáló Greenland csávázatlan
Rendelhető
Takarmányfű keverék
Kaszáló Greenland
Ajánlás
legelő
Csávázás
csávázatlan
Norma
40-60 kg/ha
Státusz
Rendelhető
Termőhely
átlagos
Összetevők
40% angol perje
20% olasz perje
15% nádképű csenkesz
15% csomós ebír
10% zöld rozsnok
Kiszerelés:
25 kg/zsák
Nettó egységár:
1 174 Ft/kg
Kosárba teszem
Legelő Fauna csávázatlan
Rendelhető
Takarmányfű keverék
Legelő Fauna
Ajánlás
legelő
Csávázás
csávázatlan
Norma
40-60 kg/ha
Státusz
Rendelhető
Termőhely
átlagos
Összetevők
60% angol perje
20% olasz perje
10% zöld rozsnok
5% nádképű csenkesz
5% csomós ebír
Kiszerelés:
25 kg/zsák
Nettó egységár:
1 174 Ft/kg
Kosárba teszem
Desiree székelyföldi csávázatlan elit 35-55 mm
Rendelhető
Vetőburgonya
Desiree
Csávázás
csávázatlan
Héjszín
piros
Méret
35-55 mm
Státusz
Rendelhető
Szap. fok
E
Származási hely
székelyföldi
Kiszerelés:
25 kg/zsák
Nettó egységár:
354 Ft/kg
Kosárba teszem
Hajnalka csávázatlan
Rendelhető
Pohánka
Hajnalka
Ajánlás
zöldítés
AKG
AKG
Csávázás
csávázatlan
Norma
40-60 kg/ha
Státusz
Rendelhető
Kiszerelés:
25 kg/zsák
Nettó egységár:
455 Ft/kg
Kosárba teszem
Cikkajánló | Cikkajánló
IBC - így válassz okosan, biztonságosan és költséghatékonyan
IBC - így válassz okosan, biztonságosan és költséghatékonyan
2025.11.13. | Szakmai cikkek
Teljes útmutató szettekről, tartozékokról, tanúsításokról és árkülönbségekrő, biztonságos és költséghatékony megoldások a Primagtól!
Tovább olvasok
Miért érdemes oltott vetőmagot választani - különösen lucernánál?
Miért érdemes oltott vetőmagot választani - különösen lucernánál?
2025.11.13. | Szakmai cikkek
Az oltott vetőmagok használata ma már nem csupán szakmai javaslat, hanem egyre inkább alaptechnológia a modern, fenntartható mezőgazdaságban.
Tovább olvasok
Virágba borul a sorköz: így csökkentheti a szőlőkabóca kártételét
Virágba borul a sorköz: így csökkentheti a szőlőkabóca kártételét
2025.11.11. | Szakmai cikkek
Hogyan csökkentheti az amerikai szőlőkabóca fertőzéseinek kockázatát virágos sorköztakarók és élőhelyfoltok alkalmazása.
Tovább olvasok