Kezdőoldal > Vetőmagok > Zöldtrágya növények > Homoki zab
Kategóriák
 

Homoki zab

A homoki zab zöldtrágya növényeink egyike. Kiváló takarónövény, mely a gyors növekedésnek és kiemelkedő gyomelnyomó képességének köszönhetően méltán tesz szert egyre növekvő népszerűségre. Érdemes keverékként vetni, ilyenkor a többi, lassabban növekvő növény mellett már korán képes érvényesíteni gyomelnyomó hatását. Kifejezetten javasolt pillangósvirágúakkal együtt vetni. Nagyon jól tűri a szárazságot, ilyenkor is magas hozamot képez. Tápanyagban nem gazdag talajokon is jól megél, de az árnyékot nem szívleli.

A homoki zab zöldtrágya növényeink egyike. 

Tovább a részletekre
1 termék  a 1 termékből
Nézet: Primaq - Prima Mag Primaq - Prima Mag Primaq - Prima Mag

Legyen saját keveréked! Állitsd össze a saját keverékedet, akár már 300 kg-tól. Csak küld el üzenetben, hogy milyen fajokból és milyen %-ban szeretnéd és mi megoldjuk, ezt is :)!

 | Kisokos/Hasznos ...


A homoki zab előnyei

Magyarországon egyelőre még nem általánosan elterjedt a zabfélék zöldtrágya növényként való hasznosítása, de népszerűsége egyre növekvő tendenciát mutat. Mivel keverékekben jól vethető, ezért érdemes olyan növényekkel társulásban vetni, amelyekkel jól kiegészítik egymást. Társítható takarmányborsóval és bükkönyfélékkel, ezek mellett remek támasztónövényként is funkcionál.

A pillangósvirágúak lassabb növekedése mellett jól érvényesül a homoki zab korai és gyors növekedése, így a többi növény megerősödéséig is elnyomja a gyomokat, allelopatikus képességgel rendelkezik. A gazdák tapasztalatai alapján kifejezetten javasoljuk egy homoki zabból, lóbabból, facéliából és talajművelő retekből álló keverék megvalósítását, hiszen ezzel a kombinációval a felszín feletti és alatti rétegek is remekül kitöltésre kerülnek.
A homoki zab elbomlásakor az aprómagvú gyomok csírázását megakadályozza, a búza árvakelését radikálisan csökkenti, gátolja a fonálférgek túlszaporodását.

Igényei

Sokféle talajon megél, a talajjal szemben nem igényes. Az árnyékot nem, de a szárazságot jól tűri. Ugyan nem fagyálló, de nulla Celsius-fokig tűri a hideget is. A betegségeknek jól ellenáll. Fehérjetartalma magas, szarvasmarha, juh, birka takarmányozására is alkalmas.

 | Cikkajánló
Készülhetnek a gazdák: tovább nő 2024-től az ökológiai gazdálkodás támogatása
Készülhetnek a gazdák: tovább nő 2024-től az ökológiai gazdálkodás támogatása
2023.12.02. | Szakmai cikkek
2024-től bővül a biogazdaságok támogatása.
Tovább olvasok
Az ökológiai gazdálkodás új dimenziói
Az ökológiai gazdálkodás új dimenziói
2023.11.30. | Szakmai cikkek
A biogazdálkodás a jövő útja: környezetbarát gazdálkodási technikák és az egészséges élelmiszertermelés ötvözete.
Tovább olvasok
Gazdálkodási Napló - Friss infók
Gazdálkodási Napló - Friss infók
2023.11.22. | Agrártámogatások
2024-ben is lesz lehetőség a Gazdálkodási Napló egyszeri elektronikus feltöltésére!
Tovább olvasok
 | Ügyfeleink mondták

Nem találkoztam még korábban ennyire áttekinthető, szakmailag is kitűnő mezőgazdasági webshoppal. Felüdülés, hogy nem kell egy területi képviselővel személyesen leülnöm egyeztetni, hogy bármiféle információt szerezzek. Ehelyett a Primagnál az oldalon, valamint e-mailben vagy telefonon gyorsan, lendületesen minden kérdésemre választ kapok, és le is tudom adni azonnal a rendelést.

Sáriné Romfa Ibolya őstermelő
Mélykút

A munkacsúcsok idején minden megspórolt perc kincset ér, hiszen szinte folyamatosan a területen dolgozunk, és az élet gyakran olyan helyzeteket produkál, amikor nyitvatartás után szükséges a beszerzéseket bonyolítani. Ekkor nagyon jól jön, hogy a Primag webshopból a legtöbb input anyagot, sőt még ritkábban használt eszközöket, pl.  zsákokat, tartályt, szivattyút is megrendelhetek. Nem egyszer előfordult, hogy csak itt találtam a konkrét igényünkre költséghatékony megoldást. Ha a rendelés pontosítására van szükség, gyakorlatilag azonnali telefonos segítséget kapok, majd a szállítást is hihetetlenül gyorsan megszervezik. Ilyen gördülékeny beszerzési lehetőséggel máshol nem találkoztam még.

Szántosi Attila Biohungaricum Kft.
Szarvas

Már régóta vásárolunk a Primag-tól, mert számunkra nagyon fontos, hogy közvetlen kapcsolatot tudjunk fenntartani a beszerzés folyamán. Minden felmerülő problémánkat, kérésünket rugalmasan kezelik és szakmailag kiemelkedőek, így mindig nyugodtak lehetünk.  A Primag nagy terhet levesz a vállamról azzal, hogy néhány kattintással meg tudom rendelni a szükséges vetőmagokat, és megbízhatóan, időben ki is szállítják. A gazdálkodáshoz szükséges plusz információkat is megtalálom a honlapon.

Pintér Lajos Bácsai Agrár Zrt.
Győr
<b>1991 óta</b> lendületben
1991 óta lendületben
<b>Szakértő</b> ügyfélszolgálat
Szakértő ügyfélszolgálat
<b>Határon</b> innen és túl
Határon innen és túl
<b>Megoldást </b>kínálunk
Megoldást kínálunk
Üzenet
Kérdésed, üzeneted van? Oszd meg velünk!