We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Request for quotationDeliveryDelivery
Lopsided oat

A homoki zab zöldtrágya növényeink egyike. Kiváló takarónövény, mely a gyors növekedésnek és kiemelkedő gyomelnyomó képességének köszönhetően méltán tesz szert egyre növekvő népszerűségre. Érdemes keverékként vetni, ilyenkor a többi, lassabban növekvő növény mellett már korán képes érvényesíteni gyomelnyomó hatását. Kifejezetten javasolt pillangósvirágúakkal együtt vetni. Nagyon jól tűri a szárazságot, ilyenkor is magas hozamot képez. Tápanyagban nem gazdag talajokon is jól megél, de az árnyékot nem szívleli.

A homoki zab zöldtrágya növényeink egyike. 

Go to details ...

A homoki zab előnyei

Magyarországon egyelőre még nem általánosan elterjedt a zabfélék zöldtrágya növényként való hasznosítása, de népszerűsége egyre növekvő tendenciát mutat. Mivel keverékekben jól vethető, ezért érdemes olyan növényekkel társulásban vetni, amelyekkel jól kiegészítik egymást. Társítható takarmányborsóval és bükkönyfélékkel, ezek mellett remek támasztónövényként is funkcionál.

A pillangósvirágúak lassabb növekedése mellett jól érvényesül a homoki zab korai és gyors növekedése, így a többi növény megerősödéséig is elnyomja a gyomokat, allelopatikus képességgel rendelkezik. A gazdák tapasztalatai alapján kifejezetten javasoljuk egy homoki zabból, lóbabból, facéliából és talajművelő retekből álló keverék megvalósítását, hiszen ezzel a kombinációval a felszín feletti és alatti rétegek is remekül kitöltésre kerülnek.
A homoki zab elbomlásakor az aprómagvú gyomok csírázását megakadályozza, a búza árvakelését radikálisan csökkenti, gátolja a fonálférgek túlszaporodását.

Igényei

Sokféle talajon megél, a talajjal szemben nem igényes. Az árnyékot nem, de a szárazságot jól tűri. Ugyan nem fagyálló, de nulla Celsius-fokig tűri a hideget is. A betegségeknek jól ellenáll. Fehérjetartalma magas, szarvasmarha, juh, birka takarmányozására is alkalmas.Request for quotationRequest for quotation

Search

Request for quotationRequest for quotation

Request for quotation

OrderOrder

Order

DeliveryDelivery

Delivery

Message

Questions, messages? Share it with us!