Segíthetünk?
Kezdőoldal > Tápanyagok > Szervestrágya
Szervestrágya

A növénytermesztésben a tápanyagok visszapótlásának legősibb formája a szervestrágyázás, az istállótrágya hatékony felhasználásáról már az ókori feltárások is tanúskodnak. A kémiai üzemekben előállított ásványi eredetű műtrágyákkal csak a 19. század Németországában kezdtek el foglalkozni, és bár egyszerűségük és számos előnyös tulajdonságuk miatt gyorsan bevonultak a gazdálkodók hétköznapjaiba, a múlt század második felében látni lehetett azt is, hogy mely területeken jár mégis pótolhatatlan előnyökkel a sokkal nehezebben kezelhető szarvasmarha- és baromfitrágya. 

A növénytermesztésben a tápanyagok visszapótlásának legősibb formája a szervestrágyázás, ennek koszerű változata a minőségi, fermentált, pelletált szerves trágyák alkalmazása.

Tovább a részletekre
StátuszTermékÖsszetételAlapanyagAjánlásNettó egységár
Primaq - Prima Magrendelhető Marha-Jó NPK 3-3-3 szarvasmarha szántóföld/zöldség/gyümölcs/öko 90.50 Ft/kg
Primaq - Prima Magrendelhető Bio-Fer Foszfor Plusz NPK 5-12-2,5 baromfitrágya savanyú talaj/zöldség/gyümölcs 75.50 Ft/kg
Primaq - Prima Magrendelhető Bio-Fer Káli Plusz NPK 3,5-2,5-14 baromfitrágya szántóföld/zöldség/gyümölcs 75.50 Ft/kg
Primaq - Prima Magrendelhető Bio-Fer Káli Szulf NPK 3-2,5-11 baromfitrágya szántóföld/zöldség/gyümölcs/öko 75.50 Ft/kg
Primaq - Prima Magrendelhető Bio-Fer Natúr NPK 4-3-3 baromfitrágya szántóföld/zöldség/gyümölcs/öko 52.50 Ft/kg
Primaq - Prima Magrendelhető Bio-Fer Natúr Extra NPK 5,5-3-2,5 baromfitrágya szántóföld/zöldség/gyümölcs/öko 58.50 Ft/kg
Primaq - Prima Magrendelhető Bio-Fer Nitro-Vit NPK 10-3-5 baromfitrágya szántóföld/zöldség/gyümölcs/öko 86.50 Ft/kg
Primaq - Prima Magrendelhető Bio-Fer P+K NPK 3-5,5-7 baromfitrágya szántóföld/zöldség 72.50 Ft/kg
Primaq - Prima Magrendelhető Orgevit NPK 4-2,5-2,3 baromfitrágya szántóföld/zöldség/gyümölcs/öko 85.00 Ft/kg
Primaq - Prima Magrendelhető Siforga NPK 4-3-8-7 CaO baromfitrágya zöldség/dísznövény/öko 127.00 Ft/kg
Üzenet

Kérdésed, üzeneted van? Személyre szabott megoldást keresel? Oszd meg velünk! Várjuk észrevételeidet az oldalunkkal kapcsolatban is. Minden építő jellegű javaslatot szívesen fogadunk.

A korszerű, szilárd vagy folyékony műtrágyák tartalmazzák az összes olyan alapvető növényi tápanyagot, amelyeket a szerves trágyák. Sőt, a műtrágyákkal szabályozni lehet ezek arányát, hiszen a tudomány és a korszerű gyártástechnológia képes hozzáigazítani összetételüket a növényfajok speciális igényeihez. Könnyebben tárolhatóak és szállíthatóak, kijuttatásuk egyszerűbb, olcsóbb, pontosabban adagolhatóak, mint a szerves trágyák.

De az állati trágya bomlása során nemcsak jelentős mennyiségű tápanyag szabadul fel, hanem a trágyát alkotó humusztartalmú anyagok is hozzájárulnak a talaj szerkezetére gyakorolt kedvező hatáshoz. Termékenyebb lesz a föld, jobb víz- és levegőgazdálkodással, kedvezőbb hőháztartással. Jó szerkezetű talajon pedig könnyebb és eredményesebb lesz a termesztése mindenfajta zöldségnek, gyümölcsnek, dísznövénynek és haszonnövénynek. A szerves trágya nemcsak nagyobb mennyiséget és jobb minőséget, de markánsabb ízvilágot is teremt.

Korszerű technológiával újraalkotott szerves trágyák

A mikroelemeket és hasznos baktériumokat is tartalmazó, hőkezelt szerves trágya nagy szerepet játszik a kimerült talajok újraélesztésében, a talajszerkezet feljavításában, sőt a műtrágyák hasznosítását is képes segíteni. A pellet alacsony nedvességtartalmú, gyorsan bomló granulátumformula, amely nedvesedés hatására gyorsan felszívódik, így a növény gyökerei számára azonnal elérhető. Az állatitrágya-granulátum sokkal könnyebb, és a friss trágyánál sokkal egyszerűbb szállítani, tárolni és kihelyezni is.

Hogyan készül? A trágya alapanyagát begyűjtik, keverik, majd komposztálják. Ezután következik a hőkezelés és a fertőtlenítés, amely eltávolítja az összes szennyeződést, életképes gyommagot a trágyából. Ezt az anyagot nagy nyomáson préselik, és szárítás után granulálják. A folyamat révén szagtalan, kórokozóktól mentes és fenntartható módon előállított trágyapellet képződik, amelynek fajlagosan hétszer nagyobb a hatóanyagtartalma mint a műtrágyának. A jó vízfelvevő képességű, szálas, rostos pellethez sokszor további ásványi anyagokat is hozzáadnak, eleget téve ezzel a növény, a talaj és a jó gazda egyedi igényeinek. 

Szenvedélyünk a kiváló termőföld

30 éve kísérjük figyelemmel a növénytermesztés innovációit, és arra törekszünk, hogy ezek mind elérhetőek legyenek a webáruházunkban. Böngéssz minősített, pelletált szarvasmarha- és baromfitrágya-kínálatunkban, és válaszd azt, ami leginkább megfelel az elképzeléseidnek. A szerves trágyák kategóriában 25 kg-tól 1000 kg-ig találsz megfelelő kiszerelést, és sok termékünk ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett, sőt kifejezetten javasolt.

Kérdezz minket, és legyen szó akár zöldséges vagy dísznövénykertről, gyümölcsösről, szántóföldi vagy ökogazdálkodásról, segítünk neked megkeresni a legjobb megoldást, kidolgozzuk és ütemezzük a szervestrágyázás neked legmegfelelőbb receptjét.