Kezdőoldal > Vetőmagok > Hüvelyesek > Lencse
Kategóriák
 
Letöltés

Lencse

A lencse egyéves lágyszárú növény, amelyet élelmezési és zöldtrágyázási céllal is termesztenek. Gyorsan nő és korán virágzik, így rövid idő alatt nagy mennyiségű biomasszát termel. Nitrogénmegkötő baktériumokkal szimbiózisban él, amelyek segítségével a légköri nitrogént ammóniummá alakítják, ami a talajban maradva tápanyagként szolgál.

A lencse, mint zöldtrágya növény

Tovább a részletekre
3 termék  a 3 termékből
Rendezés:
Nézet: Primaq - Prima Mag Primaq - Prima Mag Primaq - Prima Mag
Kisokos/Hasznos | Kisokos/Hasznos ...


A lencse mint zöldtrágya növény

A zöldtrágyázás egy olyan talajjavító eljárás, amely során a talajba zöld növényi anyagot dolgoznak be. A zöldtrágya növények javítják a talaj szerkezetét, növelik a szervesanyag-tartalmát, megkötik a légköri nitrogént, gátolják a gyomnövények terjedését és elősegítik a haszonnövények táplálkozását3. A lencse kiválóan alkalmas zöldtrágya növénynek, mert:

  • Gyorsan nő és korán virágzik, így rövid idő alatt nagy mennyiségű biomasszát termel.
  • Nitrogénmegkötő baktériumokkal szimbiózisban él, amelyek segítségével a légköri nitrogént ammóniummá alakítják, ami a talajban maradva tápanyagként szolgál.
  • Jó vízgazdálkodó képességgel rendelkezik, így kevésbé igényli az öntözést
  • Alacsony igényű a talaj minőségét illetően, jól tűri a savanyú és meszes talajokat is.
  • Kevésbé érzékeny a kártevőkre és betegségekre, mint más hüvelyesek.


A lencse mint élelmezési növény

A lencse mint élelmezési növény egyike a legrégebbi kultúrnövényeinknek, amelyet már a kőkorszakban is termesztettek. A lencsemagok különféle színűek és méretűek lehetnek, attól függően, hogy milyen fajtáról van szó. A leggyakoribb színek a sárga, barna, zöld és vörös. A lencse magas tápértékű élelmiszer, amely számos előnnyel jár az emberi egészségre:

  • Gazdag fehérjében (100 g-ban átlagosan 26 g), ami fontos az izomzat felépítéséhez és fenntartásához
  • Magas rosttartalmú (100 g-ban átlagosan 31 g), ami segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintet, valamint előnyös hatással van a bélflórára
  • Tartalmaz többféle B-vitamint (pl. tiamin, riboflavin, niacin, folsav), amelyek fontosak az idegrendszer működéséhez, az anyagcsere-folyamatokhoz és a vérképzéshez
  • Jelentős mennyiségű vasat (100 g-ban átlagosan 7,5 mg) is tartalmaz, ami a hemoglobin alkotóeleme, és szerepet játszik az oxigénszállításban és az immunrendszer erősítésében
  • Egyéb ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például kálium, kalcium, magnézium, cink, réz és mangán, amelyek szükségesek a csontok, a fogak, az izmok és az enzimek egészségéhez

A lencse tehát mind zöldtrágyázásra, mind élelmezésre kiválóan alkalmas növény, amelyet érdemes beépíteni a gazdálkodásba és az étrendbe. A lencse sokféle módon elkészíthető, például levesként, főzelékként, salátaként vagy köretként. A lencse ízét fokozhatjuk fűszerekkel, mint például babérlevél, kakukkfű, rozmaring vagy koriander. A lencse jól harmonizál más hüvelyesekkel, gabonafélékkel, zöldségekkel és húsokkal is. A lencse tehát nemcsak egészséges, hanem ízletes és változatos étel is.

Cikkajánló | Cikkajánló
Egyedi zsákot - a Te igényeidhez ... csak Neked
Egyedi zsákot - a Te igényeidhez ... csak Neked
2024.07.12. | Primag info
Az egyedi megoldások lehetővé teszik számodra, hogy az igényeidnek leginkább megfelelő zsákokat rendeld meg, amelyek a specifikus gyártási technológiákhoz is alkalmazkodnak.
Tovább olvasok
Természetes kálium pótlás a növényeknél
Természetes kálium pótlás a növényeknél
2024.06.26. | Szakmai cikkek
Hatékony és fenntartható természetes kálium pótlás a növényeknél: komposzt, trágya és zöldtrágyázás alkalmazása a jobb terméshozamért.
Tovább olvasok
Keserűsó lombtrágya: hatékony tápanyagellátás
Keserűsó lombtrágya: hatékony tápanyagellátás
2024.06.24. | Szakmai cikkek
A keserűsó lombtrágya, mint megoldás a növények tápanyagellátására és aszálytűrésének fokozására
Tovább olvasok
Ügyfeleink mondták | Ügyfeleink mondták
Csillag inaktív
Csillag inaktív
Csillag inaktív
Csillag inaktív
Csillag inaktív

A Primag volt az első komoly kereskedő cég, aki az idők szavát meghallva webes felületre vitte a készletet, a vásárlást, a kiszolgálást. Ezzel nekünk, vásárlóknak rengeteg időt, telefonálgatást, utazgatást spóroltak meg. Ez azóta fejlődik, minden évben egyre jobbak és a növekvő termékszám ellenére is kezelhető, működő a webshopos felület. 

Sári Sándor László családi gazdálkodó
Mélykút
Csillag inaktív
Csillag inaktív
Csillag inaktív
Csillag inaktív
Csillag inaktív

Nem találkoztam még korábban ennyire áttekinthető, szakmailag is kitűnő mezőgazdasági webshoppal. Felüdülés, hogy nem kell egy területi képviselővel személyesen leülnöm egyeztetni, hogy bármiféle információt szerezzek. Ehelyett a Primagnál az oldalon, valamint e-mailben vagy telefonon gyorsan, lendületesen minden kérdésemre választ kapok, és le is tudom adni azonnal a rendelést.

Sáriné Romfa Ibolya őstermelő
Mélykút
Csillag inaktív
Csillag inaktív
Csillag inaktív
Csillag inaktív
Csillag inaktív

Bármilyen szakmai kérdésem merült is fel, a Primagtól mindig gyorsan megkaptam a választ. Nagyon segítőkészek! Nagy biztonságot ad, hogy tudom, hogy egyedi kéréseimmel is fordulhatok hozzájuk, beszerzik, amire szükségem van, és nem nekem kell utána járnom. Én elmondom, mire van szükségem, ők pedig felkutatják. A Primag nagy terhet levesz a vállamról azzal, hogy néhány kattintással meg tudom rendelni a szükséges vetőmagokat, és megbízhatóan ki is szállítják. 

Czeller Gábor családi gazdálkodó
Tamási
<b>1991 óta</b> lendületben
1991 óta lendületben
<b>Szakértő</b> ügyfélszolgálat
Szakértő ügyfélszolgálat
<b>Határon</b> innen és túl
Határon innen és túl
<b>Megoldást </b>kínálunk
Megoldást kínálunk
Üzenet
Kérdésed, üzeneted van? Oszd meg velünk!

Figyelem! A Caps Lock bekapcsolva!

+