Kezdőoldal > Vetőmagok > Hüvelyesek > Lencse
 

Lencse

A lencse egyéves lágyszárú növény, amelyet élelmezési és zöldtrágyázási céllal is termesztenek. Gyorsan nő és korán virágzik, így rövid idő alatt nagy mennyiségű biomasszát termel. Nitrogénmegkötő baktériumokkal szimbiózisban él, amelyek segítségével a légköri nitrogént ammóniummá alakítják, ami a talajban maradva tápanyagként szolgál.

A lencse, mint zöldtrágya növény

Tovább a részletekre
1 termék  a 1 termékből
Nézet: Primaq - Prima Mag Primaq - Prima Mag Primaq - Prima Mag
 | Kisokos/Hasznos ...


A lencse mint zöldtrágya növény

A zöldtrágyázás egy olyan talajjavító eljárás, amely során a talajba zöld növényi anyagot dolgoznak be. A zöldtrágya növények javítják a talaj szerkezetét, növelik a szervesanyag-tartalmát, megkötik a légköri nitrogént, gátolják a gyomnövények terjedését és elősegítik a haszonnövények táplálkozását3. A lencse kiválóan alkalmas zöldtrágya növénynek, mert:

  • Gyorsan nő és korán virágzik, így rövid idő alatt nagy mennyiségű biomasszát termel.
  • Nitrogénmegkötő baktériumokkal szimbiózisban él, amelyek segítségével a légköri nitrogént ammóniummá alakítják, ami a talajban maradva tápanyagként szolgál.
  • Jó vízgazdálkodó képességgel rendelkezik, így kevésbé igényli az öntözést
  • Alacsony igényű a talaj minőségét illetően, jól tűri a savanyú és meszes talajokat is.
  • Kevésbé érzékeny a kártevőkre és betegségekre, mint más hüvelyesek.

A lencse mint élelmezési növény

A lencse mint élelmezési növény egyike a legrégebbi kultúrnövényeinknek, amelyet már a kőkorszakban is termesztettek. A lencsemagok különféle színűek és méretűek lehetnek, attól függően, hogy milyen fajtáról van szó. A leggyakoribb színek a sárga, barna, zöld és vörös. A lencse magas tápértékű élelmiszer, amely számos előnnyel jár az emberi egészségre:

  • Gazdag fehérjében (100 g-ban átlagosan 26 g), ami fontos az izomzat felépítéséhez és fenntartásához
  • Magas rosttartalmú (100 g-ban átlagosan 31 g), ami segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintet, valamint előnyös hatással van a bélflórára
  • Tartalmaz többféle B-vitamint (pl. tiamin, riboflavin, niacin, folsav), amelyek fontosak az idegrendszer működéséhez, az anyagcsere-folyamatokhoz és a vérképzéshez
  • Jelentős mennyiségű vasat (100 g-ban átlagosan 7,5 mg) is tartalmaz, ami a hemoglobin alkotóeleme, és szerepet játszik az oxigénszállításban és az immunrendszer erősítésében
  • Egyéb ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például kálium, kalcium, magnézium, cink, réz és mangán, amelyek szükségesek a csontok, a fogak, az izmok és az enzimek egészségéhez

A lencse tehát mind zöldtrágyázásra, mind élelmezésre kiválóan alkalmas növény, amelyet érdemes beépíteni a gazdálkodásba és az étrendbe. A lencse sokféle módon elkészíthető, például levesként, főzelékként, salátaként vagy köretként. A lencse ízét fokozhatjuk fűszerekkel, mint például babérlevél, kakukkfű, rozmaring vagy koriander. A lencse jól harmonizál más hüvelyesekkel, gabonafélékkel, zöldségekkel és húsokkal is. A lencse tehát nemcsak egészséges, hanem ízletes és változatos étel is.

 | Cikkajánló
A tritikálé jelentősége és előnyei a modern mezőgazdaságban
A tritikálé jelentősége és előnyei a modern mezőgazdaságban
2023.09.12. | Szakmai cikkek
Tritikálé: a modern mezőgazdaság innovatív gabonája. A ciikkünkből kiderül, hogy miért növekszik a népszerűsége a termesztésben és feldolgozásban.
Tovább olvasok
GOSZ-VSZT-NAK Repce Posztregisztrációs Fajtakísérlet 2023
GOSZ-VSZT-NAK Repce Posztregisztrációs Fajtakísérlet 2023
2023.09.11. | Szakmai cikkek
Kiadvány a 2023 évi repce Posztregisztrációs Fajtakísérletek eredményeiből
Tovább olvasok
GOSZ-VSZT-NAK Őszi búza Posztregisztrációs kísérlet 2023
GOSZ-VSZT-NAK Őszi búza Posztregisztrációs kísérlet 2023
2023.09.11. | Szakmai cikkek
Kiadvány a 2023 évi búza Posztregisztrációs Fajtakísérletek eredményeiből
Tovább olvasok
 | Ügyfeleink mondták

A munkacsúcsok idején minden megspórolt perc kincset ér, hiszen szinte folyamatosan a területen dolgozunk, és az élet gyakran olyan helyzeteket produkál, amikor nyitvatartás után szükséges a beszerzéseket bonyolítani. Ekkor nagyon jól jön, hogy a Primag webshopból a legtöbb input anyagot, sőt még ritkábban használt eszközöket, pl.  zsákokat, tartályt, szivattyút is megrendelhetek. Nem egyszer előfordult, hogy csak itt találtam a konkrét igényünkre költséghatékony megoldást. Ha a rendelés pontosítására van szükség, gyakorlatilag azonnali telefonos segítséget kapok, majd a szállítást is hihetetlenül gyorsan megszervezik. Ilyen gördülékeny beszerzési lehetőséggel máshol nem találkoztam még.

Szántosi Attila Biohungaricum Kft.
Szarvas

Már régóta vásárolunk a Primag-tól, mert számunkra nagyon fontos, hogy közvetlen kapcsolatot tudjunk fenntartani a beszerzés folyamán. Minden felmerülő problémánkat, kérésünket rugalmasan kezelik és szakmailag kiemelkedőek, így mindig nyugodtak lehetünk.  A Primag nagy terhet levesz a vállamról azzal, hogy néhány kattintással meg tudom rendelni a szükséges vetőmagokat, és megbízhatóan, időben ki is szállítják. A gazdálkodáshoz szükséges plusz információkat is megtalálom a honlapon.

Pintér Lajos Bácsai Agrár Zrt.
Győr

A Primag volt az első komoly kereskedő cég, aki az idők szavát meghallva webes felületre vitte a készletet, a vásárlást, a kiszolgálást. Ezzel nekünk, vásárlóknak rengeteg időt, telefonálgatást, utazgatást spóroltak meg. Ez azóta fejlődik, minden évben egyre jobbak és a növekvő termékszám ellenére is kezelhető, működő a webshopos felület. 

Sári Sándor László családi gazdálkodó
Mélykút
<b>1991 óta</b> lendületben
1991 óta lendületben
<b>Szakértő</b> ügyfélszolgálat
Szakértő ügyfélszolgálat
<b>Határon</b> innen és túl
Határon innen és túl
<b>Megoldást </b>kínálunk
Megoldást kínálunk
Üzenet
Kérdésed, üzeneted van? Oszd meg velünk!