Kezdőoldal > Vetőmagok > Hüvelyesek > Lencse
Kategóriák
 
Letöltés

Lencse

A lencse egyéves lágyszárú növény, amelyet élelmezési és zöldtrágyázási céllal is termesztenek. Gyorsan nő és korán virágzik, így rövid idő alatt nagy mennyiségű biomasszát termel. Nitrogénmegkötő baktériumokkal szimbiózisban él, amelyek segítségével a légköri nitrogént ammóniummá alakítják, ami a talajban maradva tápanyagként szolgál.

A lencse, mint zöldtrágya növény

Tovább a részletekre
1 termék  a 1 termékből
Nézet: Primaq - Prima Mag Primaq - Prima Mag Primaq - Prima Mag
Kisokos/Hasznos | Kisokos/Hasznos ...


A lencse mint zöldtrágya növény

A zöldtrágyázás egy olyan talajjavító eljárás, amely során a talajba zöld növényi anyagot dolgoznak be. A zöldtrágya növények javítják a talaj szerkezetét, növelik a szervesanyag-tartalmát, megkötik a légköri nitrogént, gátolják a gyomnövények terjedését és elősegítik a haszonnövények táplálkozását3. A lencse kiválóan alkalmas zöldtrágya növénynek, mert:

  • Gyorsan nő és korán virágzik, így rövid idő alatt nagy mennyiségű biomasszát termel.
  • Nitrogénmegkötő baktériumokkal szimbiózisban él, amelyek segítségével a légköri nitrogént ammóniummá alakítják, ami a talajban maradva tápanyagként szolgál.
  • Jó vízgazdálkodó képességgel rendelkezik, így kevésbé igényli az öntözést
  • Alacsony igényű a talaj minőségét illetően, jól tűri a savanyú és meszes talajokat is.
  • Kevésbé érzékeny a kártevőkre és betegségekre, mint más hüvelyesek.

A lencse mint élelmezési növény

A lencse mint élelmezési növény egyike a legrégebbi kultúrnövényeinknek, amelyet már a kőkorszakban is termesztettek. A lencsemagok különféle színűek és méretűek lehetnek, attól függően, hogy milyen fajtáról van szó. A leggyakoribb színek a sárga, barna, zöld és vörös. A lencse magas tápértékű élelmiszer, amely számos előnnyel jár az emberi egészségre:

  • Gazdag fehérjében (100 g-ban átlagosan 26 g), ami fontos az izomzat felépítéséhez és fenntartásához
  • Magas rosttartalmú (100 g-ban átlagosan 31 g), ami segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintet, valamint előnyös hatással van a bélflórára
  • Tartalmaz többféle B-vitamint (pl. tiamin, riboflavin, niacin, folsav), amelyek fontosak az idegrendszer működéséhez, az anyagcsere-folyamatokhoz és a vérképzéshez
  • Jelentős mennyiségű vasat (100 g-ban átlagosan 7,5 mg) is tartalmaz, ami a hemoglobin alkotóeleme, és szerepet játszik az oxigénszállításban és az immunrendszer erősítésében
  • Egyéb ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például kálium, kalcium, magnézium, cink, réz és mangán, amelyek szükségesek a csontok, a fogak, az izmok és az enzimek egészségéhez

A lencse tehát mind zöldtrágyázásra, mind élelmezésre kiválóan alkalmas növény, amelyet érdemes beépíteni a gazdálkodásba és az étrendbe. A lencse sokféle módon elkészíthető, például levesként, főzelékként, salátaként vagy köretként. A lencse ízét fokozhatjuk fűszerekkel, mint például babérlevél, kakukkfű, rozmaring vagy koriander. A lencse jól harmonizál más hüvelyesekkel, gabonafélékkel, zöldségekkel és húsokkal is. A lencse tehát nemcsak egészséges, hanem ízletes és változatos étel is.

Cikkajánló | Cikkajánló
A csávázott vetőmag: a mezőgazdaság zöld megoldása
A csávázott vetőmag: a mezőgazdaság zöld megoldása
2024.03.26. | Szakmai cikkek
Hogyan segíthet a csávázott vetőmag a mezőgazdaságban a környezetvédelem és a hatékonyság növelésében?
Tovább olvasok
Starter műtrágya: a bőséges termés titka
Starter műtrágya: a bőséges termés titka
2024.03.26. | Szakmai cikkek
A starter műtrágyázás jelentősége a növények korai fejlődésében és hatása a terméshozamra.
Tovább olvasok
A lóbab a mezőgazdaságban: természetes nitrogénforrás
A lóbab a mezőgazdaságban: természetes nitrogénforrás
2024.02.14. | Szakmai cikkek
A lóbab az egyik legrégebbi kultúrnövény, népszerűsége hazánkban is növekszik.
Tovább olvasok
Ügyfeleink mondták | Ügyfeleink mondták
Csillag inaktív
Csillag inaktív
Csillag inaktív
Csillag inaktív
Csillag aktív

Mivel 2015-től bio művelésben művelem a szőlőket, így nagyon fontos számomra egy olyan innovatív partner, aki mindig tud segíteni a megfelelő anyagok beszerzésében, hiszen organikus gazdálkodásban nem használhatok bármilyen szert. Mindig pontos információkkal szolgálnak az általuk forgalmazott anyagokról. A kiszolgálás és a szállítás mindig gyors és megbízható, a határidőkben soha nem volt még csúszás. Minden kollégájuk segítőkész és motivált. Nagyon megbízható partnerre találtam a Primagban!

 

Bárdos Sarolta Tokaj Nobilis Kft.
Bodrogkeresztúr
Csillag inaktív
Csillag inaktív
Csillag inaktív
Csillag inaktív
Csillag inaktív

Nem találkoztam még korábban ennyire áttekinthető, szakmailag is kitűnő mezőgazdasági webshoppal. Felüdülés, hogy nem kell egy területi képviselővel személyesen leülnöm egyeztetni, hogy bármiféle információt szerezzek. Ehelyett a Primagnál az oldalon, valamint e-mailben vagy telefonon gyorsan, lendületesen minden kérdésemre választ kapok, és le is tudom adni azonnal a rendelést.

Sáriné Romfa Ibolya őstermelő
Mélykút
Csillag inaktív
Csillag inaktív
Csillag inaktív
Csillag inaktív
Csillag inaktív

A munkacsúcsok idején minden megspórolt perc kincset ér, hiszen szinte folyamatosan a területen dolgozunk, és az élet gyakran olyan helyzeteket produkál, amikor nyitvatartás után szükséges a beszerzéseket bonyolítani. Ekkor nagyon jól jön, hogy a Primag webshopból a legtöbb input anyagot, sőt még ritkábban használt eszközöket, pl.  zsákokat, tartályt, szivattyút is megrendelhetek. Nem egyszer előfordult, hogy csak itt találtam a konkrét igényünkre költséghatékony megoldást. Ha a rendelés pontosítására van szükség, gyakorlatilag azonnali telefonos segítséget kapok, majd a szállítást is hihetetlenül gyorsan megszervezik. Ilyen gördülékeny beszerzési lehetőséggel máshol nem találkoztam még.

Szántosi Attila Biohungaricum Kft.
Szarvas
<b>1991 óta</b> lendületben
1991 óta lendületben
<b>Szakértő</b> ügyfélszolgálat
Szakértő ügyfélszolgálat
<b>Határon</b> innen és túl
Határon innen és túl
<b>Megoldást </b>kínálunk
Megoldást kínálunk
Üzenet
Kérdésed, üzeneted van? Oszd meg velünk!

Figyelem! A Caps Lock bekapcsolva!