A takarmányrépa termesztése kulcsfontosságú, az állattartók legfontosabb takarmánynövénye. Tápértéke és könnyű termesztése miatt népszerű választás. A cikkben foglalkozunk a botanikai jellemzőivel, a termesztési feltételekkel, az ültetéssel, valamint a gondozással és ápolással. Továbbá kitérünk a betakarításra és a növény előnyeire is.
A takarmányrépa vagy marharépa a termesztett répa egyik változata. Főleg szarvasmarha és juh takarmányozására termesztik.
A takarmányrépa (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa) lágyszárú, kétéves növény. Az első év során a répatest és a tőlevélrózsa fejlődik ki, majd pedig a második évben kerül sor a szár, a virág és a termés kifejlődésére. Fajtánként eltér, hogy a répatestnek milyen az alakja, valamint az is, hogy milyen mélyre nyúlik le a talajban. Utóbbi nagymértékben befolyásolja azt, hogy mennyire egyszerű felszedni a betakarításkor. A répatest színe kívülről vöröses sárgás, a húsa pedig mindegyik fajta esetében fehér színű.
A 17. században kezdték el a szántóföldi termesztését állatok takarmányozása céljából. Hazánkban először a Burgundi nevű fajtával kezdtek el kísérletezni. Tápanyagokban, például fehérjékben, cukorban, vitaminokban és ásványi sókban gazdag, emiatt az állatok szívesen fogyasztják. Mivel sokáig eláll, télen is kiváló takarmány. A levelét, valamint a répa fejét még frissen, közvetlenül a silózást követően fogyasztják el az állatok.
A takarmányrépa hidegtűrő, jól bírja a fagyokat. Kifejezetten jól érzi magát a hidegebb helyeken, míg a trópusi éghajlat számára nem ideális. A laza, homokos vagy vályogos talajt kedveli, mivel ez lehetővé teszi számára a gyökérzet mély növekedését.
Fontos, hogy a talaj pH-értéke 6-7 között mozogjon. Ültetés során a talajt érdemes érlelt organikus trágyával vagy érlelt komposzttal gazdagítani. A takarmányrépa napfényigényes, azonban hőstressz esetén árnyékolásra van szükség.
A megfelelő vetőmag kiválasztására kiemelt figyelmet kell fordítani, fontos, hogy megbízható helyről származzon. Mérsékelt éghajlaton az utolsó fagyok után tavasszal érdemes elültetni a magokat. Meg kell várni, hogy a talaj hőmérséklete elérje a stabil 10°C-ot. Melegebb (szubtrópusi) éghajlaton pedig meg kell várni, hogy az idő hűvösebbé váljon. Ezért itt nyár végére vagy ősz elejére kell tervezni az ültetést.
A takarmányrépa magvait egymástól 5 cm-es távolságra kell elhelyezni 15-20 mm mélyen. Miután 5-8 cm magasra nőttek a palánták, ritkításra kell sort keríteni, hogy legalább 15 centiméternyi hely legyen közöttük. Ennek biztosítása azért fontos, mert hozzájárul a megfelelő gyökérfejlődéshez és légáramláshoz.
Célszerű tápanyagban gazdag talajba ültetni, ehhez organikus trágya és komposzt alkalmazása javasolt. Természetesen később sor kerülhet kiegészítő tápanyagellátásra a termés maximalizálása érdekében. A szárazságot rosszul tűri, vízigénye viszonylag nagy. Továbbá kiemelt figyelmet kell fordítani a gyomok eltávolítására a növény zavartalan fejlődése érdekében.
A takarmányrépa betakarítására 90-120 napos növekedési ciklust követően kerülhet sor. Ekkorra a gyökerek elérik a megfelelő méretet. Nem érdemes megvárni, hogy túl nagyra nőjenek, ugyanis így könnyen fássá válhatnak. A betakarítás történhet kézi módszerrel vagy gépi eszközökkel.
Fontos szerepe van az állattartásban, tökéletes választás a nagyobb állatok, például a szarvasmarhák és a juhok számára. Ahogy már korábban is említettük, tápanyagokban gazdag, ráadásul a levelei is felhasználhatóak állati takarmányként.
A takarmányrépával kapcsolatban számos előnyt fel lehet sorolni, például könnyen termeszthető és magas terméshozammal rendelkezik. Továbbá az ellenálló képessége is figyelemreméltó. Ráadásul más takarmánynövényekhez képest a gyökere mélyebben nő, amelynek köszönhetően jobban kihasználja a talaj tápanyagait.
Tehát a takarmányrépa jelentősége meghatározó a fenntartható állattartásban. A növény magas tápértékkel rendelkezik, és viszonylag könnyen termeszthető. Kiváló választás például a szarvasmarha és juh takarmányozására.