A Ryefood rozs fajtánkat egyre nagyobb mértékben termesztik zöldtakarmánynak (rozs szilázs), amelynek nagy előnye, hogy korán ad jó minőségű tömegtakarmányt - ezzel biztosítva a tömegtakarmány szükséglet egy részét. A tápanyag – és vízigénye kicsi - a téli csapadékkal és kevés műtrágyával kielégíthető. A területet a zöldrozs betakarítása - általában április 20-a után - még tavaszi fővetésű növényekkel (szemes és/vagy silókukorica, szója, borsó, napraforgó stb.) hasznosítani lehet. A kiváló minőségű és emellett optimális (nagy) hozamú rozs szilázs előállításának alapvető feltételei: jó fajtaválasztás (Ryefood fajta jelenleg a legjobb!), korai vetés, őszi (N 70%-a) és kora tavaszi (N 30%-a) N-trágyázás, valamint a korai (kalászolás előtti) precíz betakarítás (kaszálás) és a jó-minőségű erjedést gyorsító adalék (Silage P) használata. Várható a zöldtakarmányként (szilázs) történő termesztés és hasznosítás növekedése, mert ezzel a tejelő tehenészetek magas fehérjetartalmú (18-21%) és kiválóan (75-80%-ban) emészthető rostot tartalmazó tömegtakarmányt tudnak előállítani. A minőség (takarmányérték) szempontjából a legnagyobb odafigyelést a zöldrozs korai betakarítása (kaszálása) jelenti. A rozsnak különös nagy jelentősége van hazai tejelő tehenészetek takarmányozási stratégiájában. Gyengébb termőhelyi adottságú területeken is kiváló minőséget és jó hozamot biztosít a Ryefood rozsfajta, amely kimagasló minőséggel hálálja meg a szakszerű technológiai fegyelmet. A fonnyasztás során sokszor nehéz a döntés, hiszen a 18% körüli szárazanyag-tartalmú lekaszált rozs még szársértés és szőnyegrendre terítés esetén is nehezen adja le nedvességtartalmát.
1/. A legjobb biológiai alapok - Ryefood fajta és annak fémzárolt vetőmagjának - használata.
2/. A termesztés technológia betartása.
3/. Kiváló minőségű rozs szilázs eléréséhez nélkülözhetetlen az erjedést segítő adalék (Silage P) használata. Nagyon fontos a 24-48 óra fonnyasztás utáni 30% szárazanyag-tartalom elérése. Ilyen körülmények között egyedüli biztonságos megoldás a rendkívül gyors erjedést biztosító adalék alkalmazása jelent.
A rozs szilázs minőségét és mennyiségét alapvetően meghatározó tényezők az alábbiakban foglalhatók össze:
1. táblázat. Rozs szilázs takarmányértéke
Minőségi mutatók |
Országos átlag |
Legjobb nagyüzemi eredmény (Ryefood) |
|||
2014
|
2015 |
2013 |
2014
|
2015 |
|
Nyersfehérje (g/kg szárazanyag) |
132 |
133 |
184 |
192 |
191 |
NDFd (rostemészthetőség %) |
65 |
63 |
72 |
77 |
73 |
OMd (szervesanyag emészthetőség %) |
71 |
69 |
78 |
81 |
78 |
A takarmányérték vizsgálatokat az ÁT Kft. Gödöllő végezte
Az elmúlt három évben a vizsgálatban szereplő több mint 300 rozs szilázs mintából minden évben a Ryefood fajta lett az ország legjobbja az ÁT Kft. "Országos tömegtakarmány minőségi verseny" elbírálása alapján.
Takarmányozási szempontból különös jelentősége van a rozs szilázs kedvező NDF (semleges közegben oldható rostfrakció) tartalmának és kiváló emészthetőségének. Az elmúlt években szerencsére az volt tapasztalható, hogy ha a partner gazdaság szakembere a fent leírtakat alkalmazva termesztette a zöldrozst és készítette el a szilázst, akkor a zöld-hozam 20-25 t/ha körül alakult – amely egy jó kompromisszum az optimális termés mennyiség és a maximális minőség (takarmányérték) elérése érdekében. Sajnos viszont még néhány termesztő úgy gondolja, hogy a rozs vetésénél probléma nélkül csúszhat pár hetet, a tél során a hó alatt a növény korrigálja a hibát. Nos a rozs nem ilyen növény, hiszen kizárólag ősszel, a fagyok beálltáig képes a bokrosodásra!
Megállapítható, hogy a kiváló minőségű és emellett optimális (nagy) hozamú rozs szilázs előállításának alapvető feltételei: jó fajtaválasztás (Ryefood), korai vetés, őszi és kora tavaszi N-trágyázás, valamint a korai (kalászolás előtti) precíz betakarítás (kaszálás és szecskázás) és a jó-minőségű erjedést gyorsító adalék (Silage P) használata.