We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > Zöldtrágyázás előnyei
SearchSearchRequest for quotationRequest for quotationOrderOrderDeliveryDelivery

Zöldtrágyázás előnyei

Miért is jók a takarónövények:


Javítják a talaj szerkezetét, serkentik a talajéletet, értékes tápelemeket biztosítanak a következő főnövénynek, pozitívan befolyásolják a víz- és tápanyag-körforgást, elnyomják a kártevőket és a gyomokat, élőhelyet biztosítanak a hasznos szervezeteknek. Amennyi előny, legalább akkora változatosság jellemzi a köztesnövényeket. Melyik mire használható, mikor fejlődik, milyen talajt és klímát kíván és tűr el? 

 

Takarónövények jelentősége

 

 • lazítja a talajt, kedvező hatása van a talajszerkezetre;
 • javítja a talaj nedvességmegtartó képességét;
 • gyomelnyomó hatása is érvényesül;
 • a talajeróziós károkat csökkenti (szél, kimosódás);
 • a talaj ásványi anyag tartalma jobban hasznosul;
 • csökkenti a tápanyagveszteséget, megakadályozza a tápanyagok kimosódását;
 • a talaj szerves anyag tartalmát növeli;
 • a talaj biológiai életét kedvezően befolyásolja;
 • a növelheti a talaj nitrogéntartalmát (pillangósok);
 • hatására az utóvetemény aszálytűrése is nő;
 • növelik az utóvetemény termésmennyiségét és minőségét;
 • a környezettudatos gazdálkodás fontos eleme;

Legismertebb zöldtrágyanövényeink: mustár, olajretek, facélia, pohánka, bíborhere, takarmányrepce és ezek keverékei. 

Az egyéves áttelelő, pillangósvirágú szálas takarmánynövény a bíborhere, gyors fejlődésű, rövid tenyészidejű, amely a többi pillangósokhoz hasonlóan kiváló talajjavító, gazdagítja a talaj nitrogénkészletét, ezért helye van a zöldtrágyakeverékben.

facélia az utóbbi negyven évben nyert teret Magyarországon, és hamar kiderült, hogy e méhlegelő növény legalább olyan jó zöldtrágya is. Egyre gyorsabban terjedt országszerte ismertsége, hiszen a mai napig sem kórokozója, sem kártevője nincsen. Annál jobban hisznek a gazdák - különösen a kertészek - a gyökérzetének talajfertőtlenítő képességében. Mint a "legegészségesebb" termesztett haszonnövény, megszakítja a vetésforgóban képződő előnytelen folyamatokat, a talaj "tiszta lappal indul" egy új kultúra termesztésénél.

A keserűfüvek családjába tartozó, gyorsnövésű pohánka szerepe ma már nem lehet kérdéses a zöldtrágyázásban, hiszen a pillangósokkal, mustárral és olajretekkel együtt hatalmas gyökértömeg kialakulásában vesz részt, és a keverékkultúrában szinergetikai hatást fejt ki. A facélia és a pohánka mellett szól, hogy valamennyi AKG célprogramba, bármely vetésszerkezetbe gond nélkül beilleszthetők, s a két növény keveréke talán a leghasznosabb zöldtrágyaállományt alkothatja átlagos termőhelyi viszonyok között! 

A keresztesvirágú mustár és olajretek gyökérzete pedig köztudottan óriási munkát végez a talajok optimális szerkezeti átalakításában, javításában. Ugyanakkor tiszta zöldtrágyavetésekben kórtani szempontból és a kórokozók felszaporodása tekintetében egyik növény sem feltétlenül javasolható. Elsősorban a repce és a napraforgó utódkultúrák szempontjából hordoz a tiszta vetés magasabb visszafertőzési kockázatot, költségesebb védekezést, esetleg terméskiesést. Ezért különösen indokolt a keverékekben történő felhasználásuk.

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Message

Questions, messages? Share it with us!