We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > Már a kombájnban ülsz? Akkor gondolkodjunk a takarónövényeken!
SearchSearchRequest for quotationRequest for quotationOrderOrderDeliveryDelivery

Már a kombájnban ülsz? Akkor gondolkodjunk a takarónövényeken!

TillageMix takarónövények – Aratás után a legjobb választás

A kalászosok és repce aratása utáni pár hét a legjobb idő a takarónövények elvetésére.

Ha már nálad is felzúgtak a kombájnok, akkor ideje elgondolkodni a megfelelő takarónövény-keverék kiválasztásán.
Minden talajra, vetésforgóra és mikroklímára van megoldásunk, ha pedig nem találsz olyan keveréket listában, ami minden igényedet kielégíti, akkor akár 300 kg-tól összeállítjuk egyedi keverékedet.

Keverékeink nem "csodaszerek", de a Te tudásoddal és a mi tapasztalatunkkal hasznot hozó mixekké változnak. Az összetételek a hazai tapasztalatok alapján kerültek kifejlesztésre, mindegyik megfelel a zöldítés (ökológiai másodvetés) előírásainak.
Változatos összetételüknek köszönhetően megtörik a kórokozók és kártevők ciklusait, 3-5 év alatt pedig jelentős szervesanyag-növekedés érhető el.

A talajmegújító gazdálkodás a talajegészség 5 alapelvére épül:

  • azaz a minél kevesebb talajbolygatásra
  • az állandó talajtakarásra
  • a változatos vetésforgóra
  • az egész évben jelenlévő élő gyökerekre
  • és az állatállomány integrációjára.

?

A takarónövények előnyei

 

Ezek az alapelvek olyan módon segítik a talajok megújulását, hogy az addig gyenge foltok, erodált részek is megszűnnek, a szervesanyag-tartalom emelkedik, a rendszer ellenállóbbá és kiegyensúlyozottabbá válik.

Te is látni fogod, hogy a nem-művelés és a gyökerek milyen fantasztikus, vetésre azonnal alkalmas talajt hagynak hátra tavasszal.

A talajmegújító gazdálkodás bevezetésének legjobb időablaka az őszi kalászosok betakarítását követő időszak az olyan területeken, ahol valamilyen tavaszi kapás lesz a következő kultúra. Ha szükséges, akkor az aratás után ajánlott meglazítani a területet (ha száraz a nyár, akkor mindenképpen egyenes késekkel szerelt lazítót javaslunk).

A tarló kizöldülése után egy sor tárcsával vagy totális gyomirtóval érdemes leütni az árvakelést és a gyomokat, majd ebbe kerülhet a takarónövény-keverék. A tarlóhántással egy menetben vetett takarónövény is szóba jöhet megoldásként, de csak akkor, ha nem kell lazítani a területet és ha nem okoznak nagy problémát a T4-es gyomfajok.

Ezután a takarónövénnyel további teendőd nincsen, csak a megfelelő mennyiségű csapadék kell a kikeléséhez és fejlődéséhez. Ha ragaszkodsz az ősszel kiadott P és K alaptrágyákhoz, akkor az a mennyiség az álló takarónövény-állományban is kijuttatható.

Tavasszal, március közepén vagy második felében érdemes újra megnézni a területet, és totális gyomirtóval lefújni a T1-T2-es gyomokat és azt, ami esetleg a keverékből áttelelt. A 2,5-3 liter/hektár glifozát mellé ugyanennyi UAN oldat is javasolt a tankkeverékben.

Ezután a tavaszi időjárástól függően két út lehetséges: a gazdák egyik fele ilyenkor is lezárja egy sekély tárcsázással a területet, majd abba veti a tavaszi kultúrát. Ha nem veszíti olyan ütemben a vizet a terület vagy csapadékosabb a március-április, akkor akár a direktvetéssel is megpróbálkozhatsz. 
 

Forrás: Talajreform 

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Message

Questions, messages? Share it with us!