We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > Kis burgonya ABC
SearchSearchRequest for quotationRequest for quotationOrderOrderDeliveryDelivery

Kis burgonya ABC

VETÉSI NORMA MEGHATÁROZÁSA - AJÁNLÁS 

norma pontos meghatározása a vetőburgonya esetében is összetett, hiszen függ az adott vetőburgonya tétel adataitól:
  • gumó mérete
  • gumó természetes formája
  • gumó db/kg
  • ültetendő gumó db/ha
  • tőtáv ...

Javasolt ültetési darabszám: 40-44 ezer darab/ha

Javasolt norma kg/ha a gumó méretek szerint: 

  • 25-35 mm:  1.500 kg +/-250 kg/ha   32-45 db/kg
  • 35-45 mm:  2.500 kg +/-250 kg/ha  14-20 db/kg
  • 35-55 mm:  3.250 kg +/-250 kg/ha   10-13 db/kg
  • 55-77 mm:  5.000 kg +/-250 kg/ha      6-8 db/kg
Javasolt norma db/ha a gumó méretek szerint: 
  • 25-35 mm: 42-44 ezer db/ha
  • 35-55 mm: 38-42 ezer db/ha
  • 55 + mm:   35-38 ezer db/ha
Javasolt ültetett db/ha tőtáv szerint:
  • 23-26 cm tőtáv:     44 000  db/ha
  • 27-30 cm tőtáv:     40 000  db/ha

A kiváló minőséget az etiléngázon alapuló csírázásgátló rendszer alkalmazása biztosítja. A fenti adatok csak tájékoztató jellegűek, évjárattól és a technológiától függően változhatnak.

Főzési típusok


VETŐBUGRONYA ABC 

A burgonyafajtákat főzési típus, keményítő tartalom szerint 3 csoportba soroljuk:

Főzési típus: A-A/B

  • Ide tartoznak a salátának való, nem szétfővő fajták.
  • Főzés után is szilárdan egyben maradó gumó, finom szemcsés textúra jellemzi, kiváló burgonyasaláta és hideg konyhai készítmény alapanyag.
  • Fajták: Cherie, Nazca, Red Scarlett, Esmee, Ambrine, Roslin, Impala


Főzési típus: B

  • Kissé szétfővő, kissé szappanos vagy lisztes konzisztencia, közepesen finom textura.
  • Leveshez, főzelékhez, salátákhoz, püréhez és ragukhoz is jó, eléggé univerzális fajták, kiváló hasábburgonya alapanyag.
  • Fajták: Cleopatra, Cristina, Desiree, Cartagena, Tornado, Java, Valencia


Főzési típus: C-B/C

  • Szétfővő, laza szerkezetű, lisztes, közepesnél nagyobb szemcsézet, száraz porhanyós.
  • Sütni való, enyhén szétfővő burgonyák. Ezek kiválóak sütéshez, lángos, szilvás gombóc, tócsni és egyéb burgonyás tészták készítéséhez, de finom a püré és a héjában sült krumpli is belőlük.
  • Alkalmasak burgonya püré és pehely előállításra, chips készítésre, burgonyás tészták, gombóc, parázsburgonya, farmerburgonya alapanyagaként.
  • Fajták: Agria, Démon, Hind


Valójában valamennyi (A, B, C) fajtából készíthető minden burgonya étel, azonban a jelölések ismerete és a jelölések szerinti fajtaválasztás jelentősen megkönnyítheti a főzést, csökkenti a hibázás lehetőségét és javítja eredményt.

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Message

Questions, messages? Share it with us!