VETÉSI NORMA MEGHATÁROZÁSA - AJÁNLÁS
- gumó mérete
- gumó természetes formája
- gumó db/kg
- ültetendő gumó db/ha
- tőtáv ...
Javasolt ültetési darabszám: 40-44 ezer darab/ha
Javasolt norma kg/ha a gumó méretek szerint:
- 25-35 mm: 1.500 kg +/-250 kg/ha 32-45 db/kg
- 35-45 mm: 2.500 kg +/-250 kg/ha 14-20 db/kg
- 35-55 mm: 3.250 kg +/-250 kg/ha 10-13 db/kg
- 55-77 mm: 5.000 kg +/-250 kg/ha 6-8 db/kg
Javasolt norma db/ha a gumó méretek szerint:
- 25-35 mm: 42-44 ezer db/ha
- 35-55 mm: 38-42 ezer db/ha
- 55 + mm: 35-38 ezer db/ha
Javasolt ültetett db/ha tőtáv szerint:
- 23-26 cm tőtáv: 44 000 db/ha
- 27-30 cm tőtáv: 40 000 db/ha
A kiváló minőséget az etiléngázon alapuló csírázásgátló rendszer alkalmazása biztosítja. A fenti adatok csak tájékoztató jellegűek, évjárattól és a technológiától függően változhatnak.

VETŐBUGRONYA ABC
A burgonyafajtákat főzési típus, keményítő tartalom szerint 3 csoportba soroljuk:
Főzési típus: A-A/B
- Ide tartoznak a salátának való, nem szétfővő fajták.
- Főzés után is szilárdan egyben maradó gumó, finom szemcsés textúra jellemzi, kiváló burgonyasaláta és hideg konyhai készítmény alapanyag.
- Fajták: Cherie, Nazca, Red Scarlett, Esmee, Ambrine, Roslin, Impala
Főzési típus: B
- Kissé szétfővő, kissé szappanos vagy lisztes konzisztencia, közepesen finom textura.
- Leveshez, főzelékhez, salátákhoz, püréhez és ragukhoz is jó, eléggé univerzális fajták, kiváló hasábburgonya alapanyag.
- Fajták: Cleopatra, Cristina, Desiree, Cartagena, Tornado, Java, Valencia
Főzési típus: C-B/C
- Szétfővő, laza szerkezetű, lisztes, közepesnél nagyobb szemcsézet, száraz porhanyós.
- Sütni való, enyhén szétfővő burgonyák. Ezek kiválóak sütéshez, lángos, szilvás gombóc, tócsni és egyéb burgonyás tészták készítéséhez, de finom a püré és a héjában sült krumpli is belőlük.
- Alkalmasak burgonya püré és pehely előállításra, chips készítésre, burgonyás tészták, gombóc, parázsburgonya, farmerburgonya alapanyagaként.
- Fajták: Agria, Démon, Hind
Valójában valamennyi (A, B, C) fajtából készíthető minden burgonya étel, azonban a jelölések ismerete és a jelölések szerinti fajtaválasztás jelentősen megkönnyítheti a főzést, csökkenti a hibázás lehetőségét és javítja eredményt.