Segíthetünk?
Hírlevél feliratkozás
Primaq - Prima Mag

Örülünk, hogy szeretnél feliratkozni hírlevelünkre. Értesülj Te is első kézből akcióinkról, újdonságainkról!

Kezdőoldal > Blog > Miért érdemes szerves granulátumra váltanod?
KeresésKeresésAjánlatkérésAjánlatkérésRendelésRendelésKiszállításKiszállítás

Miért érdemes szerves granulátumra váltanod?

A SZERVES STARTEREK ELŐNYEI

A CarbonKick szerves starterek egyesítik a műtrágya és a szerves trágya előnyeit: egyszerre táplálják a növényt és a talajéletet.
 

Az élettel teli starter

A műtrágyák alkalmazásával elért magasabb termésátlagok kétségkívül a zöld forradalom legnagyobb vívmányának számítanak. A műtrágyák hatóanyagai ugyanakkor csak a növény szükségletének fedezésére szolgálnak, a talajt és a talajéletet nem táplálják. Az erre használható szerves trágya sajnos egyre kisebb mennyiségben áll rendelkezésre, kezelése és kijuttatása pedig munkaerő-igényes és költséges.

  • A CarbonKick szerves starterek a két technológia, a műtrágyázás és szerves trágyázás előnyeit ötvözik, könnyebbé téve Neked a tápanyag- és szervesanyag-utánpótlást.

A 4 mm átmérőjű, pormentes granulátumok akár a vetőgép makrotartályából is kijuttathatóak starterként. Műtrágyaszóróval alaptrágyaként és fejtrágyaként is használhatóak.

 

?Carbonkick pelletált szervestrágya
 

Nem kevés ez a 8-10%-nyi tápanyag?

A CarbonKick szerves starterek legalább 50% szerves anyagot tartalmaznak, de több termékben ez a szint a 70%-ot is eléri. A szerves anyag az alapanyagként használt fermentált marhatrágyából, a különböző állati lisztekből (toll-liszt, húsliszt, szőrliszt stb.) és a huminanyagokból (pl. leonardit) származik.

A tápanyagok egy része szintén szerves eredetű, a szerves foszfort például a húslisztből és a csonthamuból nyerjük. A tápelemek másik része a hozzáadott műtrágya-adalékokból származik: a foszfort a MAP-ból, a nitrogént az ammónium-szulfátból, a káliumot a kálium-szulfátból adjuk hozzá a szerves starterekhez.

Nem kevés ez a 8-9-10 százalék NPK tartalom? A klasszikus műtrágyákhoz (Pétisó N27, MAP 12-52, 8-24-24 NPK, 15-15-15 NPK stb.) hasonlítva igen, valóban kevés, azonban a szerves és szervetlen trágyákat nem lehet csak a hatóanyag-tartalom alapján összehasonlítani. Miért nem? Mondunk rá 5 okot:

  1. a szerves starterekben a tápanyagok szerves formában is elérhetőek, amelyet a növények azonnal tudnak hasznosítani;
  2. hosszan tartó hatásuk garantált, nitrogénfeltáródást három hónappal a vetés után is tudtunk mérni a szerves startereknél;
  3. a legalább 50%-nyi szerves anyag táplálja a talajlakó élőlényeket, amelyek elérhetővé teszik a növény számára a talajban lévő többi tápanyagot, így nem csupán az áll a növény rendelkezésére, amit kijuttattál;
  4. a széntartalom puffereli a szervetlen tápanyagok talajéletre gyakorolt hatását, és a fermentációnak köszönhetően a baromfitrágya a magot sem “égeti”;
  5. a nagy dózisban kiadott tápanyagok ellustítják a növényt és a talajéletet is, például 10 kg/ha foszfor hatóanyag (= 20 kg/ha MAP műtrágya) már elég ahhoz, hogy a növény ne alakítson ki kapcsolatot a mikorrhizákkal.
     

Hogyan alkalmazhatod a CarbonKick startereket?

A CarbonKick szerves granulátumok kijuttathatóak műtrágyaszóróval a talaj felszínére szórva, 200-500 kg/ha dózisban. A kiszórás hasonló a klasszikus műtrágyákhoz, két technikai dolgot kivéve:

  • a CarbonKick termékek halmazsűrűsége 750-850 kg/m3 között változik, vagyis egy 1000 literes tartályba csak 750-850 kg-nyi anyag fér bele, ellentétben a műtrágyák 980-1020 kilójával;
  • érdemes a rácsot eltávolítani a műtrágyaszóróból, hogy a granulátumok ne akadjanak fel és az áramlásuk folyamatos legyen.

Szerves startereink vetőgéppel is kiadhatóak gép a makrotartályából. A javasolt dózis ebben az esetben 150-250 kg/ha, de a kísérletek azt mutatják, hogy 380-400 kg/ha is kijuttatható ilyen módon. A kőfogó rácsot érdemes eltávolítani a könnyebb anyagáramlás érdekében.

A CarbonKick szerves starterek az 500 és 1000 kilós bélelt bigbag zsákokból könnyen betölthetőek a vetőgép makroműtrágyás tartályába.

Javasoljuk, hogy a műtrágyás tárcsa legalább 5 cm-rel eltolva menjen a vetőtárcsától, hogy a két tárcsa ne művelje át nagyon a talajt, ugyanis ha túlságosan kiszárítjuk azt a pár centiméteres sávot, akkor a növény gyökere a másik irányba indul el és nem találja meg a kiadott tápanyagot.

Reméljük, ezek a tippek segítenek a CarbonKick szerves starterek hatékony és fejfájásmentes alkalmazásában.
 

A CarbonKick szerves tápanyagok a növények indításához szükséges makroelemek mellett a teljes mezo- és mikroelemsort tartalmazzák. 
 

Forrás: Talajreform 

Hírlevél feliratkozás

Örülünk, hogy szeretnél feliratkozni hírlevelünkre. Értesülj Te is első kézből akcióinkról, újdonságainkról!

Üzenet

Kérdésed, üzeneted van? Oszd meg velünk!