We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > Változnak a zöldítési szabályok 2022-ben!
SearchSearchRequest for quotationRequest for quotationOrderOrderDeliveryDelivery

Változnak a zöldítési szabályok 2022-ben!

SEMMI SEM KÖTELEZŐ...

Változik a zöldítési szabályozás 2022-ben, módosul többek között az idei évben teljesíthető, a Zöldítésben előírt ökológiai fókuszterületi (EFA) követelmény 15 hektár szántó felett.
Emellett a változás érinti a Zöldítésben 10 hektár szántó felett elvárt diverzifikációs szabályokat is.

 • Az Éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről szóló 10/2015. (III. 13.) FM rendelet  módosítása értelmében lehet 2022 évben teljesíteni a Zöldítésben előírt ökológiai fókuszterületi (EFA) követelményt 15 ha szántó felett. 
 • Megjelentek a MÁK oldalán a 2022. Zöldítés derogációról szóló információk, amely az alábbi pontokat részletezi a parlag területekre vonatkozóan:

- hasznosítás kiterjesztése
- EFA kötelezettség
- diverzifikációs kötelezettség
- mentesülési feltételek

Részletes információk itt: MÁK zöldítés derogáció 2022

Változnak a zöldítés szabályai

 • A 2022 évre vonatkozó szabályozás szerint lehetőség van arra, hogy az egységes kérelemben parlagon hagyott területként kerüljenek bejelentésre azon területek, ahol legeltetésre, termelési célból végzett betakarításra vagy művelésre kerül sor.
   
 • Ezen területeket a diverzifikáció szerint külön kultúrának (pihentetett terület), illetve ökológiai jelentőségű parlagon hagyott területnek (EFA) kell tekinteni.
   
 • Az így bejelentett területeken növényvédőszer használata engedélyezett. 
   
 • Tehát bármely termesztett kultúrával elvetett terület jelölhető EFA parlagként, s ekkor a diverzifikációban is ekként - nem a ténylegesen fellelhető növényként - kerül figyelembevételre.
   
 • A módosítás szerint az állandó kultúra fogalma a következő: 

Az állandó gyepterülettől eltérő, a vetésforgón kívül termesztett növénykultúra, amely öt vagy öt évnél több ideig foglalja el a földterületet és ismétlődően termést hoz, ideértve a faiskolát, a rövid vágásfordulójú fás szárú energetikai ültetvényt, a fás szárú egyéb ültetvényeket, a spárgát, a Miscanthus nemzetségbe tartozó energianádfajokat, az olasznád- és a szilfiumfajokat mint lágyszárú energianövényeket, valamint a levendula, orvosi zsálya, ligeti zsálya, kerti ruta, mezei cickafark, fehér üröm, kasvirág, évelő édeskömény, kerti kakukkfű, lósóska, szurokfű, orbáncfű, tárkony lágyszárú fajokat.

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Message

Questions, messages? Share it with us!