Segíthetünk?
Hírlevél feliratkozás
Primaq - Prima Mag

Örülünk, hogy szeretnél feliratkozni hírlevelünkre. Értesülj Te is első kézből akcióinkról, újdonságainkról!

AjánlatkérésKiszállításKiszállítás
Perenne

StátuszElőjegyezhető

Fajta nevePerenne

Életciklusévelő

Vetésidőősz

Érésidőkésői

Csávázáscsávázatlan

Szap. fokI. fok

Norma40-60 kg/ha

Ajánlászöldtakarmány/vadföld

Ez a termék jelenleg már előjegyezhető!

Amint rendelhető lesz, azonnal értesítünk. Ehhez kérjük, add meg mennyiséget és kattints a tovább gombra!

Kiszerelés: 25 kg/zsák

kg
Tovább

Új takarmánynövényünk. A gödöllői Szent István Egyetem Genetika és Növénynemesítés Tanszéke együttműködve a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatató Intézettel egy új kultúrnövényt állított elő a Perenne nevű évelő rozst.  A Perenne fajta a termesztett rozs és a hegyi rozsfajok hibridje. Legjellemzőbb tulajdonsága az évelőség, vagyis az a képessége, hogy újravetés nélkül 3-4 évig termeszthető. Az új fajhibrid 1998-ban kapott állami elismerést Perenne néven.
 

Morfológiai jellemzése
Morfológiai bélyegei többnyire átmenetet mutatnak a két szülőfaj között. Néhány tulajdonságban azonban a hibrid felülmúlja mindkét szülőfajt, többek között kalászhosszúságban, illetve sarjadási képességben. Erős gyökérzettel rendelkezik, a termesztett rozsnál jobban bokrosodik. A hajtásokat hosszú, keskeny levelei körülölelik. Nagy, 150-200 cm-es magassága ellenére megdőlésre nem hajlamos. A helyi rozzsal ellentétben a kalászorsó törése sem jellemző. A kalászok fertilitása elmarad a termesztett rozsétól, ezerszemtömege 15-20 g.
 

Fenológiai jellemzés
A Perenne a termesztett rozshoz képest később virágzik, tenyészideje 282-284 nap. Jarovizációt igénylő faj, ezért tavaszi vetést követően nem indul szárba a következő évig. Ősszel jól bokrosodik, a tövek mérete a termesztési évek előrehaladtával egyre nagyobb. A tavaszi felmelegedést követően azonnal szárba megy, a kalászolás május közepén kezdődik. Május végén virágzik, július második felében érik.
 

Ökológiai igénye
 

Éhajlatigénye
Jó télállósággal, fagytűrő és szárazságtűrő képességgel rendelkezik. Alkalmazkodóképességének köszönhetően sikeresen telepíthető, termeszthető az ország szárazabb térségeiben is, kedvező vízellátottság mellett pedig rendkívül nagy zöldtömeget ad. Szélsőséges időjárási viszonyok között eredményesebben termeszthető, mint az egyéves áttelelő vagy tavaszi vetésű kalászos növények, mert dús bojtos gyökérzete mélyebben átszövi a talaj termőrétegét, jobban hasznosítja annak tápanyag- és vízkészletét.
 

Talajigénye
Az évelő rozs a szélsőséges vízgazdálkodású talajokon is eredményesen telepíthető, termeszthető. Jól viselkedik az erősen kötött, gyengén szikesedő területeken is. Ajánlható a gyengébb minőségű és az eróziónak kitett területekre is takarmánytermesztés céljából, de vad legelőnek is kiváló. A kedvezőbb fizikai tulajdonságú, termékenyebb talajokon nagyobb zöldhozamra képes, azonban a szemtermés jelentősebb növekedésére ilyen esetben sem lehet számítani. A vízborítást (belvíz) az őszi búzához hasonlóan (5-7 nap) viseli, de a tartós és fölmelegedő vízborítást a Perenne sem tűri.
 

Termesztési feltételei
 

Talaj-előkészítés
A sikeres telepítést gondos talaj-előkészítés alapozza meg. A Perenne talajmunkája egyezik az őszi kalászosokéval. A talaj-előkészítés történhet forgatással (szántással) és forgatás nélküli művelő eszközökkel. Alapvető követelmény, hogy megakadályozzuk a vetőágy kiszáradását. Lényeges, hogy évelő gyomoktól megtisztított talajba vessük. Az egyszikű gyomok közül a vadzab és a muharfélék veszélyeztetik a telepítést.
 

Tápanyagellátás
A több évre telepített évelő rozs talaját telepítés előtt el kell látni foszfor- és káliumműtrágyákkal. A nitrogént különlegesen meghálálja.
 

Vetés
Vetőmagmennyiség: 50-60 kg/ha dupla gabona sortávolságra. Rendkívüli bokrosodó képessége miatt nincs értelme 12 cm-re (szimpla gabona sortáv) vetni, mert a növények elnyomják egymást. Vetésmélység: laza talajokon 3-4 cm, kötöttebb talajokon 2-3 cm. Vetésidő: augusztus végétől szeptember közepéig. A korábbi vetés általában jobb.
 

Ápolás
Különösebb ápolást nem igénye.
 

Növényvédelem
Gyomirtás: az első évben célszerű elvégezni, később a jól beállt állományban a gyomok már nem tudnak elhatalmasodni. A többszöri kaszálás, betakarítás is csökkenti a gyomosodást.
 

Akár ezekkel is kombinálhatod
Üzenet

Kérdésed, üzeneted van? Oszd meg velünk!