We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Seeds > Cereals > Rye > Perenne
SearchSearchRequest for quotationRequest for quotationOrderOrderDeliveryDeliveryPDF nyomtatás
Product selection
Cart
Subscribtion
I make it one of my favorite products
Product among favorites
Perenne

StátuszElőjegyezhető

Fajta nevePerenne

Életciklusévelő

Vetésidőősz

Érésidőkésői

Csávázáscsávázatlan

Szap. fokI. fok

Norma40-60 kg/ha

Ajánlászöldtakarmány/vadföld

This product is now available for pre-order!

We will let you know as soon as it is available. To do this, please enter the quantity and click on the next button!

Kiszerelés: 25 kg/zsák

kg

I make it one of my favorite products

I'll send the reservation

Új takarmánynövényünk. A gödöllői Szent István Egyetem Genetika és Növénynemesítés Tanszéke együttműködve a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatató Intézettel egy új kultúrnövényt állított elő a Perenne nevű évelő rozst.  A Perenne fajta a termesztett rozs és a hegyi rozsfajok hibridje. Legjellemzőbb tulajdonsága az évelőség, vagyis az a képessége, hogy újravetés nélkül 3-4 évig termeszthető. Az új fajhibrid 1998-ban kapott állami elismerést Perenne néven.
 

Morfológiai jellemzése
Morfológiai bélyegei többnyire átmenetet mutatnak a két szülőfaj között. Néhány tulajdonságban azonban a hibrid felülmúlja mindkét szülőfajt, többek között kalászhosszúságban, illetve sarjadási képességben. Erős gyökérzettel rendelkezik, a termesztett rozsnál jobban bokrosodik. A hajtásokat hosszú, keskeny levelei körülölelik. Nagy, 150-200 cm-es magassága ellenére megdőlésre nem hajlamos. A helyi rozzsal ellentétben a kalászorsó törése sem jellemző. A kalászok fertilitása elmarad a termesztett rozsétól, ezerszemtömege 15-20 g.
 

Fenológiai jellemzés
A Perenne a termesztett rozshoz képest később virágzik, tenyészideje 282-284 nap. Jarovizációt igénylő faj, ezért tavaszi vetést követően nem indul szárba a következő évig. Ősszel jól bokrosodik, a tövek mérete a termesztési évek előrehaladtával egyre nagyobb. A tavaszi felmelegedést követően azonnal szárba megy, a kalászolás május közepén kezdődik. Május végén virágzik, július második felében érik.
 

Ökológiai igénye
 

Éhajlatigénye
Jó télállósággal, fagytűrő és szárazságtűrő képességgel rendelkezik. Alkalmazkodóképességének köszönhetően sikeresen telepíthető, termeszthető az ország szárazabb térségeiben is, kedvező vízellátottság mellett pedig rendkívül nagy zöldtömeget ad. Szélsőséges időjárási viszonyok között eredményesebben termeszthető, mint az egyéves áttelelő vagy tavaszi vetésű kalászos növények, mert dús bojtos gyökérzete mélyebben átszövi a talaj termőrétegét, jobban hasznosítja annak tápanyag- és vízkészletét.
 

Talajigénye
Az évelő rozs a szélsőséges vízgazdálkodású talajokon is eredményesen telepíthető, termeszthető. Jól viselkedik az erősen kötött, gyengén szikesedő területeken is. Ajánlható a gyengébb minőségű és az eróziónak kitett területekre is takarmánytermesztés céljából, de vad legelőnek is kiváló. A kedvezőbb fizikai tulajdonságú, termékenyebb talajokon nagyobb zöldhozamra képes, azonban a szemtermés jelentősebb növekedésére ilyen esetben sem lehet számítani. A vízborítást (belvíz) az őszi búzához hasonlóan (5-7 nap) viseli, de a tartós és fölmelegedő vízborítást a Perenne sem tűri.
 

Termesztési feltételei
 

Talaj-előkészítés
A sikeres telepítést gondos talaj-előkészítés alapozza meg. A Perenne talajmunkája egyezik az őszi kalászosokéval. A talaj-előkészítés történhet forgatással (szántással) és forgatás nélküli művelő eszközökkel. Alapvető követelmény, hogy megakadályozzuk a vetőágy kiszáradását. Lényeges, hogy évelő gyomoktól megtisztított talajba vessük. Az egyszikű gyomok közül a vadzab és a muharfélék veszélyeztetik a telepítést.
 

Tápanyagellátás
A több évre telepített évelő rozs talaját telepítés előtt el kell látni foszfor- és káliumműtrágyákkal. A nitrogént különlegesen meghálálja.
 

Vetés
Vetőmagmennyiség: 50-60 kg/ha dupla gabona sortávolságra. Rendkívüli bokrosodó képessége miatt nincs értelme 12 cm-re (szimpla gabona sortáv) vetni, mert a növények elnyomják egymást. Vetésmélység: laza talajokon 3-4 cm, kötöttebb talajokon 2-3 cm. Vetésidő: augusztus végétől szeptember közepéig. A korábbi vetés általában jobb.
 

Ápolás
Különösebb ápolást nem igénye.
 

Növényvédelem
Gyomirtás: az első évben célszerű elvégezni, később a jól beállt állományban a gyomok már nem tudnak elhatalmasodni. A többszöri kaszálás, betakarítás is csökkenti a gyomosodást.
 

Border from here and beyond

Border from here and beyond

Expert customer service

Expert customer service

We offer a solution

We offer a solution

30 years in full swing

30 years in full swing

You can also choose it with
Message

Questions, messages? Share it with us!