We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Request for quotationDeliveryDelivery
Kisvárdai 41

StátuszElőjegyezhető

Fajta neveKisvárdai 41

Vetésidőtavasz

Érésidőkorai

Csávázáscsávázatlan

Szap. fokI. fok

Norma70-90 kg/ha

Ajánlásmadáreleség

Magszínvilágosbarna

This product is now available for pre-order!

We will let you know as soon as it is available. To do this, please enter the quantity and click on the next button!

Kiszerelés: 50 kg/zsák

kg
Next

Leírása: a csíranövény levélhüvelye erősen antociános, gyengén szőrözött, 90-100 cm magas, közepesen széles levelekkel, a hazai fajták közül leghosszabb zászlós levél – buga közti távolsággal. Gyakorlatilag az egész növény szőrözött, hamvas zöld színű, a buga alakja megnyúlt tojásdad. Ezerszemtömege 6,0-6,7 g. Potenciális termőképessége 2,4-2,8 t/ha, üzemi termése 1,6-1,8 t/ha. Pergésre még túlérésben sem hajlamos.

Termőhely igénye: hő és fény iránti bokrosodásig kevésbé, szárba indulástól kezdve fokozottan igényes. A fiatal (néhány napos) korban kisebb (-2 °C körüli) fagyokat is elviseli, vagy ha elfagy, még regenerálódni képes. Korai, március eleji vetése széles körben elterjedt. Betakarítás idején kedvező, ha levegő hőmérséklet magas, mert cséplése tökéletesebb lesz. Vízigénye bugahányáskor és virágzásban a legkifejezettebb. A túlzott vízellátás nem kedvező számára. A pangó víz miatt levegőtlen talajban fejlődése leáll, hosszan vegetatív állapotban marad, ekkor könnyen ellepik a levéltetvek és a vetésfehérítő bogarak. Legalább a közepes, de inkább a jó táperőben levő talaj a megfelelő számára. Kötöttség szempontjából ideálisak a középkötött, pl. az erdő talajok. Szikes- és homoktalajokon nem ad rentábilis termést. A kötött réti talajokon szintén mérsékelten terem, ennek ellenére, pl. Békés megyében számos helyen ilyen talajviszonyok közti (sőt rizstermesztéssel már nem hasznosított) táblákon termesztik a Kisvárdai 41 fénymagot. Tápanyagigény: fokozott N igényét különösen a szárba indulás időszakára kell biztosítani, ezt megelőzően még fejtrágyázásban is érdemes részesíteni. 

Jelentősége: értékét alacsony csírázáskori hőigénye, kedvező környezeti tényezők esetén megnyilvánuló magas szaporodási hányadosa, viszonylag magas takarmány értéke, valamint gomba és rovarkártételének viszonylag alacsony szintje adja. Csak fővetésben szabad termelni, mert később a talaj ingadozó nedvesség tartalma hátrányosan hat a fejlődésre. A megkésett vetése rendszerint nem sikeres. Termését hasonlóan a többi fénymag fajtához elsősorban madáreleségként érdemes hasznosítani. Emberi táplálkozásból kimarad, mert a külföldi tapasztalatok ezt nem támasztják alá. Különböző (macska, kutya, ló) tápokhoz rendszeresen hozzákeverik. Magyarországon, mint export növény vehető számításba. 

Kórokozói, rezisztenciája: Helmintosporiumra (Helminthosporium sativum P.K. és B.) közepesen rezisztens, fuzárium fajokra (Fusarium ssp.-ek) közepesen rezisztens, anyarozsra (Claviceps purpurea) fogékony. 

Állati kártevői: Levéltetű fajok (Rhopalosiphom, Myzus, Aphis, Macrosiphum sp.-sek), vetésfehérítő fajok (Oulema sp.-ek), fritlégy (Oscinella frit L), házi veréb (Passer domesticus L.).
Betakarítás: érése, különösen csapadékos időszakban egyenlőtlen, lassú. Az érés folyamatát deszikkáló szerekkel gyorsítani lehet. Így a viaszérésben levő állomány 3-5 nap után aratható.

Message

Questions, messages? Share it with us!