We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Nutrients > Soil bacteria > BactoFil Cell
SearchSearchRequest for quotationRequest for quotationOrderOrderDeliveryDeliveryPDF nyomtatás
Product selection
Cart
My invoicing details
My delivery details
Order
I make it one of my favorite products
Product among favorites
BactoFil Cell

StátuszRendelhető

Termék neveBactoFil Cell

TípusAÖP

Dózis1 l/ha

Jellemzőmikrobiológiai készítmény

Ajánlásbióban is

Webshop

Kiszerelés: 10 liter/kanna

Nettó: 13 351.50 Ft/liter

Bruttó: 169 564 Ft/kanna

liter

I make it one of my favorite products

I order the product

Az Agrár-Ökológiai Programban (AÖK) is felhasználható készítmény.
 

BactoFil CELL - a cellulózbontó

Ökológia gazdálkodásban is felhasználható készítmény!   

Ha egy egészséges termőtalajba beszántják a kukorica vagy a napraforgó betakarítása után a táblán lévő növénymaradványokat, akkor az természetes módon 2-4 év alatt gyakorlatilag teljesen elbomlik.
Jelenleg az a helyzet, hogy az elmúlt évtizedekben történt intenzív kemizálás következtében a talajokban élő hasznos baktériumok száma közel a tizedére csökkent.
Ezzel a folyamattal párhuzamosan egyre nagyobb termőképességű kukorica és napraforgó fajták és hibridek kerültek termesztésbe, amelyek a nagyobb termés mellett többnyire jóval nagyobb zöldtömeget is fejlesztenek.
A csökkent baktériumszám a megnövekedett zöldtömeg lebomlását csak jóval lassabban tudja elvégezni, ezért sok esetben a növénymaradványok évek múlva is jelen vannak a talajban és számos problémát okoznak.

A fenti problémára kiváló megoldást nyújthat egy innovatívmikrobiológiai termékújdonság, a BactoFil CELL,amely mindössze egyliter/hektár adagban kijuttatva a jelenleg ismert legerősebb cellulóz- és lignocellulózbontó képességével, hónapok alatt lebontja a kukorica és anapraforgó szár-, levél- és gyökérmaradványait.
Ezáltal a növénymaradványok márnem gondot és problémát jelentenek, hanem a bennük található minden érték akövetkező növénykultúra fejlődését szolgálja. 

A BactoFil CELL dióhéjban: 

 • A BactoFil CELL hatására javul a talaj művelhetősége, a szerkezete, a vízháztartása és nő a humusztartalma.
 • A kártevők és a kórokozók átteleléséhez szükséges élettér jelentősen csökken.
 • Elsősorban a napraforgó esetében különösen nagy jelentősége van a hasznos talajbaktériumok fertőtlenítő hatásának, amely lényegesen csökkenti a legsúlyosabb betegségek fertőzésveszélyét.
 • A szerves tápanyagok feltárása,deponálása és a humifikálás miatt a műtrágyázás elhagyható vagy a mennyisége lényegesen csökkenthető.
 • A BactoFil CELL készítményben található baktériumok által termelt jelentős celluláz és xilanáz enzimaktivitás miatt a hosszú C-láncú cellulóz és lignocellulóz molekulák szerkezete megbomlik és szőlőcukor képződik, amely a termékben lévő N-fixáló baktériumok működéséhez szükséges, mint szénforrás.
 • Emellett a kukorica- és napraforgó növénymaradványaiban található makro- és  mikroelemeket is humifikálja a termék. Az elbontott növénymaradványok már nem okozzák az előzőekben bemutatott problémákat, hanem javítják a talaj szerkezetét és vízháztartását.
 • A legnagyobb nitrogénkötő hatás akkor érhető el, ha tarlóra permetezett hektáronként 1 liter BactoFil CELL-t kiegészítjük tavasszal 1 liter/ha - a növényfajnak megfelelő BactoFil A 10 vagy BactoFil B 10 készítménnyel, hiszen így nagyszámú N-kötő baktériummal tudjuk beoltani a talajt.

Mit tartalmaz a BactoFil CELL: 
Azotobacter vinelandii, Pseudomonas fluorescens, Cellvibrio ostrviensis mikroorganizmus variánsok, makro- és mikroelemek, mikroorganizmusok által bioszintetizált hatóanyagok (növekedésserkentők, növényi hormonok, vitaminok).

Károkat okozhat a nagy termés?

A jelenlegi terméskilátások alapján mind napraforgóban, mind kukoricában jelentôsen több szár- és gyökérmaradványra számíthatunk, mint az elmúlt években. A nagy mennyiségű szár- és gyökérmaradvány - azok elbontása nélkül - komoly problémákat jelentenek a talajművelés és a következô kultúrnövény (kalászos) tekintetében.

Melyek ezek a problémák?

 • káros pentozán hatás
 • segíti a kórokozó gombák (pl. fuzárium) és a kártevôk (pl. kukoricamoly) áttelelését
 • károsan hat az utóveteményre
 • talajszerkezet romlás
 • rosszabb vízgazdálkodás
 • nehezebb talajművelhetôség

A nitrogénnek a szárbontáshoz közvetlenül semmi köze nincs. A nitrogénre fôként a káros pentozán hatás ellen van szükség, de BactoFil CELL használatakor el is hagyható. Ugyanakkor a tarlón maradt szár- és gyökérmaradványok hatalmas tápanyagforrást jelentenek, melyet csak baktériumok használatával tudunk a következô növény számára felvehetôvé tenni.

A BactoFil CELL használatának elônyei:

 • a tarlómaradványok gyors és hatékony elbontása
 • tápanyagfeltárás (talajból és a növényi maradványokból)
 • nitrátérzékeny területen korlátozás nélkül használható
 • nitrogénkötés
 • a káros pentozán hatás elkerülése
 • "talajfertôtlenítés"
 • javítja a talaj vízgazdálkodását
 • humifikál (szerves trágyát pótol)
 • jobb talajszerkezetet biztosít

Hogyan kell használni a BactoFil CELL-t?

A BactoFil CELL kijuttatása az aratást követô szárzúzás után idôszerű. A kijuttatást követôen a szármaradványokkal együtt forgassuk alá 2-4 órán belül. Amennyiben nincs UV sugárzás (borult idô), ez esetben a bedolgozást késôbb is elvégezhetjük. Nem keverhetô folyékony műtrágyákkal vagy UAN oldatokkal.
Dózisa: 1,0 l/ha, melyet szántóföldi permetezôgéppel 200-400 l/ha vízmennyiséggel kell kipermetezni. Az erôgépre vagy a talajművelô eszközre szerelt BactoFil JET készülékkel 40?60 l/ha vízmennyiséggel a talajműveléssel egymenetben is kijuttatható. A BactoFil CELL hatékonysága nedvesítôszer (Trend, Silvet) hozzáadásával fokozható.

Mikor NE használjunk baktériumtrágyát?
Amennyiben a kijuttatás idején aszály van és a talaj a bedolgozás mélységéig száraz, várjuk meg a kijuttatással a csapadékos periódust!

Border from here and beyond

Border from here and beyond

Expert customer service

Expert customer service

We offer a solution

We offer a solution

30 years in full swing

30 years in full swing

You can also choose it with
Message

Questions, messages? Share it with us!