We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

SearchSearchRequest for quotationRequest for quotationOrderOrderDeliveryDeliveryPDF nyomtatás
Product selection
Cart
Request for quote
I make it one of my favorite products
Product among favorites
MAS 27 %

StátuszAjánlatkérés

Termék neveMAS 27 %

Összetétel27N

Dózis150-200 kg/ha

Ajánlásuniverzális

Típusfejtrágya

An offer can be requested for this product!

To send us an offer, please enter the quantity and click on the next button!

Kiszerelés: 24000 kg/kamion

kg

I make it one of my favorite products

I would like an offer

A talajsavanyodás napjaink legkiterjedtebb degradációs folyamata, melynek következtében romlik a talaj szerkezete, csökken tápanyag-szolgáltató képessége.
A talaj tápanyagokban elszegényedik, jelentős mennyiségű kalcium távozik, szélsőséges esetben a növények számára toxikus (alumínium, mangán, vas és nehézfémek) elemek mobilizálódhatnak. Kézenfekvő megoldás lenne a műtrágya anyagok növelése, hiszen nagyadagú műtrágyázás nélkül magas termések nem érhetők el, sajnos azonban a legtöbb műtrágya közvetlen vagy közvetett módon talajt savanyít.

A savanyító hatás kifejezésére az ún. mészindex szolgál. Megmutatja, hogy kg kalcium-karbonáttal lehet egy kg műtrágya savanyító hatását közömbösíteni (Ammónium-szulfát -100, Ammónium-nitrát -60, Karbamid -80, Pétisó -10). Abban az esetben, ha a talajunk kalcium-karbonátban szegény, kémhatása savas, célszerű olyan műtrágyát választanunk, melyben a savanyító hatás semlegesítése céljából mészkő vagy dolomit található.

Nem  véletlenül népszerű, hiszen használata számos tulajdonságát tekintve előnyösebb, mint más nitrogéntartalmú műtrágyáké.
A Pétisó nitrogén hatóanyaga az ammóniumnitrát, mely önmagában kiszerelve 34%-os nitrogéntartalmával erős, tömény hatóanyagú műtrágya, higroszkópos és savanyítja a talajt. Pétisó-nak azonban a talajsavasodás gátlásának tekintetében nagy előnye van a töltelékanyagot nem tartalmazó ammóniumnitrát műtrágyákkal szemben. A dolomit a keletkezett sav egy részét (25%-át) lesemlegesíti, miközben egyben oldhatóvá is válik.

Előnyös, hogy a dolomit helyileg is a keletkező sav közvetlen közelében van, illetve finom szemcsemérete gyors reakciót tesz lehetővé. A  dolomitnak köszönhetően nő a talaj kalcium-koncentrációja.
A kalcium alapvető szerepet tölt be a talaj termékenységének fenntartásában. A talajok megfelelő mészállapota kedvezően alakítja a talajok szerkezetességét és a talaj szerkezeti elemeinek stabilitását, ezen keresztül kedvezően befolyásolja a talajok víz-, hő-, és levegőgazdálkodását, valamint  a tápelemek feltáródásához elengedhetetlen mikrobiológiai folyamatokat.
Javul a talaj nitrogén- és foszforszolgáltató képessége, az egyes tápelemek felvehetősége és a Pétisó magnéziumtartalmának köszönhetően nő a talaj mikroelem-készlete, élénkül  a talajélet.

Border from here and beyond

Border from here and beyond

Expert customer service

Expert customer service

We offer a solution

We offer a solution

30 years in full swing

30 years in full swing

Message

Questions, messages? Share it with us!