Státuszelőjegyezhető
Fajta neveMV Karéj
Vetésidőőszi
Érésidőközépkorai
Csávázáscsávázott
Szap. fokII. fok
Norma180-220 kg/ha
Hasznosításmalmi
Típusszálkás
Amint rendelhető lesz, azonnal értesítünk. Ehhez kérjük, add meg mennyiséget és kattints a tovább gombra!
Kiszerelés: 50 kg/zsák
Az Mv Karéj (Mv 18-08) az intenzív körülmények között gazdálkodó, nagy termés elérésére törekvő gazdaságok perspektivikus, új fajtája. Termőképessége az állami fajtakísérletekben a kontrollokhoz képest 102,5%, az MTA ATK MGI kísérleti hálózatában pedig az Mv Marsalltermőképességét meghaladó produktivitást mutatott. A termésbiztonságot meghatározó tulajdonságok közül fagyállósága kiváló, állóképessége jó, a legfontosabb gombabetegséggel, a levélrozsdával szemben pedig jó szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. Provokációs kísérletben szárrozsdával szemben fogékony.
A fajta kiemelkedő pozitív tulajdonsága a nagy termőképesség mellett a kiváló sikérminőség. Hat év martonvásári adatai alapján átlagos búza-agrotechnikával termesztve farinográfos minősége igen stabil (A1), jellemzően 17–18 perc farinográfos görbestabilitás értékkel. E paraméterek, valamint az alveográfos W-érték és az extenzográfos minőség alapján teljesíti a prémium minőségi kategória követelményeit. Nedvessikér-tartalma átlagosan 30%, mely a Malmi I. minőségi besorolásnak felel meg.
Fajtáinkat és nemesítési törzseinket hagyományosan tápanyaghiányos területeken is vizsgáljuk. A több éven keresztül egyáltalán nem műtrágyázott területen mért minőségből következtetni lehet arra, milyen minőségre számíthatunk gyenge adottságú, vagy extenzív körülmények között termelő gazdaságokban a különböző fajták termesztése esetén. Az Mv Karéj ilyen körülmények között, 26–27% sikértartalom mellett, B1–A2 minőség elérésére volt képes, de jó sikérminőségét mutatja, hogy még ilyen feltételek mellett is magas marad a W-értéke.
Elsősorban a Malmi I. minőségű fajtákat (pl.: Mv Emese, Mv Magvas) kedvelő gazdaságok részére javasoljuk.
Kérdésed, üzeneted van? Személyre szabott megoldást keresel? Oszd meg velünk! Várjuk észrevételeidet az oldalunkkal kapcsolatban is. Minden építő jellegű javaslatot szívesen fogadunk.