We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Seeds > Grasses > Energy grass > Szarvasi-1
SearchSearchRequest for quotationRequest for quotationOrderOrderDeliveryDeliveryPDF nyomtatás
Product selection
Cart
My invoicing details
My delivery details
Order
I make it one of my favorite products
Product among favorites
Szarvasi-1

StátuszRendelhető

Fajta neveSzarvasi-1

Életciklusévelő

Vetésidőtavasz-ősz

Csávázáscsávázatlan

Norma40-60 kg/ha

Ajánlástüzelőanyag

Webshop

Kiszerelés: 25 kg/zsák

Nettó: 1 853.00 Ft/kg

Bruttó: 58 833 Ft/zsák

kg

I make it one of my favorite products

I order the product

Származása: 
Az Alföld szikes talajú területeiről illetve Közép-Ázsia arid térségeiből begyűjtött növényanyagok keresztezésével jött létre a nagy variabilitást mutató nemesítési növényanyag. Mintegy 10 évi nemesítő munka eredménye a fajtát jellemző genotípus. 

Botanikai és agronómiai jellemzése:
Évelő, bokros szálfű. Tövéből erőteljes, nagy tömegű gyökérzet hatol mélyen /1,8-2,5 m/ a talajba. Szürkészöld színű szára gyéren leveles, egyenes, sima felületű, kemény 180-220 cm magas. A nóduszok száma mindössze 2-4. Szürkészöld levelei merevek, felületük kissé érdes. Virágzata egyenes, 20-30 cm hosszú, kalászképű buga. 
Április közepén hajt, június végén - július elején virágzik. Július végén - augusztus hónap elején érik meg szemtermése a betakarításra.
Szemtermése lándzsa alakú, 0,8-1,2 cm hosszú. Ezerszemtömege 6,0-6,5 g. 

Növényállománya /1,8-2,3 m/ kellemes életteret, búvó és költőhelyet biztosít az apró és nagy vadaknak, madaraknak.

A lignocellulóz tüzelőanyagok /pl: energiafű/ hő és áramtermelésre való felhasználásának egyre nagyobb jelentősége lehet Európa és világszerte.
A növényi eredetű energiahordozók termesztésének, hasznosításának gazdaságosságát, versenyképességét mindenekelőtt azok agroökológiai illetve energetikai jellemzői, valamint produktivitásuk mértéke alapján határozhatjuk meg.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei igazolják, hogy a "Szarvasi-1" energiafű energetikai szempontból kedvező tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen fűtőértéke közelíti illetve meghaladja a hazai barna szenek valamint a fa és a szalma-félék fűtőértékét.
A vizsgált energiahordozók közül az egységnyi energia költsége /Ft/MJ/ egyértelműen az energiafű esetében a legalacsonyabb.

Az energiafű elégetése megfelelő előkezelési eljárások után pl.: bálázás, darabolás, tömörítés /brikettálás, pelletálás/ történhet.
A pellet készítés, gyártás a világon új iparággá nőtte ki magát, s a közeljövőben Magyarország olcsó, környezetkímélő tüzelőanyaga lehet.

A "Szarvasi-1" energiafű fontosabb agronómiai jellemzői:

 • Hazai és külföldi /kínai, török/ vizsgálatok eredményei igazolták, hogy a "Szarvasi-1" energiafű kiválóan tolerálja az évi 250-2000 mm vízellátottságot, az 5-19 Co évi átlaghőmérsékletet, valamint az 5-9 pH kémhatású /szikes, szódás, sós/ talajokat.
 • Szárazság-, só és fagytűrése kiváló, ökológiai toleranciája jobb mint az erdőé.
 • Gazdasági értéke, botanikai tulajdonságai /pl. mélyre hatoló gyökérzet/ alapján a földhasználati struktúra átalakítására, a termőtalaj védelmére, tulajdonságainak javítására új, perspektivikus alternatív megoldást kínál. Termesztésére az 5-30 Ak minőségű, szántó művelési ágú területek javasolhatók. A homoktól a szikes talaj típusig eredményesen termeszthető.
 • Hosszú élettartamú, egyhelyben 10-15 évig is termeszthető.
 • Növényi betegségekkel szemben toleráns /lisztharmat/, illetve mérsékelten toleráns /barna, vörös rozsda/.
 • Telepítési költsége az erdő telepítési költségének kevesebb mint 20%-a.
 • Újrahasznosítása évenként történik, szemben az erdő 20-70 éves, a fásszárú energiaültetvények 5-8 éves vágásfordulójával, így:
  •  rendszeres bevételt biztosít a termelőnek
  •  a feldolgozó kapacitások kihasználása is hatékonyabb
 • Termesztése, betakarítása nem igényel drága célgépeket /mint pl. az erdő esetében/, az a gabonafélék illetve a szálastakarmánynövények géprendszerével megoldható, így azok kapacitás kihasználása is tovább javítható.
 • Termesztése nem jár művelési ág változással, az bármikor megszüntethető és utána más szántóföldi növénykultúra /napraforgó, kukorica, stb./ termeszthető.
 • Kiváló biomelioratív növény
  • mélyrehatoló /1,8-2,5 m/, nagytömegű, finom textúrájú gyökérzete révén új, alternatív növénye lehet a biológiai talajvédelemnek /erózió, defláció/,
  • nagyfokú sótűrőképességénél fogva a szikes-szódás talajok rekultiválására /biológiai talajjavítás/ is ajánlható.
 • Szárazanyag termése a termőhelyi viszonyoktól függően 10-23 t/ha/év, amely meghaladja a hagyományos fafajok /tölgy, bükk, akác, nyár/ évi területegységenkénti szárazanyag termését.
 • Fűtőértéke 14-18 MJ/kg szárazanyag, amely eléri illetve meghaladja a hazai barnaszenek, a nyár, akác, fűz fűtőértékét.
 • Holocellulóz tartalma eléri a fenyő, valamint a lomblevelű fákét, s meghaladja az egyéves növényekét.
 • Számos felhasználási területen helyettesítheti a fát, mint ipari alapanyagot /papír-, rost-, építőipar/, ezáltal nagykiterjedésű erdők megmentésére adódik lehetőség.
 • Termesztésével hazai előállítású energiaforrásokhoz, ipari alapanyaghoz jutunk, rövid /fogyasztó közeli/, olcsó szállítási utakkal. 
 • Termesztése az autonóm energiarendszerek kialakítását, elterjedését segítheti.
 • Termesztésével egy új mezőgazdasági főtermék /energetikai, papír-, rost-, építő-, vegyipari alapanyag/ jelenhet meg, új piaci távlatokat és foglalkoztatási lehetőségeket adva a mezőgazdaságnak, a vidékfejlesztési törekvéseknek.

Border from here and beyond

Border from here and beyond

Expert customer service

Expert customer service

We offer a solution

We offer a solution

30 years in full swing

30 years in full swing

You can also choose it with
Message

Questions, messages? Share it with us!