We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Tápanyagok > Talajbaktérium > BactoFil Napraforgó
Request for quotationDeliveryDelivery
I make it one of my favorite products
Product among favorites
BactoFil Napraforgó

StátuszRendelhető

Termék neveBactoFil Napraforgó

Dózis1 l/ha

Mirenapraforgó

Ajánlásbióban is

Kiszerelés: 10 liter/kanna

Nettó: 9 484.50 Ft/liter

Bruttó: 120 453 Ft/kanna

liter

I make it one of my favorite products

Next

Megújult a BactoFil® termékcsalád! A még jobb biológi­ai hatás érdekében a jövőben kultúrnövé­nyekre adaptált, speciális talajoltó készítmé­nyeket kínálunk partnereink részére.

A törzsállományok arányainak növénykultúránként való megváltoztatása hatékonyabb nitrogénkötést, jobb foszfor- és káliumfeltárást biztosít, intenzívebbé teszi a biológiailag akítv anyagok (hormonok, vitaminok stb.) termelődését. A talajszerke­zet javul, gyorsabb csírázást, erőteljesebb gyökérfejlődést érhe­tünk el.

A BactoFil® Napraforgó talajbaktérium esetében a gyors kezdeti fejlődést, minél előbbi talajtakarást tűztük ki célul, nö­velve ezzel a gyomirtási technológiák biztonságát. A megnövelt Azospirillum lipoferum aktívabbá te­szi a nitrogénmegkötés hatékonyságát és a növekedési hormon (auxin) ter­melését javítja.

Felhasználás

Napraforgó talajkezelésére 1,0–1,5 l/ha mennyiségben szántóföldi permetezőgéppel 150–250 l vízmennyiséggel, speciális kijuttató berendezéssel 40–80 l vízmennyiséggel kijuttatva vetés előtt a talajba dolgozva, vetéssel egymenetben KITEStart®Liquid NP folyékony műtrágyával a sorba adagolva.

BactoFil® Napraforgó talajbaktérium már 5 °C-tól hatékonyan segíti gazdálkodását!

MILYEN PROBLÉMÁKAT OKOZ, HA NEM MEGFELELŐ A BIOLÓGIAI ÉLET A TALAJBAN?

 •  talajszerkezet romlás (tömörödött, levegőtlen, elsavanyodott stb.)
 •  rossz vízgazdálkodás (pangó vizek, belvizek), gyors kipárolgás
 •  csökkenő szervesanyag tartalom (elégtelen humifikáció)
 •  a kultúrnövények potenciális fejlődésének elmaradása
 •  elégtelen műtrágya hasznosulás
 •  fokozott növényvédelmi problémák (fertőzött növényi marad­ványok)
 •  nehezített talajművelés (szár- és gyökérmaradványok)
 •  nagyobb vonóerő igény (növekvő üzemanyagfelhasználás)

MI A MEGOLDÁS?

 • A megoldás a BactoFil® Napraforgó talajbaktérium beillesztése a növénytermesztési technológiákba, ezzel kialakítva a talaj és a növény egészséges kapcsolatát.

TÁPANYAGFELTÁRÁS, JAVULÓ MŰTRÁGYAHASZNOSULÁS

 • A BactoFil® Napraforgó a nitrogént a talaj pórusai­ban lévő levegőből köti meg, majd vízben jól oldódó ammó­nium-ionná alakítja át, és így az a növények számára felvehe­tővé válik. További előnye, hogy a kijuttatott műtrágyák hasz­nosulását is jelentősen javítja.
 • A csírázást és a kezdeti fejlődést döntően meghatározza a foszfor hozzáférhetősége, amely a hideg és/vagy szélsőséges pH-jú talajokon gátolt.
 • A BactoFil® Napraforgó a talajban ásványi formában lekötött, illetve a lebomló növényi maradványokban szerves formában lévő foszfort, káliumot, mezo- és mikroelemeket oldhatatlan formákból oldhatóvá teszi.

BIOLÓGIAILAG AKTÍV ANYAGOK TERMELÉSE

A BactoFil® Napraforgó-ban lévő talajbaktérium tör­zsek auxint, gibberellint és kinetint szintetizálnak, amelyek az alábbiakat eredményezik:

 • • gyors csírázás, egyenletes kelés
 • • mélyre hatoló, sűrű gyökérzet
 • • jóval ellenálóbbá válnak, például a fagyással és az aszállyal szemben

TALAJSZERKEZET JAVULÁS

A BactoFil® termékek használata már a második-harmadik év után egyértelmű talajszerkezet javulást eredményez. Egyes baktériumtörzsek (például Micrococcus roseus) által termelt ún. exopoliszacharidok (EPS) a különálló talajszemcsék közötti kötőanyag (lásd kép) szerepét látják el. Az elemi szemcsékből így felépülő talaj pórusokban gazdagabb, jobb hő- és vízgazdálkodású lesz.
Eredmény: javuló talajszerkezet művelhetőségben (üzemanyag felhasználás csökkenés), a szélsőséges időjárás okozta károk csökkenésében, a talaj vízmegtartó képességének javulásában, a termesztett növény kondíciójában és a termésmennyiségében is megmutatkozik.

BIOKONTROLL

Első lépés a kórokozó fonalas gombák (pl. szklerotínia) életterének csökkentésében

A BactoFil® termékek használatával jelentősen csökkenthetők a talajban lévő kórokozók és fertőzésük (lásd diagram). A készítményekben lévő baktériumtörzsek lebontják a kór­okozók életterét és tápanyagforrását jelentő növénymaradványokat. Továbbá felveszik előlük az életfolyamataikhoz nél­külözhetetlen vasionokat (Fe+++) és olyan anyagokat termelnek, amelyek gátolják a kórokozók szaporodását, ezzel szignifikánsan csökkenthetjük a talajból eredő fertőzési nyomást, amelyet a TrichoMax együttes felhasználásával javíthatunk.

A napraforgó terméseredményét rengeteg tényező befolyásolja, ezeknek csak egyike az agrotechnika, amelynek része a talajoltás technológiája. Az előző grafikonokon bemutatott növényt támogató hatás mértékét betakarításig a különböző biotikus és abiotikus tényezők csökkentik. Az elmúlt 3 év mérései szerint a napraforgó esetében a talajoltás termésnövelő hatása még ennek ellenére is 2–22% között volt.

BactoFil® Napraforgó eltarthatóság: 0–5 °C alatti hőmérsékleten 8 hónapig, 6–10 °C közötti hőmérsékleten 6 hónapig, 10–20 °C közötti hőmérsékleten 3 hónapig, 20–25 °C közötti hőmérsékleten 1 hónapig, 25 °C feletti hőmérsékleten 1 hétig

Message

Questions, messages? Share it with us!