BactoFil Cell AÖP

BactoFil Cell AÖP

Státusz: Rendelhető

Termék neve:BactoFil Cell

Típus:AÖP

Dózis:1 l/ha

Jellemző:mikrobiológiai készítmény

Ajánlás:bioban is

Az Agrár-Ökológiai Programban (AÖK) is felhasználható készítmény.
 

BactoFil CELL - a cellulózbontó

Ökológia gazdálkodásban is felhasználható készítmény!   

Ha egy egészséges termőtalajba beszántják a kukorica vagy a napraforgó betakarítása után a táblán lévő növénymaradványokat, akkor az természetes módon 2-4 év alatt gyakorlatilag teljesen elbomlik.
Jelenleg az a helyzet, hogy az elmúlt évtizedekben történt intenzív kemizálás következtében a talajokban élő hasznos baktériumok száma közel a tizedére csökkent.
Ezzel a folyamattal párhuzamosan egyre nagyobb termőképességű kukorica és napraforgó fajták és hibridek kerültek termesztésbe, amelyek a nagyobb termés mellett többnyire jóval nagyobb zöldtömeget is fejlesztenek.
A csökkent baktériumszám a megnövekedett zöldtömeg lebomlását csak jóval lassabban tudja elvégezni, ezért sok esetben a növénymaradványok évek múlva is jelen vannak a talajban és számos problémát okoznak.

A fenti problémára kiváló megoldást nyújthat egy innovatívmikrobiológiai termékújdonság, a BactoFil CELL,amely mindössze egyliter/hektár adagban kijuttatva a jelenleg ismert legerősebb cellulóz- és lignocellulózbontó képességével, hónapok alatt lebontja a kukorica és anapraforgó szár-, levél- és gyökérmaradványait.
Ezáltal a növénymaradványok márnem gondot és problémát jelentenek, hanem a bennük található minden érték akövetkező növénykultúra fejlődését szolgálja. 

A BactoFil CELL dióhéjban: 

Mit tartalmaz a BactoFil CELL: 
Azotobacter vinelandii, Pseudomonas fluorescens, Cellvibrio ostrviensis mikroorganizmus variánsok, makro- és mikroelemek, mikroorganizmusok által bioszintetizált hatóanyagok (növekedésserkentők, növényi hormonok, vitaminok).

Károkat okozhat a nagy termés?

A jelenlegi terméskilátások alapján mind napraforgóban, mind kukoricában jelentôsen több szár- és gyökérmaradványra számíthatunk, mint az elmúlt években. A nagy mennyiségű szár- és gyökérmaradvány - azok elbontása nélkül - komoly problémákat jelentenek a talajművelés és a következô kultúrnövény (kalászos) tekintetében.

Melyek ezek a problémák?

A nitrogénnek a szárbontáshoz közvetlenül semmi köze nincs. A nitrogénre fôként a káros pentozán hatás ellen van szükség, de BactoFil CELL használatakor el is hagyható. Ugyanakkor a tarlón maradt szár- és gyökérmaradványok hatalmas tápanyagforrást jelentenek, melyet csak baktériumok használatával tudunk a következô növény számára felvehetôvé tenni.

A BactoFil CELL használatának elônyei:

Hogyan kell használni a BactoFil CELL-t?

A BactoFil CELL kijuttatása az aratást követô szárzúzás után idôszerű. A kijuttatást követôen a szármaradványokkal együtt forgassuk alá 2-4 órán belül. Amennyiben nincs UV sugárzás (borult idô), ez esetben a bedolgozást késôbb is elvégezhetjük. Nem keverhetô folyékony műtrágyákkal vagy UAN oldatokkal.
Dózisa: 1,0 l/ha, melyet szántóföldi permetezôgéppel 200-400 l/ha vízmennyiséggel kell kipermetezni. Az erôgépre vagy a talajművelô eszközre szerelt BactoFil JET készülékkel 40?60 l/ha vízmennyiséggel a talajműveléssel egymenetben is kijuttatható. A BactoFil CELL hatékonysága nedvesítôszer (Trend, Silvet) hozzáadásával fokozható.

Mikor NE használjunk baktériumtrágyát?
Amennyiben a kijuttatás idején aszály van és a talaj a bedolgozás mélységéig száraz, várjuk meg a kijuttatással a csapadékos periódust!