Takarmányrepce, mint zöldtrágya

Primag - primag mag
Primaq - Prima Mag

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy Ön is elsőként értesülhessen újdonságainkról, akcióinkról.
Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

>> Tudástár >> Takarmányrepce, mint zöldtrágya
Primag - primag mag

Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

Hasonlóan jó hatású köztesnövény lehet a takarmányrepce, amit hasonló termesztéstechnológiával, de a gyakorlatban inkább takarmányként kedvelnek az állattartó gazdák. Zöldtrágya értéke az olajretekhez hasonlóan igen magas. Augusztus első felétől szeptember végéig javasolható a vetése, és takarmányozásra – az első vetésekből – már október elejétől folyamatosan vágható. Jelentős – 30–35 t zöldhozama igen értékes takarmány tejelő állatok számára. Az állomány feletetése után földben maradó gyökérzet humuszképző és szerkezetjavító hatása önmagában is nagyon értékes. Kizárólag zöldtrágya céljából vetett takarmányrepce esetében késő ősszel mérsékeltebb energiafelhasználással végezhető el a szántás, és tavasszal könnyen, kevés művelet elvégzésével készíthető jó minőségű vetőágy.
 

Vetőmagszükséglete: 8–10 kg hektáronként: Javasolt műtrágya adagja 60-100 kg N hatóanyag hektáronként.
 

Termesztési irány: Takarmányként és zöldtrágyaként
 

Biológiai jellemzők: Az Emerald takarmányrepce – mivel a vetésidőre nem érzékeny – augusztus elejétől szeptember közepéig a fent említett szempontok és igények szerint vethető. Termesztésénél technológiai szempontból az olajipari célra vetett repcéknél bevált eljárásokat kell alkalmazni. Talaj-előkészítésével – ami a mindenkori repcetermesztés „rákfenéje” – meg kell várni az ideális talajállapotot, azt a kevés augusztusi csapadékot, ami a munkát eredményessé teszi. A vegetatív tömeg növelése érdekében célszerű 60-100 kg/ha N műtrágyát kijuttatni, a nitrogén ugyanis javítja a beltartalmi mutatókat, növeli a fehérjetartalmat és késlelteti a virágzás kezdetét.
Emeli a talaj humusztartalmát, javítja a talajállapotot.
 

Helye a vetésforgóban: Zöldtrágya- vagy takarmánynövényként bármely korán lekerülő növényt követhet. Utána őszi kalászos vagy bármely tavaszi kultúra következhet.
 

Talajelőkészítés, vetés: A repce a szó szoros értelmében vett „aprómag”, ezért ennek megfelelő magágy-előkészítést igényel 8-10 Kg/ha vetőmag felhasználásával.
 

Tápanyag-igény: Javasolt mûtrágya adagja másodvetésben 60-100 kg nitrogén hatóanyag hektáronként.
 

Károsítók, ápolás: Kelés után az állomány gyorsan és energikusan fejlődik, a talajt – esélyt sem adva a gyomoknak – rövid idő alatt beborítja. Ehhez persze kell a csávázószerrel kezelt –, magas biológiai értékű nemesített vetőmag. A csávázás előnye különösen a takarmányrepce esetében fontos, hiszen a szer távol tartja a kelő növénytől a talajlakó és talajban élő kártevőket (pl. földi bolhák), így az optimálisan tervezett tőszám biztonságban megmaradhat. A vegetáció zavartalanul és jól fejlődhet, és mielőbb elérheti az etetéshez ideális minőséget és tömeget.
 

Kártevői: földi bolha, repcedarázs álhernyó, szárormányos. Gyomirtásra vagy más védekezésre csak magtermesztés esetén lehet szükség.
 

Betakarítás: 30-35 t/ha zöldtömeget ad. Zöldtrágyázáskor a zöldtermést legkésőbb virágzás kezdetén aprítsuk fel és dolgozzuk a talajba.Primag - primag magPrimag - primag mag

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.