MESCAL

Primag - primag mag
Primaq - Prima Mag

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy Ön is elsőként értesülhessen újdonságainkról, akcióinkról.
Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

>> Tudástár >> MESCAL
Primag - primag mag

Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

A KALCIUM SZEREPE A TALAJBAN ÉS A NÖVÉNY ÉLETÉBEN
 

A kalcium a talajban fontos szerepet tölt be. Biztosítja a talaj szerkezeti elemeinek stabilizálását. A talaj kémhatását semleges közeli tartományban tartja. A kalciummal jól ellátott talajok jobban ellenállnak a talaj érő káros mechanikai és savanyító, kémiai hatásoknak. A talaj természetes kalcium veszteségét erősítik fel a talajművelés és a műtrágyázás hatásai. Ezért a talajok állapotának megőrzéséhez és javításához folyamatos kalcium pótlásáról kell gondoskodni.
 

A növényi szervezet felépítésében is meghatározó szerephez jut a kalcium. Az életfolyamatok során a növényi sejt falába épül be és felel a sejtfal szilárdságáért. Hiányában romlik a növény szerkezeti stabilitása és ellenálló-képessége a károsítókkal szemben. A víz és tápanyagfelvételért felelős gyökérszőrök élettartama lerövidül, a gyökércsúcsot alkotó sejtek korán elhalnak, nem töltik be maradéktalanul szerepüket a gyökér osztódó szöveteinek a védelmében. Lecsökken a gyökérképződés, gyér alacsony aktivitású gyökérzet alakul ki. Így a kalcium hiánya a gyökérzeten keresztül közvetlenül hat a tápanyag felvételre is.

 

A Timac AGRO termékeiben található kalcium forrás a MESCAL egyedülállóan magas szerkezeti porozitású mész alapanyagból készül. A fejlett gyártástechnológiának köszönhetően a MESCAL extra nagy,  grammonként 37 m2, reaktív felülettel rendelkezik. A MESCAL segítségével akár 1-1,5 pH emelkedés is érhető el, már a kijuttatást követő tenyészidőben, ezzel gyorsan kompenzálható a talaj savanyodása és javítható a talaj.
 

A MESCAL a pH javításával együtt jó hatással van a talajszerkezetre is, hiszen a talajalkotó szerkezeti egységek kötéséhez szükséges, gyorsan ható Ca-ot visz a talajba. A szerkezet javulásának köszönhetően természetesen javul a talaj vízháztartása és művelhetősége. Ezen túl a MESCAL nagy mennyiségű, a növények számára felvehető kalciumot és magnéziumot is tartalmaz.Primag - primag magPrimag - primag mag

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.