Legjobb a fehér mustár

Primag - primag mag
Primaq - Prima Mag

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy Ön is elsőként értesülhessen újdonságainkról, akcióinkról.
Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

>> Tudástár >> Legjobb a fehér mustár
Primag - primag mag

Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

A kedvelt és hasznos köztesnövény a fehér mustár. Augusztusi vetését követően nagyon gyorsan kel, majd a rövidülő nappalok hatására fejlődése lassul, ami a vegetatív részek fejlődésére kedvező hatással van.
 
 
Vetőmagszükséglete: 20-25 kg hektáronként, a gyakorlat szerint minél sűrűbb a vetés, annál jobb hatású az utódnövények számára. Javasolt műtrágya adagja 50-60 kg N hatóanyag hektáronként.
 
Termesztési irány: Zöldtrágyának kiváló, zöldtakarmánynak is alkalmas, szükség esetén silózható is.
 
Biológiai jellemzők: Rövid tenyészidejű növény, rövidnappalt igényel. Az egész ország megfelel termesztésének, a meszes talajt és a meleg, mérsékelten csapadékos időjárást kedveli. Kimagasló a gyomelnyomó képessége, szermaradványokra nagyon érzékeny. Emeli a talaj humusztartalmát, javítja a talajállapotot.
 
Helye a vetésforgóban: Zöldtrágya- vagy takarmánynövényként bármely korán lekerülő növényt követhet, kivéve a keresztes virágúakat. A mustár legjobb előveteményei a kalászos gabonafélék, a burgonya, a borsó, a cukorrépa és a pillangósok. A kapások, mint a kukorica, napraforgó a szármaradvány tömegük miatt nem a legjobb elővetemények. A napraforgó gombabetegségei (Sclerotinia sclerotiorum) miatt sem javasolt előveteménye a mustárnak. A mustár önmaga és repce után vetőmagtermesztésben 3-4 év után következhet. Utána őszi kalászos vagy bármely tavaszi kultúra következhet. Fonálféreg gyérítő hatású.
 
Talajelőkészítés, vetés: Zöldtrágyának aprómorzsás magágyba nagy magmennyiséggel (20-25-30 kg/ha) 1-2 cm mélyre, augusztus 15. - szeptember 15. között vessük. Minél sűrűbb a vetés, annál jobb az utónövény számára. Vetés előtt és után hengerezzünk. Igen gyorsan (4-5 napra) kikel.
 
Tápanyag-igény: Javasolt műtrágya adagja másodvetésben 50-60 kg nitrogén hatóanyag hektáronként.
 
Betakarítás: 7-15 t/ha zöldtömeget ad. Juhokkal is legeltethető. A zöldtermést legkésőbb virágzás kezdetén aprítsuk fel és dolgozzuk a talajba.


Primag - primag magPrimag - primag mag

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.