Tavaszi búza - MV Karizma

Primag - primag mag
Primaq - Prima Mag

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy Ön is elsőként értesülhessen újdonságainkról, akcióinkról.
Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

>> Kínálat >> Tavaszi búza >> Tavaszi búza - MV Karizma
Primag - primag mag

Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

Kérjen egyedi ajánlatot a keresett termékre!


Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

Értesítést kérek kiemelt akció esetén.


2009 novemberében állami elismerést kapott új búzafajta az Mv Karizma ősszel és tavasszal egyaránt vethető, speciális minőségű járóbúza.
Különlegessége, hogy a hagyományos búzákhoz képest nagyobb mennyiségben termeli az 1Bx7 jelű tartalék fehérje alegységet. Ez a tulajdonság a kanadai búzáknál ismert, s bár nem jár a fehérje tartalom növekedésével, kiváló tésztaminőséget eredményez.
 

Származása: A Bánkúti 1201 9086-95 jelű altörzsének és az Ukrainka búzafajta keresztezéséből származik: BKT-9086-95/UKRAINKA//UKRAINKA.
 

Termőképessége: Az MgSzH fajtaminősítő kísérletekben őszi vetésben a minőségbúza kontrollhoz viszonyítva 102,3%, a malmi búza kontrollok átlagához képest 98%. Hektáronkénti termése három év 22 kísérletében 5,15-8,96 t/ha között változott. Martonvásári tájkísérletekben termőképessége az Mv Palotás fajtáéhoz hasonló.
 

Tavaszi vetésben korán vetve 3,5-4,5 t/ha, megkésett vetés esetén 2,5-3,0 t/ha közötti termés várható évjárattól függően. Tavaszi vetés esetén minősége tovább fokozódik, ezért lehet gazdaságos termesztése.
 

Fagyállósága fitotroni fagytesztben azonos a Bánkúti 1201-ével (túlélési % mínusz 15 °C-on: 55-69), közepes.
 

Az Mv Karizma minőségi mutatói (2009. évi aratás, Martonvásár)

Minőségi mutatóMinta őszi vetésbőlMinta tavaszi vetésből
Szemkeménység (HI)63,567,4
Esésszám (sec)307268
Nedvessikér (%)28,333,1
Zeleny-index (ml)5462
Farinográfos vízfelvevő képesség (%)60,961,7
Farinográfos értékszám (-)100100
Farinográfos értékcsoport (-)A1A1
Farinográfos tésztastabilitás (ICC) (min)18,313,9
Alveográfos W-érték (x10-4 J)375530
Alveográfos P/L-érték (-)2,11,52


Primag - primag magPrimag - primag mag

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.