Pétisó

Primag - primag mag
Primaq - Prima Mag

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy Ön is elsőként értesülhessen újdonságainkról, akcióinkról.
Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

Primag - primag mag

Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

Kérjen egyedi ajánlatot a keresett termékre!


Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

Értesítést kérek kiemelt akció esetén.


Pétisó, az éltető erő!
 

A talajsavanyodás napjaink legkiterjedtebb degradációs folyamata, melynek következtében romlik a talaj szerkezete, csökken tápanyag-szolgáltató képessége. A talaj tápanyagokban elszegényedik, jelentős mennyiségű kalcium távozik, szélsőséges esetben a növények számára toxikus (alumínium, mangán, vas és nehézfémek) elemek mobilizálódhatnak. Kézenfekvő megoldás lenne a műtrágya anyagok növelése, hiszen nagyadagú műtrágyázás nélkül magas termések nem érhetők el, sajnos azonban a legtöbb műtrágya közvetlen vagy közvetett módon talajt savanyít.
 

A Pétisó egy mészammonsalétrom-típusú (MAS) műtrágya, mely abban különbözik más készítményektől, hogy mész (CaCo3) helyett finomra őrölt dolomitot kevernek a termékbe, ami a kalcium-karbonát (CaCo3) és a magnézium-karbonát (MgCo3) kettős sója.
 

A savanyító hatás kifejezésére az ún. mészindex szolgál. Megmutatja, hogy kg kalcium-karbonáttal lehet egy kg műtrágya savanyító hatását közömbösíteni (Ammónium-szulfát -100, Ammónium-nitrát -60, Karbamid -80, Pétisó -10). Abban az esetben, ha a talajunk kalcium-karbonátban szegény, kémhatása savas, célszerű olyan műtrágyát választanunk, melyben a savanyító hatás semlegesítése céljából mészkő vagy dolomit található.


Nem  véletlenül népszerű, hiszen használata számos tulajdonságát tekintve előnyösebb, mint más nitrogéntartalmú műtrágyáké. A Pétisó nitrogén hatóanyaga az ammóniumnitrát, mely önmagában kiszerelve 34%-os nitrogéntartalmával erős, tömény hatóanyagú műtrágya, higroszkópos és savanyítja a talajt. Pétisó-nak azonban a talajsavasodás gátlásának tekintetében nagy előnye van a töltelékanyagot nem tartalmazó ammóniumnitrát műtrágyákkal szemben. A dolomit a keletkezett sav egy részét (25%-át) lesemlegesíti, miközben egyben oldhatóvá is válik.

Előnyös, hogy a dolomit helyileg is a keletkező sav közvetlen közelében van, illetve finom szemcsemérete gyors reakciót tesz lehetővé. A  dolomitnak köszönhetően nő a talaj kalcium-koncentrációja. A kalcium alapvető szerepet tölt be a talaj termékenységének fenntartásában. A talajok megfelelő mészállapota kedvezően alakítja a talajok szerkezetességét és a talaj szerkezeti elemeinek stabilitását, ezen keresztül kedvezően befolyásolja a talajok víz-, hő-, és levegőgazdálkodását, valamint  a tápelemek feltáródásához elengedhetetlen mikrobiológiai folyamatokat. Javul a talaj nitrogén- és foszforszolgáltató képessége, az egyes tápelemek felvehetősége és a Pétisó magnéziumtartalmának köszönhetően nő a talaj mikroelem-készlete, élénkül  a talajélet.
 

Pétisó segítségével nagyobb termésmennyiséget és jobb termésminőséget érhetünk el. Savanyú erdőtalajokon vagy savanyú homok talajon 100 kg Pétisó-val akár 10-15%-kal több termés is elérhető, mint 100 kg ammóniumnitráttal, annak ellenére, hogy az utóbbi 7 kg-mal több nitrogént tartalmaz! Savanyú homok talajon a Pétisó használatával 24%-kal jobb nitrogénhasznosulás is elérhető, mint ammóniumnitráttal! Ez  azt jelenti, hogy 1 Ft-ért több hasznosuló nitrogén-hatóanyag vásárolható Pétisó termékként, mint 34%-os ammóniumnitrátként. 
 

Tekintse meg bemutató prezentációnkat, mely a Start gombra kattintva indul el és a nyilakra kattintva nézhető végig.


 

Forrás: Agro Napló Országos Mezőgazdasági Szakfolyóirat, XVI. Évfolyam 2012/2. szám 67. oldal

www.genezispartner.huPrimag - primag magPrimag - primag mag

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.