Segíthetünk?
Hírlevél feliratkozás
Primaq - Prima Mag

Örülünk, hogy szeretnél feliratkozni hírlevelünkre. Értesülj Te is első kézből akcióinkról, újdonságainkról!

AjánlatkérésKiszállításKiszállítás
Purple Top

StátuszElőjegyezhető

Fajta nevePurple Top

Vetésidőtavasz-ősz

Csávázáscsávázatlan

Szap. fokkeresk.

Norma3-5 kg/ha

Ez a termék jelenleg már előjegyezhető!

Amint rendelhető lesz, azonnal értesítünk. Ehhez kérjük, add meg mennyiséget és kattints a tovább gombra!

Kiszerelés: 25 kg/zsák

kg
Tovább

A tarlórépa a legrégebben termesztett zöldségeink közé tartozik, mely sokféleképpen elkészíthető, fogyasztható. Neve arra utal, hogy a gabonák lekerülése után a tarlóba vetették. Hajdani elterjedtségének oka, hogy termesztése rendkívül egyszerű, rövid tenyészideje miatt pedig elő-, és utóveteményként is szóba jöhet. Négy-hat héttel a vetés után már szedhető, fogyasztható.

Gyors növekedést azonban kellően hűvös és párás-csapadékos időszakban képes produkálni, ezért nálunk vagy februártól májusig, vagy augusztustól szeptemberig kell vetni. Korai vetés esetén május-júniusban, kései vetés esetén októbertől válik szedhetővé. Ha száraz-meleg az időjárás, csak lassan növekszik, a répák mustárolaj tartalma túl magas lesz, emiatt étrendi értékük csökken.

A tarlórépa magját művelési módtól függően 20-40 cm-es sortávolsággal vetjük 1,5-2 cm-es mélységbe. A növényeket 3-4 lombleveles korban 10-15 cm-re egyeljük. Kiválóan termeszthető kiemelt ágyban is.

A lapított-kerekded répák fiatalon, 4-7 cm-es átmérőjű korukban a legfinomabbak. A fagyokat is jól tűri, az őszi másodvetésből származó répát a tél folyamán is szedhetjük, vagy késő ősszel felszedve (levelüket néhány cm-es csonkra vágva) pincében is tárolhatjuk. 

A tarlórépa termesztési körzete jobbára a csapadékosabb Dél- és Nyugat-Dunántúl, termőterülete a korábbi évek 300–400 hektáros nagyságáról csökkent.

A faj vegetációs ideje rövid, ezért intenzív termesztési körülmények között – öntözve – június közepén vetve is még 30–40 t gyökér- és zöldhozamra képes, s mint takarmánynövény jól használható: 

  • A gyengébb adottságú termőhelyeken termését télen juhokkal legeltetik. Levele, gyökere a kukoricaszárral együtt jól silózható. Elsődlegesen a kérődzők takarmánya, de sertésekkel, baromfival is etethető, nyersen, szeletelve vagy főtt állapotban. A gyökértest szárazanyag-tartalma 8–9% körüli.
     
  • A humántáplálkozásban széleskörűen hasznosítható, kiváló étrendi hatású. Nyersen is kiváló eledel, és a legkülönbözőbb módokon főzhető-süthető. 
    Gyökere hámozatlanul kissé csípős, ami a gyökér háncsrészének nagyobb mustárolaj-tartalmával függ össze. Hámozottan íze a retekéhez hasonlít, egész télen, sőt vermelés után még tavasszal is fogyasztható. Gyökere nem pudvásodik, száraz időjárási viszonyok között azonban a karcos íz még a hámozott gyökéren is érezhető.
     
  • Zöldtrágyanövényként is jól használható. Magtermése elmarad a rokonfajokétól (mustár, repce), olajat csak nagyon ritkán préselnek belőle. A mag olajtartalma (18–20%) is kisebb az említett növényfajokéhoz képest.

Akár ezekkel is kombinálhatod
Üzenet

Kérdésed, üzeneted van? Oszd meg velünk!