Segíthetünk?
Gömbölyű lila

MegnevezésGömbölyű lila

Vetésidőjáró

Csávázáscsávázatlan

Norma3-5 kg/ha

Szeretnéd tudni mennyibe kerül?

A legördülő menü segítségével először válassz kiszerelést, majd írd be a mennyiséget! Utána kattints a szürke gombra!

kg
Megnézem az árat

Ez a termék jelenleg csak előjegyezhető. Amint rendelhető lesz, azonnal értesítünk. Ehhez kérjük, add meg az adataidat!

Termék neveKiszerelésMennyiség
Megadom az adataimat
Nettó egységárBruttó egységárKiszerelésMennyiségBruttó összesen
Kosárba teszem

Ennél a mennyiségnél már olyan árat ajánlunk neked, amivel sokkal jobban jársz!

Termék neveKiszerelésMennyiség
Ajánlatot kérek

A tarlórépa a legrégebben termesztett zöldségeink közé tartozik, mely sokféleképpen elkészíthető, fogyasztható. Neve arra utal, hogy a gabonák lekerülése után a tarlóba vetették. Hajdani elterjedtségének oka, hogy termesztése rendkívül egyszerű, rövid tenyészideje miatt pedig elő-, és utóveteményként is szóba jöhet. Négy-hat héttel a vetés után már szedhető, fogyasztható.

Gyors növekedést azonban kellően hűvös és párás-csapadékos időszakban képes produkálni, ezért nálunk vagy februártól májusig, vagy augusztustól szeptemberig kell vetni. Korai vetés esetén május-júniusban, kései vetés esetén októbertől válik szedhetővé. Ha száraz-meleg az időjárás, csak lassan növekszik, a répák mustárolaj tartalma túl magas lesz, emiatt étrendi értékük csökken.

A tarlórépa magját művelési módtól függően 20-40 cm-es sortávolsággal vetjük 1,5-2 cm-es mélységbe. A növényeket 3-4 lombleveles korban 10-15 cm-re egyeljük. Kiválóan termeszthető kiemelt ágyban is.

A lapított-kerekded répák fiatalon, 4-7 cm-es átmérőjű korukban a legfinomabbak. A fagyokat is jól tűri, az őszi másodvetésből származó répát a tél folyamán is szedhetjük, vagy késő ősszel felszedve (levelüket néhány cm-es csonkra vágva) pincében is tárolhatjuk. 

A tarlórépa termesztési körzete jobbára a csapadékosabb Dél- és Nyugat-Dunántúl, termőterülete a korábbi évek 300–400 hektáros nagyságáról csökkent.

A faj vegetációs ideje rövid, ezért intenzív termesztési körülmények között – öntözve – június közepén vetve is még 30–40 t gyökér- és zöldhozamra képes, s mint takarmánynövény jól használható: 

  • A gyengébb adottságú termőhelyeken termését télen juhokkal legeltetik. Levele, gyökere a kukoricaszárral együtt jól silózható. Elsődlegesen a kérődzők takarmánya, de sertésekkel, baromfival is etethető, nyersen, szeletelve vagy főtt állapotban. A gyökértest szárazanyag-tartalma 8–9% körüli.
     
  • A humántáplálkozásban széleskörűen hasznosítható, kiváló étrendi hatású. Nyersen is kiváló eledel, és a legkülönbözőbb módokon főzhető-süthető. 
    Gyökere hámozatlanul kissé csípős, ami a gyökér háncsrészének nagyobb mustárolaj-tartalmával függ össze. Hámozottan íze a retekéhez hasonlít, egész télen, sőt vermelés után még tavasszal is fogyasztható. Gyökere nem pudvásodik, száraz időjárási viszonyok között azonban a karcos íz még a hámozott gyökéren is érezhető.
     
  • Zöldtrágyanövényként is jól használható. Magtermése elmarad a rokonfajokétól (mustár, repce), olajat csak nagyon ritkán préselnek belőle. A mag olajtartalma (18–20%) is kisebb az említett növényfajokéhoz képest.

Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Üzenet

Kérdésed, üzeneted van? Személyre szabott vagy speciális megoldást keresel? Oszd meg velünk! Mi szeretjük a kihívásokat (is)...