Segíthetünk?
AjánlatkérésKiszállításKiszállítás
Zádor

Státuszelfogyott

Hibrid neveZádor

Vetésidőtavaszi

Érésidőkorai

Csávázáscsávázatlan

Norma260 emag/ha

Hasznosításszemes

Típusvörös

Jellemzőalacsony tannin

NemesítőházDEB

Ez a termék sajnos jelenleg elfogyott!

Ne csüggedj, hiszen a kínálat bőséges. Reméljük, hogy a szűrők segítségével könnyen megtalálod a helyettesítő terméket!

Állami elismerés éve: 1998.
 

Korai érésű, kiváló állóképességű, nagy termőképességű hibrid. Magassága 90-110 cm. A buganyak hosszúsága 10-15 cm, bugája közepesen tömött. Szemtermésének színe világosbarna, tannintartalma alacsony. Ezerszemtömege 22-28 gramm, nyersfehérje tartalma 12-13 %. Takarmánykeverékekben a kukoricát 40-60 %-ban helyettesítheti. Termőképessége 5-8 t/ha.
 

Termesztéstechnológiája alapvetően sok pontban hasonlóságot mutat a kukoricáéval, de nem tekinthető azzal megegyezőnek. Április végétől vethető 45-70 cm-es sortávra, 4-6 cm mélyre, folyóméterenként 15-20 db csírával. A vetőmagszükséglet átlagosan 10-12 kg hektáronként. Jól előkészített, kellően tömörített magágyat igényel. A preemergens gyomszabályozás kiemelten fontos, tekintettel arra, hogy a cirok kezdeti fejlődése vontatott. Ez a cirokban engedélyezett gyomirtószerekkel általában megoldható, de célszerű elkerülni az egyszikű gyomfajokkal (kakaslábfű, mohar, fenyércirok stb.) erősen fertőzött területre való vetését.
 

A tápanyag-visszapótlás tekintetében természetesen alapvetően az adott termőterület jellemzői a meghatározóak. A tápanyagellátás tervezésének tekintetében 1 tonna szemtermés előállításához a növény a következő igényekkel jellemezhető a fő tápelemek tekintetében:
- 30 kg N
- 10 kg P
- 30 kg K
 

A hazánkban előforduló betegségek rendszerint nem okoznak komolyabb problémát. A kártevők közül egyes években a drótférgek és bizonyos levéltetű fajok ellen lehet indokolt a védekezés, de a gyakorlati tapasztalatok alapján e károsítók tömeges jelentkezése csak bizonyos évjáratokra korlátozódik. Ilyenkor a vegyszeres védekezés elvégzéséhez az illetékes növényvédelmi szakhatósághoz kell eseti engedélyért fordulni.
 

Betakarítását októberben gabonakombájnnal végezzük. A szemek nedvességtartalma ilyenkor 20% körüli, így a szárítás elengedhetetlen. A szárítás elmulasztása esetén az adott tétel igen hamar befülledhet. A szárítását a 13%-os nedvességtartalomig végezzük.

 

Üzenet

Kérdésed, üzeneted van? Személyre szabott megoldást keresel? Oszd meg velünk! Várjuk észrevételeidet az oldalunkkal kapcsolatban is. Minden építő jellegű javaslatot szívesen fogadunk.