We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

SearchSearchRequest for quotationRequest for quotationOrderOrderDeliveryDeliveryPDF nyomtatás

Peat

A tőzeg a növények nevelésének egyik legelterjedtebb és legrégebb óta használatos, természetes eredetű közege. A palántanevelésre, szaporításra használt közegek, mint amilyen a tápkocka és a cserépbe szánt föld is, általában tőzegből, illetve tőzeggel kevert földből állnak. A zöldségtermesztés során a vetőmagot tiszta, mindenféle kártevőtől és kórokozótól mentes, emellett pedig a megfelelő tulajdonságokkal bíró palántanevelő közegbe szükséges vetni. A sikeres növényneveléshez a jó minőségű fémzárolt vetőmagokon túl a tápkockához, magvetéshez és cserepes neveléshez ideális tőzegeket ajánljuk.

A tőzeg palántanevelésre, szaporításra.

Go to details ...

No filtered result

A tőzeg típusai

A tőzeg többféle biológiai, kémiai, valamint fizikai folyamatok eredményeképpen jön létre. Kialakulása szerint felláp- és síkláptőzegeket különböztetünk meg, színük szerint fehér és fekete tőzeg csoportosítás létezik. A tőzegek színe a bomlás mértékétől függ. A fehér tőzeg felszínhez közelebbi, kevésbé bomlott, szerkezete rostos. A fekete tőzeg alsóbb rétegekből származik, tömöttebb szerkezete van, térfogattömege nagyobb. Alapvetően a felláptőzeg a drágább, mégis leginkább ezt használják kertészeti célokra, hiszen az erre fordított összeg elenyésző részét jelenti a palántaneveléshez szükséges anyagi forrásokban, viszont a sikerhez ez adja a legjobb minőséget.

Mire használhatjuk?

A magvetésre használt szaporítóföld a vetés idejétől a tűzdelésig támogatja a legmegfelelőbben a növény születését, fejlődését. A szaporítóföldnek meg kell felelnie azoknak az elvárásoknak, amiket annak érdekében támasztunk, hogy a mag számára a legjobb körülményeket biztosítsuk. A tökéletes csírázáshoz a jó nedvességtartó képességnek, a jó levegőzöttségnek, valamint az alacsony sótartalomnak egyaránt meg kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a szerkezeti tulajdonságok kerülnek előtérbe, szemben például a tápanyagtartalommal. Sőt, a magas tápanyagtartalom káros is lehet ilyenkor. A jó szaporítóföld tápanyagban szegény, EC tartalma alacsony. 

A tápkockaföld esetében viszont folyamatos tápanyagellátás szükséges, a zöldségek esetében kiemelten magas foszfortartalommal kell ilyenkor táplálni a növényt, a későbbi megfelelő növényfejlődés biztosítása érdekében. 

Virágföldekbe keverve a tőzeg nagy mennyiségű víz tárolására képes, a laza homokos talajt tömörebbé teszi, az agyagos talaj szerkezetét pedig lazítja. A talaj fizikai szerkezetét tehát javítja, azonban tápanyagtartalma elenyésző, a tápanyagokat más forrásból szükséges biztosítani, például tápoldatozással. 

Tőzegek a Primagnál

Különféle tőzegeket kínálunk a különböző igények kielégítésére. A tőzegeket is gondos ellenőrzés után, megfelelő csomagolásban, problémamentesen szállítunk egyenesen Hozzád vagy a kívánt helyre. 
Hiszünk a folyamatos fejlődésben és a megbízhatóságban és bízunk abban, hogy a Te sikered lesz a mi sikerünk is. Azon dolgozunk, hogy olyan minőséget és hátteret biztosítunk, ami mindezt lehetővé teszi. SearchSearch

Search

Request for quotationRequest for quotation

Request for quotation

OrderOrder

Order

DeliveryDelivery

Delivery

You can also choose it with
Message

Questions, messages? Share it with us!