We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Request for quotationDeliveryDelivery
Peat

A tőzeg a növények nevelésének egyik legelterjedtebb és legrégebb óta használatos, természetes eredetű közege. A palántanevelésre, szaporításra használt közegek, mint amilyen a tápkocka és a cserépbe szánt föld is, általában tőzegből, illetve tőzeggel kevert földből állnak. A zöldségtermesztés során a vetőmagot tiszta, mindenféle kártevőtől és kórokozótól mentes, emellett pedig a megfelelő tulajdonságokkal bíró palántanevelő közegbe szükséges vetni. A sikeres növényneveléshez a jó minőségű fémzárolt vetőmagokon túl a tápkockához, magvetéshez és cserepes neveléshez ideális tőzegeket ajánljuk.

A tőzeg palántanevelésre, szaporításra.

Go to details ...

No filtered result

A tőzeg típusai

A tőzeg többféle biológiai, kémiai, valamint fizikai folyamatok eredményeképpen jön létre. Kialakulása szerint felláp- és síkláptőzegeket különböztetünk meg, színük szerint fehér és fekete tőzeg csoportosítás létezik. A tőzegek színe a bomlás mértékétől függ. A fehér tőzeg felszínhez közelebbi, kevésbé bomlott, szerkezete rostos. A fekete tőzeg alsóbb rétegekből származik, tömöttebb szerkezete van, térfogattömege nagyobb. Alapvetően a felláptőzeg a drágább, mégis leginkább ezt használják kertészeti célokra, hiszen az erre fordított összeg elenyésző részét jelenti a palántaneveléshez szükséges anyagi forrásokban, viszont a sikerhez ez adja a legjobb minőséget.

Mire használhatjuk?

A magvetésre használt szaporítóföld a vetés idejétől a tűzdelésig támogatja a legmegfelelőbben a növény születését, fejlődését. A szaporítóföldnek meg kell felelnie azoknak az elvárásoknak, amiket annak érdekében támasztunk, hogy a mag számára a legjobb körülményeket biztosítsuk. A tökéletes csírázáshoz a jó nedvességtartó képességnek, a jó levegőzöttségnek, valamint az alacsony sótartalomnak egyaránt meg kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a szerkezeti tulajdonságok kerülnek előtérbe, szemben például a tápanyagtartalommal. Sőt, a magas tápanyagtartalom káros is lehet ilyenkor. A jó szaporítóföld tápanyagban szegény, EC tartalma alacsony. 

A tápkockaföld esetében viszont folyamatos tápanyagellátás szükséges, a zöldségek esetében kiemelten magas foszfortartalommal kell ilyenkor táplálni a növényt, a későbbi megfelelő növényfejlődés biztosítása érdekében. 

Virágföldekbe keverve a tőzeg nagy mennyiségű víz tárolására képes, a laza homokos talajt tömörebbé teszi, az agyagos talaj szerkezetét pedig lazítja. A talaj fizikai szerkezetét tehát javítja, azonban tápanyagtartalma elenyésző, a tápanyagokat más forrásból szükséges biztosítani, például tápoldatozással. 

Tőzegek a Primagnál

Különféle tőzegeket kínálunk a különböző igények kielégítésére. A tőzegeket is gondos ellenőrzés után, megfelelő csomagolásban, problémamentesen szállítunk egyenesen Hozzád vagy a kívánt helyre. 
Hiszünk a folyamatos fejlődésben és a megbízhatóságban és bízunk abban, hogy a Te sikered lesz a mi sikerünk is. Azon dolgozunk, hogy olyan minőséget és hátteret biztosítunk, ami mindezt lehetővé teszi. Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Message

Questions, messages? Share it with us!

30 év alatt a piacon

Border from here and beyond

Dinamikus növekedés

Expert customer service

72 órán belüli szállítás

We offer a solution

Széles választék

30 years in full swing

Blog