Vis Maior = Fertőzött másodvetések

Primag - primag mag
Primaq - Prima Mag

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy Ön is elsőként értesülhessen újdonságainkról, akcióinkról.
Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

>> Hírek >> Vis Maior = Fertőzött másodvetések
Primag - primag mag

Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

Vis maior eseménynek számítanak a megfertőződött másodvetések

 

Az Európai Bizottság rendeletének módosítása értelmében 2018-tól a termelő ökológiai jelentőségű területeken tilos a növényvédő szerek használata, így az ökológiai jelentőségű másodvetéseken is.
 

Azonban ha egyes károsítók olyan mértékben felszaporodnak, hogy az már a szomszédos termelők növényvédelmi biztonságát veszélyeztetik, és védekezni szükséges ellenük, egy uniós iránymutatás szerint a tagállamok ezeket vis maior eseményként ismerhetik el.A hazai zöldítési szabályokat leíró FM-rendelet megteremti a lehetőségét annak, hogy valamely meghatározott esemény bekövetkezésekor a növényvédőszer-használati tilalom vagy fenntartási kötelezettség alól mentesüljenek a mezőgazdasági termelők.

Ilyen esetben, ha a mezőgazdasági termelő vis maior körülmény miatt nem képes eleget tenni a jogszabályban előírt kötelezettségeinek, akkor a támogatásra való jogosultsága az érintett területek tekintetében megmarad.

A követelmények nem teljesítése miatt sem büntetéssel, sem szankcióval nem sújtható, és úgy kell tekinteni, hogy a bejelentett ökológiai jelentőségű területre előírt kötelezettsége teljesült.

A károsítók vis maior esetként értékelhető felszaporodásakor a hatósági bejelentést az illetékes növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalhoz kell benyújtani, amely határozatban rendeli el a kötelező növényvédelmi beavatkozást.

Ez lehet növényvédő szeres kezelés (permetezés) vagy azonnali leforgatás, megsemmisítés.

Ezt követően a mezőgazdasági támogatásokat érintő vis maior eseményre vonatkozó bejelentést és az esemény bekövetkezését igazoló dokumentumokat kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani a Kincstár honlapján elérhető, a vis maior esemény bejelentésére szolgáló elektronikus felületen.

A bejelentést az esemény bekövetkezésétől számított 21 napon belül meg kell tenni.

A bejelentésben fel kell tüntetni az ügyfélazonosítási adatokat, az eseményre vonatkozó adatokat, bekövetkezésének helyét, időpontját, leírását és következményeinek megjelölését, az érintett terület adatait.

Továbbá minden esetben meg kell adni, hogy a mezőgazdasági termelő mely támogatási feltételnek való megfelelést nem tudja teljesíteni és nyilatkoznia kell, hogy az esemény mely intézkedés vagy intézkedések vonatkozásában merült fel.


Forrás: Agrárminisztérium – Sajtóiroda 2018-09-24 09:48:48Primag - primag magPrimag - primag mag

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.