Repce vetőmagpiaci áttekintés 2019

Primag - primag mag
Primaq - Prima Mag

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy Ön is elsőként értesülhessen újdonságainkról, akcióinkról.
Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

>> Hírek >> Repce vetőmagpiaci áttekintés 2019
Primag - primag mag

Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

A Kleffmann és Partner Kft. független piackutató cég, mely 1995 óta tevékenykedik Magyarországon.

Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag, műtrágya, valamint növényvédő szer piacot.


Alábbi anyaguk egy hivatalos állásfoglalást tartalmaz a repce vetőmag forgalmazók piaci pozícióiról, valamint érdekességeket is megfogalmaz a termelők számára.

 

A Kleffmann és Partner Kft. is szeretne tiszta vizet önteni abba a bizonyos pohárba.

Sajnos évek óta megfigyelhető egyfajta tendencia, amely alapján kétségek merülnek fel, hogy mekkora a repce vetésterület és hogy mekkora a felhasznált repce vetőmag zsákok száma.


A Kleffmann terület számításának alapjai az Agrárgazdasági Kutatóintézet számain nyugszanak, minimális korrekcióval, melyek bázisát az elmúlt 25 éves tevékenységük jelenti.

A teljes őszi káposztarepce terület Magyarországon a 2018-as vetési évben: 323 776 ha, míg a teljes őszi káposztarepce vetőmag felhasznált zsák Magyarországon a 2018-as vetési évben: 97 781 zsák (1,5 millió csíra/zsák kiszerelés).

Legjobb szándékuk és tudásuk szerint ennél több terület valószínűtlen és növényvédő szer oldalon sem állnak ezzel szemben olyan adatok, amelyek megkérdőjelezik a 323 776 ha területet.


A Kleffmann és Partner Kft. által becsült volumenek, reprezentatív mintavétel alapján, minden esetben a termelői megkérdezések után egy speciális súlyozási eljárással állnak elő.


Nem véletlenül a felhasznált vetőmagról adnak ki adatokat, mivel nem tisztük az exportra kerülő, vagy a raktárkészleten lévő repce vetőmagokról nyilatkozni...


Az esetleges exportot az érintett cégeknek saját hatáskörben tudják megvizsgálni.


Az 1. ábrán látható a 2018-as vetésű repce vetőmagpiaci sorrendje, az évek minden esetben a vetési évet jelentik.


Dekalb, KWS, Rapool a 2018-as év alapján a sorrend, mely kizárólag a felhasznált, elvetett repce vetőmag alapján alakult ki a Kleffmann és Partner Kft. információgyűjtése és súlyozási munkája után.

Ahogy látható, éles a verseny és egyre inkább kiegyenlített a piac a nagyobb szereplők között.

 

 

 

A 2010-es években a repce vetőmag piac egyre értékesebb a területnövekedésnek köszönhetően.

A 2011 őszi és téli terület kipusztulás sokkját pár év alatt kiheverte a kultúra és az elmúlt három szezonban történelmi csúcsokat döntöget, köszönhetően a magas terményáraknak és a tavaszi vetésű kultúrák kiszámíthatatlanabb hozamának.

A 2. ábrán látható a vetésterület trendadatait a vetési évek szerint.
 

 

A területnövekedés a vetőmag forgalmazók számára rendkívül jó hír, hiszen könnyebb teljesíteni a növekedéssel szembeni elvárásokat, ugyanakkor a gazdák számára sem rossz, hiszen a növekvő piac több ígéretes hibridet és nagyobb forgalmazó versenyt is jelent (ahogy azt az 1. ábrán is láttuk).

2018 őszi felmérésünkben már 81 különböző fajtát és hibridet vetettek a kérdezőbiztosoknak válaszoló termelők.
 

Az éles verseny abban is megmutatkozik, hogy szűkül a piac a cégek számára, hiszen lassan csökken a termelők által kiválasztott cégek száma, 2 év alatt 1,97-ről 1,80-ra.
 

Nemcsak a cégek, hanem a vetett hibridek száma is csökkenést mutat, 2,36 hibridet vetettek átlagosan a gazdaságok a 2016-2017-es szezonban és ez a szám 2,04-re csökkent az aktuális szezonban.
 

A fenti számok szerint a termelők kevesebb cégtől, de egyre nagyobb területre választják ki azt a hibridet, amely bevált és a leginkább beilleszthető a termesztéstechnológiába.

 

Forrás: Agrofórum
 


Primag - primag magPrimag - primag mag

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.