Legfrissebb információk az agrártámogatásokról

Primaq - Prima Mag

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy Ön is elsőként értesülhessen újdonságainkról, akcióinkról.
Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

>> Hírek >> Legfrissebb információk az agrártámogatásokról
Primag - primag mag

Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

A támogatásokkal kapcsolatos legfrissebb információk 1-22-ig

 

 

1. Cégkapu regisztráció – aug. 30-ig

2. Kárenyhítési hozzájárulás utalása – szept. 15-ig

3. Zöldítés: változások 2018-tól

4. Anyatehén kiesés-pótlás bejelentés

5. Ökológiai másodvetés és leforgatás bejelentése

6. EFA területekkel kapcsolatos szabályok (parlag, nitorgénmegkötők)

7. Ökológiai fókuszterületek (EFA elemek) listája

8. AKG aktuális teendők

9. Erdészeti géptámogatás – szept. 4-ig

10. Időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatása

11. Kisüzemek fejlesztése

12. Erdősítés támogatása

13. Agrár-erdészeti rendszerek

14. Zöldugar, méhlegelő telepítés támogatása

15. Továbbra is nyitva lévő VP jogcímek

16. VP pályázati döntések

17. Támogatott projekt kereső

18. VP előleg igénylés

19. Egyéni és csoportos szaktanácsadás

20. Szőlőültetvények szerkezetátalakítási kifizetései

21. Változtak a túligénylésre vonatkozó szankciók

22. Agrár Széchenyi Kártya – keretemelés

 

 

 

Íme a részletek:

A támogatási jogcímekről oldalunkon csak kivonatok/összefoglalók olvashatóak. A részletes feltételeket a vonatkozó jogszabályok és közlemények tartalmazzák!

 

1. Cégkapu regisztráció – aug. 30-ig


2017. augusztus 30-ig minden gazdálkodó szervezet számára kötelező a Cégkapun történő regisztráció. A jövő év elejétől a folyamat során megadott email-cím segítségével zajlik majd
az állami szervekkel való hivatalos kapcsolattartás.
 


A cégkapuról az alábbi linken olvashat részleteket.
 

Cégkapura itt regisztrálhat online.

 

2. Kárenyhítési hozzájárulás utalása – szept. 15-igFelhívjuk azon termelők figyelmét, akik az agrárkár-enyhítési rendszerben tagsággal rendelkeznek, hogy 2017. szeptember 15-ig kell megfizetniük a kárenyhítési hozzájárulást a Magyar Államkincstár (MÁK) által megjelölt számlára.
Fontos tudni, hogy a fenti határidő a kárenyhítési hozzájárulás MÁK-számlára történő beérkezésének a határideje, tehát nem az összeg feladásának az időpontja.

Az alábbi jogosultsági feltételek mellett lehet kárenyhítő juttatásban részesülni:

 

 


 

3. Zöldítés: változások 2018-tól1. Az EU döntéshozó szervei elfogadták az EB azon javaslatát, miszerint egyes EFA-területeken tilos a növényvédő szer használata.
 

Így 2018-tól a parlagon, a nitrogénmegkötő növényekkel bevetett területeken, az ökológiai jelentőségű másodvetések területén, valamint az erdőszélek mentén fekvő határsávok esetén tilos lesz bármilyen növényvédőszert alkalmazni. A korlátozás 2018. január 1-jén lép hatályba.

Ha azonban a termesztés során nem alkalmaznak növényvédőszert, a terület továbbra is elszámolható EFA-területként!

Illetve a fenti korlátozás nem befolyásolja a SAPS és a termeléshez kötött fehérjenövénytámogatás feltételeit és összegét sem.

A zöldítés keretrendszerének változásairól az FM készített egy összefoglalót: A kiadvány ezen a linken érhető el.

Aki pl. szóját, lucernát, bíborherét termeszt: és azt EFA-ként is el akarja számolni, akkor nem használhat növényvédőszert az adott területen. Ha mégis használ, akkor viszont más EFA területet kell megjelölnie (pl. parlag, zöldtrágya,…). A termeléshez kötött támogatást tudja igényelni mindkét esetben.
 

2. Fontos változás, hogy a jövőben a 0,25 hektárt el nem érő területek is elismertethetőek parlagként, másodvetésként, nitrogénmegkötő növényként, és egyéb táblaszintű EFAelemként.

Egy elemmé olvad össze a sövény, a fás sáv és a fasor, valamint a jövőben olyan fás sáv is elismerhető lesz legfeljebb 10 méteres szélességben, amely szélesebb, mint 10 méter, de nem szélesebb 20 méternél.


3. A hazai jogalkotó és végrehajtó szervek döntése alapján akár már az idei évben, de 2018-tól biztosan elesnek a területalapú támogatásoktól azok a teljes táblák (nem csak az érintett parcella!), amelyeken a hatóság virágzó parlagfű nagymértékű jelenlétét állapította meg és parlagfű elleni közérdekű védekezést rendelt el.


Érdemes tehát minden érintettnek a korábbinál jóval körültekintőbben eljárni a gyommentesítés során, mert vétség esetén tábláira semmilyen támogatást nem vehet fel.

 

 

 

4. Anyatehén kiesés-pótlás bejelentés

 


A 2017. évi egységes kérelem felületen benyújtott, a termeléshez kötött anyatehéntartástámogatás (EU), valamint az átmeneti nemzeti anyatehéntartás-támogatás esetében a hat hónapos birtokon tartási idő lejárta előtt elhullott, leölt, kényszervágott, vagy tenyésztési okból selejtezett egyedek vonatkozásában a jogszabályok kiesés-pótlási kötelezettséget írnak elő.


A birtokon tartási kötelezettség a támogatási kérelem benyújtását követő naptól számított 6 hónapig áll fenn.

Az állat kiesésének bejelentése és megfelelő pótlása esetén a birtokon tartási kötelezettség teljesítettnek tekintendő.

Kiesésnek minősül az állat állatorvos által igazolt kényszervágása vagy elhullása, valamint a tenyésztési selejtnek minősülő egyednek az ENAR nyilvántartás alapján igazoltan kizárólag hazai vágásra (kényszervágás) történő selejtezése, mely esetekben a kiesett állat a támogatási feltételeknek a támogatási kérelem benyújtásának napjától megfelelő állattal a kiesés időpontjától pótolható.


A kiesés tényének és a pótlásként beállítani kívánt állat azonosító számának bejelentésére irányadó határidő:
 


A bejelentést kötelezően elektronikus úton kell benyújtani, nincsenek papír alapon rendszeresített nyomtatványok. A bejelentéshez a kieső egyed vonatkozásában a kiesés okáról szóló állatorvosi igazolás másolatban történő csatolása szükséges!

Részletek a 89/2017. (VII. 31.) számú Kincstár Közleményben.

 

 


5. Ökológiai másodvetés és leforgatás bejelentéseÖkológiai célterületként (EFA) bejelentett másodvetés esetében legkésőbb tárgyév október 1. napjáig kell elvégezni a vetést, valamint fontos, hogy a másodvetésnek legalább 60 napig kell lennie az adott területen ahhoz, hogy elfogadható legyen ökológiai másodvetésként.


A tényleges vetési, illetve betakarítási/beforgatási időpontot, a vetést, illetve betakarítást/beforgatást követően 15 napon belül kell bejelenteni.

A határidő elmulasztása esetén a másodvetés nem kerül figyelembe vételre az egyes támogatások vonatkozásában!

 

 


6. EFA területekkel kapcsolatos szabályok (parlag, nitorgénmegkötők)

 

 

Emlékeztetőül néhány előírás, amire figyelni kell a zöldítésnél:

A parlagon hagyott terület akkor minősül ökológiai jelentőségű területnek, ha annak pihentetési időtartama legalább a tárgyév január 1-jétől augusztus 31-ig tart.


A nitrogénmegkötő növényfajok esetében a termesztési időszak:
 

Az ökológiai jelentőségű területen vetett nitrogénmegkötő növénykultúrának ezen időszakok teljes tartamában – évelő növények esetében a növénykultúra telepítésének és kiforgatásának évében is – jelen kell lennie a
mezőgazdasági termelő földterületén.


A nitrogénmegkötő növények esetén minősített szaporítóanyagot kell használni.

Részletek a 10/2015. (III. 13.) FM rendeletben.

 

 


7. Ökológiai fókuszterületek (EFA elemek) listája

 

A 2017. évi egységes kérelemben bejelentett, a táblákkal szomszédosan elhelyezkedő, úgynevezett rendelkezésre álló EFA elemek (fasor, fás sáv, táblaszegély, vizesárok) helyrajzi számainak elérhetősége, melyeket a tulajdonos vagy vagyonkezelő nem tiltott le


2017. évben igényelt és nem tiltott rendelkezésre álló EFA elemek helyrajzi számai itt érhetőek el.

 8. AKG aktuális teendők

 


A támogatott AKG-s szántón az integrált növényvédelem keretében általános kötelezettség, hogy hibridkukorica, repce, búza, napraforgó esetében évente, a többi növényfaj esetén két évnél nem régebbi számla vagy bizonylat megléte szükséges a minősített vetőmag használatáról.

 


Az AKG-s területre – kivéve gyep – az 5 évnél nem régebbi talajvizsgálati eredmény meglétének folyamatosnak kell lennie.

Az új belépőknek 2017. december 31-ig kell a talajmintát a laboratóriumba juttatni, azonban ügyelni kell arra, hogy az AKG-ba bevitt területeken a nitrátrendelet előírásait be kell tartani, így a műtrágya-használatot megelőzően a talajvizsgálati eredménynek már rendelkezésre kell állnia.


A talajvizsgálati eredményeken alapuló tápanyag-gazdálkodási tervet minden évben szeptember 30-ig, vagy azt követő betakarítás esetén a betakarítást követő 30 napon belül el kell készíteni.

 


Ültetvény esetében választható előírás a levélminta-vétel, melyet minden évben augusztus 31-ig kell elvégezni a pályázati felhívás mellékletében rögzített vegetációs periódusok figyelembe vételével.

Teljesítésnek itt is elfogadott a laboratóriumi átvételi igazolás.

 


A 2017-ben tiltott növényvédőszer hatóanyagok listája itt olvasható.

 


A kivágást és az újratelepítést 15 napon belül be kell jelenteni.

Munkavégzést követő 15 napon belül bejelentendő tevékenységek (agrotechnika):
 

  1. zöldtrágyázás
  2. istállótrágya kijuttatása
  3. baktériumtrágya kijuttatása
  4. középmély lazítás

 


A támogatás keretében az egybeművelt tábla nem jogosult támogatásra, illetve amennyiben a támogatott egy adott blokkon belül úgy gazdálkodik, hogy egy kötelezettségvállalással érintett területével szomszédos egyéb, nem támogatott területén azonos növényt termeszt, akkor a területeket el kell különítenie (pl. 50-60 cm-es sáv, ültetvény esetében a közös sarokpontokon, töréspontokon természetes anyagú jelölőtárgy stb.).

 

 


9. Erdészeti géptámogatás – szept. 4-ig

 

Támogatható igényelhető az alábbi területeken:

 


Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: támogatást igénylőnként maximum 100 millió Ft.

A támogatás maximális mértéke: 50%, a Közép-Magyarországi régióban: 40%

Az IH a támogatási kérelmek benyújtásának lehetőségét 2017. szeptember 5. napján, 00 órától felfüggeszti.

 

 


10. Időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatása

 

A pályázat a klímaváltozás és a kedvezőtlen éghajlati jelenségek által okozott károk megelőzésére irányul. A rendelkezésre álló keretösszeg 4,72 milliárd forint.


A felhívás keretében az alábbi tevékenységek támogathatóak önállóan:

 


Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: egyéni projekt esetén maximum 20 millió forint, kollektív projekt esetén maximum 100 millió forint.


A támogatás maximális mértéke egyéni projekt esetén az összes elszámolható költség 60%-a kollektív módon végrehajtott projekt esetén az összes elszámolható költség 80 %-a;


A következő értékelési határnap: 2017. október 6.

 

 

 


11. Kisüzemek fejlesztése

 

Támogatási kérelmet nyújthat be:


főállású őstermelő, vagy mikrovállalkozásnak és mezőgazdasági termelőnek minősülőfőállású egyéni vállalkozó (főfoglalkozású), vagy szociális szövetkezet, amennyiben igazolja, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző naptári évben az Standard Termelési Érték (STÉ) módszertan alapján mezőgazdasági tevékenységből származó mezőgazdasági termelés értéke eléri a 3000 euro STÉ értéket, de nem haladja meg a 6000 euro STÉ értéket vagy ezzel megegyező nettó árbevételt ért el mezőgazdasági termelésből vagy mezőgazdasági termelésből és Annex 1 termék feldolgozásból az előző naptári évben, vagy a megelőző három év átlagában.


A támogatást igénylő az üzleti tervben vállalja, hogy, legfeljebb négy éves időszak elteltével a mezőgazdasági termelő tevékenységből származó üzemmérete meghaladja a 6000 eurót, vagy a mezőgazdasági termelésből és Annex 1 termék feldolgozási tevékenységből származó értékesítés nettó árbevétele meghaladja a 6000 eurót.


A támogatás mértéke, összege:


1) Egyösszegű átalány formájában, két részletben, nyújtható támogatás.

2) Igényelhető támogatás: 15 000 eurónak megfelelő forintösszeg 5 évre.

3) Az első kifizetési kérelem benyújtás alkalmával a támogatás a teljes összeg 75%-a.

4) A fennmaradó 25% támogatási összeg igénylés az üzleti terv teljesítése előrehaladásának függvényében, legkorábban az első igényléstől számított 36 hónap elteltével tervezhető és igényelhető.


A következő értékelési határnap: 2018. március 20.

 


12. Erdősítés támogatása


A felhívás keretében vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe:


1. a) erdőtelepítés elsőkiviteléhez, vagy b) ipari célú faültetvény telepítésének elsőkiviteléhez.


2. Erdőtelepítés esetén további támogatás vehető igénybe:


a) fenntartási (ápolási) tevékenységekhez,


b) kieső tényleges jövedelem pótlásához.


3. Az elsőkivitelhez igényelhető kiegészítő tevékenységek:


3.1. erdőtelepítés elsőkiviteléhez: kerítés, villanypásztor, padka, erdőszegély kialakítása, mikorrhizált csemete telepítése.

3.2. Ipari célú faültetvény telepítésének elsőkiviteléhez: kerítés, villanypásztor.A következő értékelési határnap: 2017. okt. 31.

 

 13. Agrár-erdészeti rendszerek


A felhívás keretében szántóföldi kultúrával kombinált agrár-erdészeti rendszerek, illetve gyepgazdálkodással kombinált fás legelők, vagy fás kaszálók, valamint mezővédő fásítások (fasor, facsoport) újonnan történő létrehozására igényelhető forrás.


A pályázati felhívásra magánjogi földhasználók, települési önkormányzatok és társulásaik, mint jogszerű földhasználók nyújthatják be kérelmüket.

A következő értékelési határnapok: 2017. október 16., illetve 2018. január 15.

 

 


14. Zöldugar, méhlegelő telepítés támogatása


Vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe az alábbi négy célterület valamelyikéhez tartozó műveletek megvalósítására:


A) célterület – Tartós zöldugar létesítése szántóterületeken

B) célterület – Gyeptelepítés

C) célterület – Sövény telepítése mezőgazdasági táblák szegélyein

D) célterület – Méhlegelő növénykultúra létesítése szántóterületeken


A támogatás mértéke: A), B) és D) célterületen: 400 eurónak megfelelő forint összeg/ha; C) célterületen: 400 eurónak megfelelő forint összeg/100 folyóméter;

 

 


15. Továbbra is nyitva lévő VP jogcímek

 

 

 16. VP pályázati döntések
 


Jövő márciusig a több százmilliárd forintnyi mezőgazdasági beruházási pályázat odaítéléséről kapják meg a tájékoztatást az érintettek - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta: először az élelmiszeripari beruházási pályázatok első szakaszát bírálták el, az eredményekről pedig már részben el is kezdődött a gazdálkodók értesítése.

A kertészethez köthető pályázatok értékelése is a végéhez közeledik, így augusztusban az ügyfélkapun keresztül azok értesítése is megkezdődik, akik hűtőházak, gombaházak, fóliaházak létesítésére, illetve ültetvénytelepítésre pályáztak.

 


A Vidékfejlesztési Program élelmiszeripari (ÉLIP) felhívására több mint 1.400 darab támogatási kérelem érkezett be. A Miniszterelnökség a mezőgazdasági termékek értéknövelésére és erőforrás- hatékonyságának elősegítésére előzetesen 167 milliárd forintotkülönített el.

Az első benyújtási szakaszt követően most a második, harmadik és negyedik szakaszban beérkezett kérelmekről is döntést hozott a tárca. Ennek értelmében az érintett szakaszokban 251 darab élelmiszeripari fejlesztés vált támogathatóvá, 48,6 milliárd forint értékben.

Az első értékelési szakasszal együtt a Miniszterelnökség ez idáig összesen 542 darab élelmiszeripar fejlesztési projektet támogatott több mint 90 milliárd forint értékben. A nyertes pályázók kérelmei az ügyfélkapujukon hamarosan a „jóváhagyott” státuszba kerülnek, és a támogatói okiratokat elektronikus úton folyamatosan fogják megkapni.

Mivel teljes egészében még nem zárult le az értékelési munka a felhívás keretében, ezért a következő hetekben még újabb élelmiszeripari fejlesztések kaphatnak pozitív támogatói döntést.

Fontos információ a gazdálkodók számára, hogy a nyár végéig, illetve az ősz első felében a Miniszterelnökség további, főleg a kertészetek, állattartók és borászok számára fontos felhívásokról hoz döntéseket.

 

 


17. Támogatott projekt kereső

 


Az eddigi VP döntések eredményei itt elérhetőek.

 

 

18. VP előleg igénylés

 


A 272/2014. (XI.5.) Korm. rendelet 123. § (3) bekezdésében foglaltak alapján – amennyiben szükséges – a támogatás jóváhagyásának feltétele a biztosítékok eredeti papíralapú példányának a kifizető ügynökséghez történő benyújtása az alábbi címre:


Magyar Államkincstár Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Támogatások Pénzügyi Főosztálya Biztosíték- és Követeléskezelési Osztály, 1476 Budapest, Pf.: 407.


Ha a Kedvezményezett a biztosítékok iratanyagát nem nyújtja be az előleg kifizetés igényléssel egyidejűleg a kifizető ügynökség részére (cégszerűen aláírt eredeti példányban), akkor annak bekérésére hiánypótlás keretében van lehetőség.


Előleg igénybevételére a Korm. rendelet 115. § (5) bekezdése értelmében a záró kifizetési igénylés benyújtásáig bármikor lehetőség van.

 19. Egyéni és csoportos szaktanácsadás

 

A szaktanácsadást nyújtó szervezetek 2017. augusztus 15-től 2017. szeptember 29-ig adhatják be támogatási kérelmüket, a projekt megvalósítását a támogatási kérelem benyújtását követő naptól saját felelősségére kezdhetik meg.

A konstrukció jelentősen átalakult és nem a gazdálkodónak kell majd a forrást igényelnie.

Több olyan jelzés is érkezett, hogy „szaktanácsadók” keresik meg a gazdálkodókat, hogy fizessenek (akár előre is), majd később visszaigényelhetik a támogatást.

Kérjük, hogy ennek ne dőljön be senki, ne írjanak alá, ne köteleződjenek el, amíg nem ismertek a végleges feltételek, eredmények.


Amint elérhető lesz a támogatott konstrukció, jelezni fogjuk.

 

 


20. Szőlőültetvények szerkezetátalakítási kifizetései


A szőlőültetvények szerkezetátalakítására és -átállítására vonatkozó támogatási kérelmeket 2017. július 17-ig lehetett benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. A benyújtási határidőtnkövető hét végéig 2439 darab támogatási kérelem érkezett be mintegy 1300 gazdálkodótól.


A Kincstár a kérelmek feldolgozását a beérkezési sorrend figyelembe vételével végzi, majd az adminisztratív ellenőrzésen megfelelt kérelmeket átadja helyszíni ellenőrzésre. A folyamatos ütemben visszaérkező ellenőrzési eredmények feldolgozását követően a Kincstár eddig 180 szőlész-borásznak mintegy 380 millió forint támogatás kifizetését hagyta jóvá a 2017-es pénzügyi évben még rendelkezésre álló, mintegy1,44 milliárd forint keretösszeg terhére.


A 2017-es pénzügyi évi keretösszeg terhére történő támogatási összegek kifizetésének határideje 2017. október 15-e.


Természetesen nem kell aggódniuk azoknak a gazdálkodóknak sem, akik a benyújtási időszakon belül később nyújtották be kérelmüket, vagy esetleg a hiánypótlás miatt később vált teljessé a kérelmük, és emiatt a 2017. évi keretbe nem férnek bele, hiszen számukra a támogatási összeget a következő pénzügyi év keretösszegének terhére, 2017. október 15-e után fizeti ki a Kincstár.

 

 


21. Változtak a túligénylésre vonatkozó szankciók


A területalapon nyújtandó alaptámogatás, a fiatal mezőgazdasági termelőkre vonatkozó közvetlen támogatás, továbbá a Natura 2000 és a hátrányos természeti adottságokkal (THÉT, korábban KAT) rendelkező területek vonatkozásában a 2016. január 1-je után benyújtott kifizetési igénylésekre is alkalmazandóan változott a túligénylés szankciószámításának menete.


A jogosulatlan igénylés megállapításából eredő szankciókat az egyes területalapon nyújtandó támogatások vonatkozásában elkülönülten kell vizsgálni tekintve, hogy eltérő uniós szabályozások hatályosak.

Az alábbiakban példákon keresztül ismertetjük az egyes jogcímekhez kapcsolódó túligénylés szankciószámításának szabályait. Az adott jogcímben a gazdálkodó által igényelt terület, és a Kincstár által az ellenőrzések után megállapított terület nagyságának eltérése adja a viszonyítási alapot.


1) A túligénylések során alkalmazandó szankció mértéke a módosítással érintett esetekben (640/2014/Eu rendelet 19/A cikk):

a) eset:

Az igényelt és a megállapított terület nagysága közötti eltérés nagyobb mint 2 hektár, vagy a megállapított területnek több mint 3%-a, de nem több mint 10%-a, akkor a támogatási összeg a megállapított eltérés másfélszeresének felével kerül csökkentésre. (Az eltérés 3 %-áig és 2 hektárig nem kell szankciót alkalmazni, amit „kedvező szankcióhatásnak” nevezünk.)


PÉLDA: igényelt terület: 11,5 hektár (ha), az ellenőrzés során megállapított terület: 11 ha. A jogosulatlan igénylés mértéke: 11,5 ha – 11 ha = 0,5 ha :11 ha = 4.54% a jogosulatlan igénylés mértéke ugyan kisebb, mint 2 hektár, de nagyobb mint 3% és kisebb, mint 10 %, így ebben az esetben a szankció a jogosulatlanul igényelt területre jutó támogatási összeg másfélszeresének a fele:

jogosulatlanul igényelt terület: 0,5 ha, támogatási összeg: pl. 70 000 Ft/ha 0,5 ha x 70 000 Ft = 35 000 Ft x 1,5 = 52 500 Ft : 2 = 26 250 Ft .


Figyelem! A „kedvező szankcióhatás” alkalmazása esetén, amennyiben az ügyfél a tárgyévet (2017-et) követő évben (2018-ban) is jogosulatlan területet igényel, abban az esetben 2018- ban számítandó szankció mellett hozzáadódik a 2017-ben „elengedett” szankciórész mértéke is (azaz a másfélszeres értékkel számított 2017. évi szankció másik fele).


b) eset:

Az eltérés több mint a megállapított terület 10%-a, de nem több mint 66,67%-a, akkor a támogatási összeg a megállapított eltérés másfélszeresével kerül csökkentésre.


PÉLDA: igényelt terület: 14 ha, az ellenőrzés során megállapított terület: 11 ha. A jogosulatlan igénylés mértéke: 14 ha – 11 ha = 3 ha : 11 ha = 27,27%


A szankció ebben az esetben a jogosulatlanul igényelt területre jutó összeg másfélszerese.


jogosulatlanul igényelt terület: 3 ha, támogatási összeg: pl. 70 000 Ft/ha 3 ha x 70.000 Ft = 210 000 Ft x 1,5 = 315 000 Ft


c) eset: A

eltérés olyan mértékű a tárgyévben, amely alapján a másfélszeres értékkel számított szankció meghaladja a megállapított területre adható támogatási összeget, így támogatás adott évben nem nyújtható, továbbá a fennmaradó szankció mértékét az igénylő további közvetlen támogatásainak összegéből kell levonni.

Amennyiben a fennmaradt szankciórész a naptári évét követő három évben nem vonható le, a fennmaradó összeg, törlésre kerül.


2) Termeléshez kötött növényi támogatások vonatkozásában azonban marad az eddig alkalmazott, szankciószámítási mód, mely az alábbi (640/2014/EU rendelet 19. cikk):

 

a) ha a gazdálkodó által igényelt terület és a megállapított terület nagysága közötti eltérés nagyobb mint 2 hektár, vagy a megállapított területnek több mint 3%-a, de nem több mint 20%-a, akkor a támogatási összeg a megállapított eltérés kétszeresével kerül csökkentésre. (Az eltérés 3 %-áig nem kell jogkövetkezményt alkalmazni.)


b) ha az eltérés több mint a megállapított terület 20%-a, de nem több mint 50%-a, akkor a tárgyévre nem adható támogatás.


c) ha az eltérés több mint 50%, akkor a b) pontban leírt jogkövetkezményen felül a jogosulatlan igénylés miatti szankció összegét még egyszer le kell vonni. Ezt az összeget az igénylő felé megítélttámogatások összegéből kell levonni. Amennyiben a szankció összege a ténymegállapítás évétkövető három naptári évben nem vonható le, a fennmaradó összeg, törlésre kerül.

 

 


22. Agrár Széchenyi Kártya – keretemelés

 

Az Agrár Széchenyi Kártyán felvehető maximális hitelösszeg az eddigi 50 millió forintról 100 millió forintra emelkedett. A kormány az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelén keresztül az idén is kedvező finanszírozási forrást biztosít a 2017. évi téli-tavaszi fagykárok és jégkárok sújtotta mezőgazdasági termelőknek a veszteségeik enyhítésére.

A jogosult agrárvállalkozások 100 százalékos kamat-, kezességi díj-, illetve kezelési költségtámogatást,valamint egyéb költségtámogatást vehetnek igénybe.

A finanszírozási lehetőséggel az erről szóló rendelet mellékletében meghatározott 915 településen székhellyel, fiókteleppel, telephellyel rendelkező vállalkozások élhetnek.

A támogatás az "ültetvény" minősítésű földterületek után vehető igénybe, hektáronként legfeljebb 1 millió forint hitelig 2017.augusztus 8. és 2017. december 31. között megkötött és hatályba is lépett hitelszerződésekkel.

Részletek: 39/2017 (VIII.7.) FM rendeletben.

 

 

Felhasznált források: AGRION, FM, ME, MÁK, NAK, HOI, NÉBIH

 Primag - primag magPrimag - primag mag

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.