GOSZ-VSZT Búza Posztregisztrációs Fajtakísérlet 2015

Primag - primag mag
Primaq - Prima Mag

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy Ön is elsőként értesülhessen újdonságainkról, akcióinkról.
Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

>> Hírek >> GOSZ-VSZT Búza Posztregisztrációs Fajtakísérlet 2015
Primag - primag mag

Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által koordinált posztregisztrációs kísérletek alapvető célja, hogy a termelők számára hasznosítható, objektív információt adjon. A kísérletek felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT*) látja el. A FIT önálló tevékenységét a gabonatermelők, a vetőmagelőállítók, a -kereskedők és -feldolgozók egyetértésével, valamint a magyar mezőgazdaság fejlődését fontosnak tartó civil szakmai szervezetek széleskörű erkölcsi és anyagi támogatásával végzi.

 

2014 őszén 9 helyszínen (Mosonmagyaróvár, Szombathely, Jászboldogháza, Tordas, Szarvas, Iregszemcse, Eszterágpuszta, Székkutas, Debrecen) 45 búzafajtát (1. táblázat) vetettünk el kisparcellás összehasonlító kísérletekben a NÉBIH szakembereinek segítségével. Minden fajta vetőmagja 550 csíra/m2 -es normával került elvetésre. Debrecenben a viharkár miatt a minőségi eredmények kétségessé váltak és Mosonmagyaróváron a kísérlet nagyfokú kiegyenlítetlensége miatt meghiúsult a parcellák kiértékelése.

 

Az elemzéshez a 8 hely terméseredményeit (3. táblázat) és – Debrecen kivételével – minőségvizsgálati adatait (4-8. táblázat) használtuk fel. Az előző három év kísérleteiben szereplő fajták szemtermés, nyersfehérje és nedves sikér eredményeit, valamint az elmúlt két év alveográfos eredményeit az 1-4. ábra mutatja.

 

A beltartalmi vizsgálatok közül a nyersfehérje, sikér- és nedvességtartalmat gyorsvizsgálattal mérte a Servitec Kft., valamint három jó minőséget adó termőhely esetében az SGS Hungária Kft. nyíregyházi laboratóriumában alveográfos vizsgálatokat végeztek (7-8. táblázatok). Mindkét cég munkáját ezúton is köszönjük.

 

A táblázatokban – ahol az ismétlések lehetőséget adtak rá – az egyes fajták közötti statisztikailag igazolható különbséget az SzD5% értékek alapján állapíthatjuk meg. Egy adott oszlopban tehát két fajta, vagy egy fajta és a fajták átlaga közötti különbség akkor valós, ha az a megadott SzD5% értéknél nagyobb szám.

 

A minőségi paraméterek esetében – az adott tulajdonság fajtára jellemző stabilitásának legegyszerűbb bemutatására – a termőhelyek átlagához viszonyított ingadozás relatív, százalékos mértékét is feltüntetjük. A táblázatokban a könnyebb áttekinthetőség érdekében zöld színnel jelöltük azokat az értékeket, amelyek átlagos, vagy annál jobb mutatót jelentenek. Ennek alapján, a stabilitást tekintve szinte minden vizsgált tulajdonság esetében kirajzolódnak a „stabil és jó”, a „környezeti hatásokra érzékenyebb” és a „stabil, de az átlagosnál gyengébb” kategóriák fajtacsoportjai.

Szervezők

GOSZ-VSZT Búza Posztregisztrációs Fajtakísérlet 2015Primag - primag magPrimag - primag mag

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.