Fókuszban a zöldítés

Primag - primag mag
Primaq - Prima Mag

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy Ön is elsőként értesülhessen újdonságainkról, akcióinkról.

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

>> Hírek >> Fókuszban a zöldítés
Primag - primag mag
Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

 

Zöldtrágya vetőmagok - keverékek

 

Manapság a sikeres szántóföldi termelés már nemcsak a megfelelő vetésváltás, vetőmag, növényvédelmi technológia, vagy okszerű tápanyag-gazdálkodás, esetleg talajművelési rendszer megválasztásán múlik, hanem nagy mértékben függ a termelők pénzügy-számviteli és jogi ismeretétől is.
 

Sokszor gondolhatjuk azt, hogy a termelést, illetve különböző támogatások kifizetését szabályozó törvények, rendeletek útvesztőként hátráltatják eredeti hivatásunk maradéktalan kiszolgálását.
 

Talán úgy gondoljuk, hogy ezen útvesztők egyike a zöldítés is, (10/2015. (III.13.) FM rendelet), mely az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatra irányul.

Mint minden ember a földön, mi, gazdálkodók is igyekszünk a legegyszerűbb úton és módon megfelelni a törvényi követelményeknek.

 

Sokszor bizony így van ez a fent említett törvény esetében is, ami oda vezethet, hogy a gazdaságunkban termesztett növények, talajaink, gazdálkodási rendszerünk számára nem megfelelő zöldítést vagy ökológiai jelentőségű másodvetést választunk.
 

Mi lenne, ha ez nem így történne?

Mi lenne, ha az egymás között emlegetett mondásnak – a termőföldet nem szüleinktől, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön – eleget téve a talajaink, tápanyag-gazdálkodásunk, eszközrendszerünk és termesztett növényeinknek legmegfelelőbb zöldítő növényeket – és azok keverékeit – választanánk ki, megalkotva így az „okszerű zöldítést”?


Az alábbiakban bemutatunk röviden pár olyan növényfajt, melyek már a külföldi intenzív növénytermesztési rendszerekben évtizedek óta stabil elemként (önállóan vagy keverékekben) szerepelnek köztes- és zöldtrágyanövény-funkcióban is, illetve egy átfogó táblázat segítségével kívánunk támogatást adni annak érdekében, hogy az ökológiai jelentőségű másodvetések valóban okszerűvé váljanak.
 

Tudta-e például, hogy
 

Mindezek mellett azt, hogy
 

E növények is kifejezetten hozzájárulnak talajaink hosszú távú megóvásához, és nem utolsó sorban minden esetben közvetetten pozitív termelési eredményt okoznak az utóveteményben.

 

A jövő tudatos, precíziós és fenntartható gazdálkodásának egyik alapvető eleme a zöldítés! 

Az alábbi táblázat rövid útmutatással szolgál arra, hogy a különböző fajokból álló zöldítő keverékek komponensei hogyan egészítik ki egymás hatásait.

 

 

 

Forrás: Agrárágazat (Fazekas Miklós)Primag - primag magPrimag - primag mag

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.