Csökken a nagybirtokok támogatása

Primag - primag mag
Primaq - Prima Mag

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy Ön is elsőként értesülhessen újdonságainkról, akcióinkról.
Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

>> Hírek >> Csökken a nagybirtokok támogatása
Primag - primag mag

Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

1200 hektáros birtokméret felett száz százalékban elvonja a kormány a mezőgazdasági vállalkozások területalapú támogatásait (SAPS)
- jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. 1037 és 1200 hektár között 5 százalékot vonnak el. Az így felszabaduló forrásokat az állattartók támogatására fordítják. A miniszter szavaiból kitűnt, hogy a nagyüzemektől évi 20 milliárdot vesznek el, és helyezik át az állattartáshoz. 
 

A területalapú támogatások átcsoportosításával és további nemzeti forrásokkal hat év alatt 212 milliárd pluszforrást nyújtanak az állattartóknak, és ez az eddigi állattenyésztési támogatások megduplázását jelenti. Ezzel az állattenyésztés fejlesztése a kormány programjának középpontjába került.
 

A hazai gazdálkodók évente 350 milliárd forint uniós területalapú támogatást vehetnek igénybe 2015-2020 között, amelyből 20 milliárd esik az 1200 hektárnál nagyobb birtokokra. 1200 hektár felett 525 cég gazdálkodik, így a száz százalékos elvonás ezeket érinti.
 

A kormány az állattenyésztés mellett más munkaigényes agrárágazatok, így a zöldség-gyümölcstermelés fejlesztésére is koncentrál. Az elhatározott programok révén Fazekas Sándor bejelentése szerint a következő időszakban 50-70 ezer új agrármunkahely jöhet létre.
 

Az agrárminiszter most azt a múlt heti kormánydöntést tárta a nyilvánosság elé, amely az uniós területalapú támogatások újraosztásáról szól. A mai tájékoztatón részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke is.

Mint ismert, a Közös Agrárpolitika (KAP) lehetőséget nyújt arra, hogy a tagországok a területalapú támogatások legalább 5 százalékát elvonják azoktól a gazdaságoktól, amelyek évi 150 ezer eurónál több SAPS-ot kapnak 2015-2020 között (degresszivitás). Az így felszabaduló pénzeket vidékfejlesztésre lehet átcsoportosítani.

Lázár rehabilitálta Fazekast

"A földművelésügyi ágazatért Fazeka úr viseli a felelősséget" - hangoztatta a mai sajtótájékoztatón Lázár János. Ezzel azokra az agrárágazati felvetésekre is reagált, amelyek szerint a Lázár vezette Miniszterelnökség vette át a hatalmat az agrár- és a vidékfejlesztési támogatások felett, miközben a Vidékfejlesztési Minisztériumból Földművelésügyi Minisztériummá (FM) alakult agrártárca pénzügyi kompetenciája jelentősen csökkent. Lázár János most egyértelműsítette, hogy az uniós területalapú támogatások teljes egészében Fazekas ?asztalát képezik -, míg a vidékfejlesztés a Miniszterelnökséghez került. Ez utóbbira a vidékfejlesztés kiemelt jelentősége miatt volt szükség, de Lázár szerint - a földművelésügy és a vidékfejlesztés egymástól elválaszthatatlanok-, ezért nincsenek "éles lehatárolások" a két tárca között, amelyek "együttműködésre vannak ítélve". Az, hogy a vidékfejlesztés irányító hatósági feladatai a Miniszterelnökséghez kerültek, nem azt jelenti, hogy az FM vidékfejlesztési munkatársai ne foglalkoznának a Miniszterelnökség célkitűzéseivel. A területalapú támogatások a teljes uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatásai keret kétharmadát teszik ki ? utalt az agrártárca szerinte ma is meglévő jelentőségére Fazekas.
 

A kormány számításai szerint a 150 ezer eurós éves támogatási összeg 1037 hektárnak felel meg. Ez alatt - hangsúlyozta Lázár János - minden gazdálkodó annyi támogatáshoz juthat 2015-2020 között évente, amennyit az előző ciklus utolsó évében, illetve tulajdonképpen az idén is kaphat. Ehhez a kormány 15 százalékot csoportosít át az eredetileg 1100 milliárd forintnak megfelelő, hétéves vidékfejlesztési kasszától a SAPS-pénzekhez, mivel a miniszter megfogalmazása szerint e nélkül "brüsszeli döntés miatt" a területalapú pénzek 2015-től 15 százalékkal csökkentek volna. (A degresszivitás alkalmazásával viszont éppen fordított irányban, a SAPS-támogatásoktól helyeznek át forrásokat a vidékfejlesztési kasszába, igaz, mindezt úgy, hogy a nagy cégektől vonnak el pénzeket).
 

A mostani döntés vesztesei azok a gazdaságok lesznek, amelyek nagy területen csak növénytermeléssel foglalkoznak, alacsony foglalkoztatás mellett - tette hozzá Lázár János, megismételve azt a korábbi kijelentését, hogy ezeket a cégeket "kitiltják" a vidékfejlesztési támogatásokból is. Bár Brüsszel lehetőséget nyújtott volna arra, hogy a 150 ezer euró feletti, elvonásra ítélt pénzeket a munkabérekkel, illetve közterheikkel csökkenteni lehessen, Fazekas Sándor szerint ezzel a kormány nem élt, mert máris megindultak a találgatások arról, miként lehetett volna a csökkentést kijátszani, ha életbe lép.
 

Két vezető távozik a Kamarától
 

Távozik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK) a testület főigazgatója, valamint tag- és partnernyilvántartási igazgatója.
 

Zöldréti Attila, a NAK főigazgatója munkaviszonyának megszüntetését kérte Győrffy Balázstól, a köztestület elnökétől. Badinszky Péter tag- és partnernyilvántartási igazgató munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg - olvasható a közleményben.
 

A NAK azt írja: "a két kiváló szakember munkájával meghatározó mértékben hozzájárult a kamara elmúlt időszakban elért eredményeihez".
 

Forrás: agrárszektorPrimag - primag magPrimag - primag mag

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.