Brexit

Primaq - Prima Mag

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy Ön is elsőként értesülhessen újdonságainkról, akcióinkról.
Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

>> Hírek >> Brexit
Primag - primag mag

Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

Tájékoztató a Brexit-re történő felkészülést segítő információkról

2019.03.07.


 

2019. március 29. az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének dátuma. 
 

Ez jelen állás szerint még megtörténhet rendezett és rendezetlen módon egyaránt, továbbá fennáll a lehetősége a kilépés elhalasztásának is.

 

A megegyezés nélküli, rendezetlen kilépés várhatóan fennakadásokat fog okozni a gazdaság szektoraiban.

 

Az Egyesült Királyság kilépése számos változást idézhet elő pl. az EU és az Egyesült Királysággal közös külső határán végzett új ellenőrzések, a vámok, az Egyesült Királyság által kibocsátott hasznosítási engedélyek, tanúsítványok és engedélyek érvényessége esetében is, de új szabályok léphetnek életbe az adattovábbításra vonatkozó rendelkezések esetében is.

 

Az Európai Unió legfőbb célja, hogy rendezett kilépést biztosító megállapodás szülessen, azonban az Egyesült Királyság kilépése kétségtelenül fennakadásokat okozhat, például az üzleti ellátási láncokban, függetlenül attól, hogy születik-e megállapodás a rendezett kilépésről.

 

Tekintettel a kitűzött március végi határidő közelségére, illetve a jelenlegi megállapodás nélküli állapotra, az Európai Bizottság a rendezetlen kilépésre való felkészülés keretében magyar nyelven is elérhetővé tette a felkészítő anyagokat a vállalkozások számára vámügyi és kereskedelmi területen.

 

Az anyagok a következő web-címen érhetők el:
 

 

Ezen kívül az Európai Bizottság 2019. február 18-án sajtóközleményt adott ki, amely tájékoztatást nyújt a vállalkozásoknak a megállapodás nélküli Brexitre való vámügyi felkészülés érdekében: 
 


A sajtóközlemény további számos linket tartalmaz, amelyek többek között áttekintést nyújtanak a vállalkozások számára megteendő lépésekről.


 

A tájékoztatási kampány célja a tudatosság erősítése az uniós vállalkozási közösség körében, és annak elősegítése, hogy az Egyesült Királysággal kereskedelmet folyató vállalkozások március 30-át követően a lehető legzavartalanabbul tudják tevékenységüket folytatni.

 

A magyar nyelven is elérhető közlemény arra irányul, hogy segítse az érdekelt felek tájékoztatását a megállapodás nélküli Brexit vállalkozásukat érintő következményeiről, többek között a vámeljárások, a közvetett adózás, a preferenciális származási szabályok, valamint az import/export engedélyek tekintetében.

 

Külön kiemelendő a Nemzeti Adó-és Vámhivatal honlapja, amelyen keresztül letölthetőek a vámmal kapcsolatos dokumentumok:
 

 

Amennyiben mégis időben megszületik a kilépésről rendelkező, megerősített megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, és létrejön a rendezett kilépés, 2020. december 31-ig – átmeneti időszak - az Egyesült Királyság részese marad a vámuniónak és a belső piacnak, mely időszak alatt a jelenleg érvényben lévő szabályok változatlanok maradnak.
 

Az un. átmeneti időszak kapcsán már folyamatban vannak az előkészületek annak biztosítására, hogy az uniós intézmények, a tagállamok és a magánfelek fel legyenek készülve az Egyesült Királyság kilépésére, és harmadik országgá válására még akkor is, ha megállapodás születik az EU és az Egyesült Királyság között.

 

Forrás: Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) 


Primag - primag magPrimag - primag mag

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.