Az új év dupla támogatást ígér a fehérjenövényeknek

Primag - primag mag
Primaq - Prima Mag

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy Ön is elsőként értesülhessen újdonságainkról, akcióinkról.
Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

>> Hírek >> Az új év dupla támogatást ígér a fehérjenövényeknek
Primag - primag mag

Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

A jelenlegi tervek alapján a gabonához képest csaknem kétszeresére nő a fehérjenövények területalapú támogatása 2015-ben. A hektáronként 130 ezer forintos kifizetés és a zöldítés eredményeként a jelenleg egyoldalú "gabonanehéz" vetésforgó sokszínűbbé válhat. Végül pedig az uniós mezőgazdaság egy sokkal inkább fenntartható formát ölthet.


Az Európai Unió agrártámogatási rendszere ezidáig nemigen kivételezett a szójatermesztéssel a többi ágazattal szemben. Bár a tavaly kifutott agrárkörnyezetgazdálkodási program némileg ösztönözte a gazdákat arra, hogy szóját vessenek.
 

Az idén kezdődött hatéves periódus nagy változást hozhat a szója ágazat számára. A Közös Agrárpolitika (KAP) egyik legfontosabb célja 2015-2020-ra vonatkozóan, hogy a vetésváltást ösztönözze, és ezzel is erősítse a jelenleg egyoldalúan gabona-centrikus növénytermesztés sokszínűségét. A szója mutatkozik az egyik legígéretesebb alternatív növényként a vetésforgóban, miután piaci értéke kiemelkedő és kiváló előveteményként szolgál más kultúrákhoz a nitrogén-megkötő képessége miatt. Ráadásul Brüsszel lehetőséget biztosít a nemzeti kormányok számára a fehérjenövények ? köztük a szója ? külön termeléshez kötött támogatására is.
 

Az alábbiakban a közvetlen támogatások 2015-2020-as időszakra kialakított új rendszerét tekintjük át, különös tekintettel a szójatermesztéshez kapcsolódó támogatásokra. A legfontosabb elemeket emeljük ki, a szabályozások részletes leírásai megtalálható a www.magyarszoja.hu oldalon.
 

Közvetlen támogatásra 1,27 milliárd euró (megközelítőleg évi 400 milliárd forint) jut 2015 és 2020 között, ez a forrás 34 százalékkal nagyobb, mint a korábbi 7 évben.
 

Alaptámogatás
 

Az elmúlt évekhez hasonlóan a gazdálkodók alaptámogatásban (SAPS) részesülnek, ami várhatóan 44 ezer forintot jelent hektáronként. Erre az összegre minden olyan gazda jogosult, aki legalább egy hektár mezőgazdasági területtel rendelkezik és termőföldjét megfelelő kultúrállapotban megőrzi.
 

A közvetlen támogatások felosztása 2015-2020 között:
 

tamfeloszt1520


A zöldítési követelmények teljesítésének egyik legjobb módja a szója termesztése

 

Zöld komponens
 

Új elem a zöld komponens, ami a becslések alapján 25 ezer forint kiegészítő támogatást kínál azon termelők számára, akik az alábbi ? környezetvédelmi szempontból előnyös ? gazdálkodási gyakorlatot követik:
 

- vetésváltás - 10-30 hektár közötti szántón legalább két különböző növénykultúra, 30 hektár fölötti szántón legalább három különböző növénykultúra termesztése; a legnagyobb területen termesztett növény a szántóterület legfeljebb 75%-át, három növény esetén a két legnagyobb növény a szántóterület legfeljebb 95%-át fedheti le.
 

- állandó gyepterület megőrzése - az állandó gyepterületek mezőgazdasági területhez viszonyított aránya nem csökkenhet 5%-ot meghaladó mértékben országos szinten.
 

- ökológiai fókuszterület - 15 hektár szántó felett a gazdálkodó 5%- os fókuszterületet jelöl ki, ahol természeti szempontból különlegesen értékes, a szaktárca által előre meghatározott gazdálkodási formákat alkalmaz.
 

A zöldítési követelmények teljesítésének egyik lehetősége a szója termesztése, miután az ökológiai fókuszterületeken elismerik a nitrogénmegkötő 
növényeket ? köztük a szóját. Nitrogénmegkötő növény 0,7-es szorzóval kalkulálható, vagyis ha egy 100 hektáros gazdaság legalább 7,14 ha-on (5% x 0,7 = 7,14) termeszt szóját, akkor megfelel a zöldítés feltételének és ennek köszönhetően a teljes 100 hektárra jár a zöldítési támogatás (100 ha x kb.
25.000 Ft).
 

Termeléshez kötött támogatás
 

A közvetlen támogatásokból megközelítőleg 54 milliárd Ft-t (15%) különítenek el a piacilag érzékeny ágazatok (pl.: szarvasmarha, cukorrépa, rizs, fehérjenövények) termeléshez kötött támogatásához. Az elkülönített összegből a szemes és szálas fehérjenövények 4-4 milliárd Ft-tal részesülnek (a közvetlen kifizetések 1-1%-a).
 

A szemes fehérjenövényekre ? köztük a szója, borsó, lóbab és csillagfürt ? elkülönített összeget területarányosan osztják le a kifizetésre jogosult termelők között. Ez azt jelenti, hogy az egy hektárra jutó támogatás attól függően változik, hogy a jogcímre mekkora területtel jelentkeznek be a gazdálkodók.
 

A szaktárca készített egy becslést az elmúlt évek adataira alapozva: a kalkuláció szerint 2015-ben körülbelül 67 ezer hektár szemes fehérjenövény
területtel lehet számolni, ennek eredményeként körülbelül 60 ezer Ft/ha támogatást zsebelhetnek be a szója ? és más szemes fehérjenövény ? termesztők.
 

A termeléshez kötött támogatáshoz a szójatermesztés esetén az alábbi kritériumok teljesítése szükséges: 
- fémzárolt vetőmag használata,
- 1 t/ha minimális hozam,
- gazdálkodási napló vezetése.
 

Ha az alap támogatást, a zöldítést, illetve a termeléshez kötött támogatásokat összeadjuk, akkor a szójatermesztők jövőre várhatóan 125-130 ezer Ft/ha támogatásban részesülnek.
 

A közvetlen kifizetések rendszerének bemutatásánál fontos még két további támogatást is kiemelni: a fiatal gazdálkodók kiegészítő támogatást (kb. 20 ezer Ft/ha), a kisgazdaságok pedig egyszerűsített egyösszegű támogatást (375 ezer Ft/év/termelő) kaphatnak.
 

A szójatermesztőknek járó közvetlen támogatás:

SAPS44 ezer Ft/ha
Zöldítés25 ezer Ft/ha
Termeléshez kötött támogatás, szója60 ezer Ft/ha
Összesen130 ezer Ft/ha


Forrás: Magyar SzójaPrimag - primag magPrimag - primag mag

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.