Aktuális határidők, teendők

Primag - primag mag
Primaq - Prima Mag

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy Ön is elsőként értesülhessen újdonságainkról, akcióinkról.

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

>> Hírek >> Aktuális határidők, teendők
Primag - primag mag
Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

1. Támogatott biztosítások

 

Felhívjuk a gazdálkodók figyelmét, hogy a 2017. évi díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások éves díjának biztosítók felé történő rendezési határideje jellemzően október 31. 
 

Ezt követően 2017. november 15-ig  ügyfélkapun keresztül kell  a biztosítónak, illetve a szerződőnek (ha a szerződő fél nem a mezőgazdasági termelő, hanem az integrátor) elektronikus úton igazolni a kincstár részére a biztosítási díj megfizetését. A biztosított mezőgazdasági termelőnek, aki a támogatás igénylője  a díjfizetés igazolásával kapcsolatos teendője nincs.
 

Fontos tudni , hogy támogatás csak a szerződés teljes összegének megfizetése esetén nyújtható, díjhátralékos szerződés esetén támogatás nem adható. Ezért kérjük, hogy ügyeljen arra, hogy biztosítási szerződésének teljes évi díját határidőben befizesse. A  határidő jogvesztő, amelyet követően módosításra és hiánypótlásra nincs lehetőség.

A díjtámogatott biztosítások ismertsége és kötése 2017-es évben is tovább emelkedett. Ezért a jogos támogatás igénylések összesített mértéke várhatóan meghaladja a rendelkezésre álló éves 4 milliárd forintos keretet, így várhatóan a támogatás mértéke 40-55 százalék között alakul az „A”,„B”,„C” típus függvényében.


 

2. Kárenyhítés

 

A kárenyhítő juttatás iránti kérelmekről előreláthatóan 2018. március végéig döntenek a területileg illetékes megyei kormányhivatalok, és határozatban értesítik a gazdálkodókat az elemi kárral érintett kultúráiról.
A kérelmeket 2017. november 1. és 30. között a Magyar Államkincstár felé kell benyújtani.
 

Az alábbi jogosultsági feltételek mellett lehet kárenyhítő juttatásban részesülni:
 

A kárenyhítő juttatás összege legfeljebb a hozamérték-csökkenés 80 százalékáig terjedhet.

Azon igénylők, akik az egységes kérelemben releváns, teljes üzemi szintű referenciahozam-értéknek legalább a felére kiterjedően nem kötöttek az adott növénykultúrára jellemző kár ellen biztosítást, úgy a számított kárenyhítő juttatásnak csak az 50%-ára lesznek jogosultak.


 

3. Zöldtrágya leforgatások bejelentése

 

A zöldítéshez vállalt ökológiai másodvetés (zöldtrágya) leforgatás bejelentéséről kérjük ne feledkezzen el senki!

A másodvetésnek legalább 60 napig kell lennie az adott területen ahhoz, hogy elfogadható legyen ökológiai másodvetésként. A beforgatási időpontot a munka elvégzését követően 15 napon belül kell bejelenteni.

A határidő elmulasztása esetén a másodvetés nem kerül figyelembe vételre az egyes támogatások vonatkozásában, illetve a bejelentés hiányában a 2017. őszi előlegfizetések is csúsz(hat)nak.


 

4. Szója - termésjelentés

 

A 9/2015. (III. 13.) FM rendelet előírásai szerint a minimális hozam meglétét (pl. szója 1 t/ha) – a gazdálkodási napló vonatkozó betétlapjai mellett – a mezőgazdasági termelő az általa a szemes fehérjetakarmány-növény termesztésének támogatására jogosult területen termelt szemes fehérjetakarmány-növények
 

a) betárolása esetén a 9. melléklet szerinti tárolási naplóval vagy a tárolást és a betárolt mennyiséget igazoló egyéb dokumentummal,

b) a betakarítást követő két héten belüli értékesítés esetén a számlával vagy felvásárlási jeggyel

igazolja.
 

A fenti dokumentumok másolatát a mezőgazdasági termelő köteles a betakarítást követő két héten belül, de legkésőbb tárgyév november 15-éig a Kincstár részére megküldeni.

 

Forrás: NAK, AgrionPrimag - primag magPrimag - primag mag

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.