Adatszolgáltatás - Teendők

Primag - primag mag
Primaq - Prima Mag

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy Ön is elsőként értesülhessen újdonságainkról, akcióinkról.
Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

>> Hírek >> Adatszolgáltatás - Teendők
Primag - primag mag

Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

Nitrát adatszolgáltatás: teendők és várható szankciók
 


Hamarosan jöhet a nitrát adatszolgáltatás, amit jogilag az 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet szabályoz, amely a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről szól, megszabva az ehhez szükséges cselekvési programot, adatszolgáltatást és nyilvántartás rendjét.

 

A rendelet hatálya pedig kiterjed mindazon gazdálkodókra, akik nitrátérzékeny területen gazdálkodnak és/vagy nitrátérzékeny területen belül és kívül mindenkire, aki háztartási igényeket meghaladó mértékben állattartást végez. (Háztartási igényt meghaladó az állattartás akkor, ha az 5 számosállat/ingatlan, illetve baromfi esetén a 3 számosállat/ingatlan mértéket meghaladja. /Ha tovább kérdeznének, Számosállat fogalma, számítása itt elérhető: KSH
 

Az ide sorolt gazdálkodók a részletes szabályok és rendelet, illetve a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat előírásait is be kell, hogy tartsák.

Erről pedig a naptári évre vonatkozóan folyamatos nyilvántartást kell vezetniük a Gazdálkodási Napló tápanyag-gazdálkodásra, trágyázásra, parcella művelési adatokra, valamint állattartásra vonatkozó lapjainak töltésével.

Ezen kívül kötelesek adatot szolgáltatni ezekről a naptári évet követő március 31-ig ÁNYK-n keresztül a nitrát adatlap beküldésével.
 

Honnan tudhatjuk, hogy nitrátérzékeny területen gazdálkodunk?
 

Azt, hogy művel terület nitrátérzékenynek minősül-e, legegyszerűbben a MePAR böngészőben tudjuk kideríteni, ahol a naprakész blokkadatlapok azt is tartalmazzák, hogy a terület melyik kijelölési kategóriába esik.
 

Az állattartó telepek esetén az alábbi feltételeknek megfelelő létesítmény területe számít nitrátérzékenynek: az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás alá tartozó állattartó telepek (40 000 férőhely baromfi, 2000 férőhely (30 kg-on felüli) sertés, 750 férőhely anyakoca), valamint az állattartó telephez tartozó trágyatárolók területe, továbbá a nagy létszámú állattartó telepek (30 ló, vagy 50 szarvasmarha, vagy 200 juh, kecske, vagy 100 sertés, vagy 2000 broiler baromfi, vagy 500 kifejlett baromfi [tyúkfélék, víziszárnyasok, pulyka stb.] vagy 50 strucc, vagy 50 anyanyúl és szaporulata), valamint az állattartó telephez tartozó trágyatárolók, illetve a trágyafeldolgozás területe.
 

Mit kell tehát bejelenteni?
 

Ha állattartó teleppel rendelkezünk, akkor annak az adatait, benne az állatok éves átlagos létszámával és a keletkezett trágyára vonatkozó adatokkal.

Ezután kell nyilatkozni a keletkezett trágya feldolgozásáról. Ha van trágyatároló, akkor arról a következő lapokon külön a hígtrágya és külön az istállótrágya vonatkozásában.

Majd a legeltetéssel hasznosított területekről kell adatokat megadni, úgy mint: település, helyrajzi szám, legeltetett terület nagysága, a legelő állatok faja, száma, legelőn töltött ideje.

Állattartó gazdálkodóknak KÜJ számmal is kell rendelkeznie a beadáskor. (KÜJ = Környezetvédelmi Ügyfél Jel). Valamint, ha ennyi szám, meg azonosító még nem lenne elég, akkor az állattartó telepnek TH-KTJ (Telephelyhez rendelt Környezetvédelmi Területi Jel) számmal, a telepen belüli, eltérő kialakítású (eltérő műszaki védelemmel rendelkező) trágyatárolóknak pedig külön EH-KTJ számmal kell rendelkeznie. Ja, és persze a bejelentés megtételéhez kell az MVH regisztrációs szám is.
 

Ezen kívül, ha nincs állattartás, a növénytermesztő gazdáknak az utolsó két lapon kell lejelentenie a trágyakijuttatás adatait, szervestrágya és műtrágya esetén is nitrogén hatóanyagra számítva

Majd nyilatkozni kell minden eladott vagy átvett trágyamennyiségről.

Ha nem történt trágya, műtrágya kijuttatás, akkor is kell jelentést leadni, csak nullát kell értelemszerűen írni a mennyiséghez.
 

Milyen szankciók lehetnek mulasztás esetén?
 

A Nitrát Adatlap esetében, amennyiben az ügyfél felszólítást kap a Hatóságtól, hogy nem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét határidőben, akkor lehetőség van a határidő letelte után is elektronikusan eleget tenni ezen kötelezettségének (nem biztos, hogy érdemes megvárni ezt a felszólítást!).
 

Küldjük be időben a nitrát adatlapot – az adatszolgáltatási bírság 10 000-100 000 forint közötti összeg lehet (ez a mulasztás, illetve az előírások megszegésének mértékétől függ); számoljuk át többször a nitrogén hatóanyag mennyiségét, a pontatlanság/elszámolás súlyos összegekbe kerülhet: a nitrátszennyezési bírság 50 000-500 000 forintra rúghat.
 

Bizonyosodjunk meg arról, hogy a legutolsó talajvizsgálati eredményünk 5 évnél nem régebbi – ha nem rendelkezünk ilyennel, végeztessük el időben, a vizsgálati jegyzőkönyvet pedig a következő talajvizsgálatig őrizzük meg!

 

Forrás: Agrofórum online 2020. február 4.

 Primag - primag magPrimag - primag mag

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.