A talajfertőtlenítés technológiák szemléletváltása

Primag - primag mag
Primaq - Prima Mag

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy Ön is elsőként értesülhessen újdonságainkról, akcióinkról.
Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

>> Hírek >> A talajfertőtlenítés technológiák szemléletváltása
Primag - primag mag

Kötelező mező

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.

Mindannyiunk előtt ismert az elmúlt hónapokban nagy visszhangot kiváltó Európai Bizottság 2013. május 24-én kibocsátott neonikotinoid típusú rovarölő szerekkel kapcsolatos 485/2013/EU végrehajtási rendelete, amelynek lényege, hogy jelentősen szabályozza és redukálja az imidakloprid, klotianidin és a tiametoxam hatóanyagok felhasználási lehetőségét. Ennek értelmében a rendelet gyakorlatilag megtiltja több rovarölő csávázó szer *(Chinook 200 FS, Chinook Blue, Cruiser 350 FS, Force Mais, Ellado, Ellado Blue, PonchoFS 600, Celest Top, gaucho 600 FS, Force Zea, Mosdesto, Poncho Pro, Seed Oprid 600 Fs) és néhány talajfertőtlenítő granulátum (Santana 1G, Cheyenne 1 G) használatát.

 
A szabályozás megszületése a korábbi években Németországban tapasztalt tömeges méhpusztulásokkal hozható összefüggésbe. A rendelet előírta az említett három hatóanyagot tartalmazó készítmények nemzeti engedélyokiratának 2013. szeptember 30-ig történő módosítását. Ezt követően 2013. december 01. után tilos lesz ezeket a hatóanyagokat tartalmazó készítményeket (őszi kalászos gabonákat kivéve) csávázásra és talajfertőtlenítésre használni, valamint tilos lesz ezen hatóanyagokkal csávázott vetőmag tételek forgalomba hozatala. (Részletes tájékoztatás Tőkés és Repkényi, 2013-Agrofórum/szeptember).
 
Gyakorlatilag a szabályozás következtében megszűnik a napraforgó, kukorica, őszi káposztarepce vetőmagok rovarölő szeres csávázása, és ezen túlmenően csökken a felhasználható talajfertőtlenítő mikrogranulátumok száma is. Ezen növényvédelmi hiányosság következtében a jövő évi vegetációs időszakban komoly növényvédelmi problémákra és eddig jelentéktelen mértékben tapasztalt károsító fajok előretörésére számíthatunk. Ez ideig minden növénytermesztő számára természetes volt a növények zökkenőmentes és veszteség nélküli kezdeti fejlődése, hiszen az előzőekben említett hatóanyagok akár csávázásra, akár talajfertőtlenítésre történő használata biztonságot nyújtott a felhasználónak. A 2014-es termelési évtől megszűnik a fülünknek is ismerősen csengő "Poncho"-s kukorica vetőmag, a "Cruiser"-es napraforgó vetőmag és az "Ellado"-s vagy "Chinook"-os repce vetőmag. A jövő évtől sokkal fokozottabb figyelmet kíván meg bármely termesztett kultúra, mivel mind a talajlakó kártevőkkel (drótférgek, pajorok), mind a korai lombkártevőkkel (barkó fajok, bolha fajok, levéltetvek, stb.) szemben védtelen lesz a növényállomány.
 
A tárgyalt növényvédelmi kényszerhelyzet technológiai szemléletváltást kíván meg a növényvédős és termelő kollégától egyaránt, hiszen az eddig fel sem tűnő (eddigiekben kezelt) növényvédelmi probléma komolyan veszélyezteti a szóban forgó termesztett kultúrakört.


Primag - primag magPrimag - primag mag

Az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat tudomásul vettem, elfogadom.