Segíthetünk?
Hírlevél feliratkozás
Primaq - Prima Mag

Örülünk, hogy szeretnél feliratkozni hírlevelünkre. Értesülj Te is első kézből akcióinkról, újdonságainkról!

Kezdőoldal > Blog > Zab termesztése
AjánlatkérésKiszállításKiszállítás
Zab termesztése

Magágykészítés
Ha a zab kukorica vagy más kapásnövény után következik, a talajt gyakran szántás nélkül, tárcsázással vagy boronával készítik elő. Nagymértékű gyomosság és kötött talaj esetén a kukoricatarlót felszántják, tárcsázzák és boronálják. 
A zabot sorvetőgéppel vetik. Ha a redukált talajműveléshez alkalmas vetőgépet használnak, minimális talajelőkészítés szükséges vagy akár el is hagyható. Szintén minimális talajművelés szükséges a hagyományos vetés esetén akkor, ha a zabot szója után vetik.

Magyarország kontinentális, szárazságra hajlamos éghajlati adottságából is következik, hogy a zab alá ősszel forgatásos alapművelést végzünk a talajelőkészítésnél.
A zab a talajművelés mélységére nem érzékeny, de nálunk az alapművelés nem hagyható el, a minimális talajművelés vagy annak a teljes elhagyása nem alkalmazható.

Vetési idő
A tavaszi vetésű zabot a magágy-előkészítési munkálatok által megengedett legkorábbi időpontban kell vetni a fagyveszély elmúltával. Ez főleg a nagy hőségnek és aszálynak kitett területeken fontos. A zabot el kell vetni, mielőtt az átlaghőmérséklet elérné a 10 °C-ot. A tavaszi vetés általában későbbre esik az északi területeken, de általában még Új-Angliában is befejeződik május 15. előtt.

A déli államokban az őszi vetésű zab október 1. és december 31. között bármikor vethető, de általában október a legalkalmasabb hónap. Ha a zabot legelőként kívánják hasznosítani, a korábbi vetés kívánatos. Oklahoma-ban és Tennesse-ben őszi vetésű zabbal végzett kísérletek azt mutatták, hogy az október 1. körül vetett állományok adták a legjobb termést. Ennél északabbra a szeptemberi vetés lehet kedvező. Kaliforniában a zab nagy részét novemberben vetik el.

Vetési sűrűség
A zab átlagos vetési magnormája az Egyesült Államokban 67-88 kg/ha között van. 6800-7700 mag/kg közötti mennyiség hektáronként kb. 2.5 millió elvetett magot jelent. Az állománysűrűség nincs jelentős hatással a legtöbb fajta terméshozamára. Az állomány terméshozama alig volt kevesebb az 54 kg/ha magmennyiségnél, mint a 90 kg/ha-nál. Így lucerna vagy egyéb évelő növény mellett társnövényként termesztve az alacsonyabb állománysűrűséget kell alkalmazni. Csupasz zabnál a vetési sűrűséget 25 %-kal csökkenteni kell, mivel ezeknek a fajtáknak jobb a csírázási és kelési aránya.

Magyarországon a zab vetési paraméterei:
Vetésidő március hónap, gabona sortávolságra 4,0-4,5 millió csíraszámmal, 4-6 cm mélyen.

Gyomirtás
A zab állományában a széles levelű gyomok nagy része ellen posztemergens szerekkel védekezhetünk. A leggyakrabban használt szerek a szulfonil-urea készítmények, a bromoxynil, a 2-4-D és az MCPA. A zab érzékenyebb a 2-4-D-re, mint a búza vagy az árpa. Ha olyan területre vetik, ahol az előző évben atrazint alkalmaztak, az állomány károsodása előfordulhat.

Betakarítás
Az Egyesült Államokban betakarított zab nagy részének a szemtermését használják fel. A többi területet legelőként hasznosítják, szénaként vagy szálastakarmányként betakarítják, alászántják vagy parlagon hagyják. Betakarítás előtt a szemes zab több mint 40%-ánál rendrakást végeznek, hogy elkerüljék a szemveszteséget a szárak letörése vagy elhajlása, vagy a szemtermés pergése miatt. Szénaként való hasznosítás esetén a legkedvezőbb betakarítási idő a viaszérés, szilázsként való felhasználásra pedig a tejes érés fázisa. Az őszi vetésű zab ősszel vagy télen február 1-ig vagy néha később is legeltethető korlátozott mértékben, ezután is átlagos szemtermést ad.

Előfordul, hogy a növésben lévő zabnövény vagy a zabszéna olyan mennyiségben tartalmaz nitrátot, hogy az azt fogyasztó szarvasmarhánál, juhnál vagy lónál mérgezést okoz. Zabmérgezés esetenként Colorado, Wyoming, és Dél-Dakota államokban fordul elő, elsősorban olyan talaj- és éghajlati viszonyok mellett, ahol a nitrátok felvétele gyorsabb, mint a fehérjeszintézis. Ennek oka valószínűleg a relatíve lassúbb növekedés, a fotoszintézis és foszfát abszorpció. Bőséges foszfát kijuttatása megakadályozhatja a nitrogénfelesleg kialakulását. A nitrogénmérgezés tünetei a gyorsabb légzés és a nyálkahártyák kékes elszíneződése. A halált fulladás okozza. Kezelése a korai stádiumban testtömeg kg-ként 4 mg metilénkék intravénás injekció 4 %-os desztillált vizes oldatban.

Magyarországon a zab betakarítása július végén-augusztus közepén történik. Az elhúzódó érése miatt a betakarítása különös gondosságot igényel.

A zab felhasználása
Az emberi felhasználásra termesztett zab fogyasztása az egészségre gyakorolt kedvező hatásai miatt nőtt. Jelenleg az összes termesztett mennyiség 10%-a étkezési célból őrlésre kerül. A malomipar számára termesztett zabnál követelmény a kedvező minőség; az előírás a teltség, szem nagysága, idegen anyag- ill. íz- mentesség, elszíneződés-mentesség tekintetében előírt specifikációnál is szigorúbb lehet. Malomipari célra bármelyik fajta használható, de az állományban védekezni kell a megdőlés ellen, meg kell akadályozni a betegségek terjedését és a szemeket azonnal be kell takarítani az időjárás által okozott kártétel mérséklése és az elszíneződés csökkentése érdekében. Mesterséges szárításra elsősorban a pelyva nélküli fajtáknál lehet szükség; ha csapadék valószínű, direkt kombájnolás javasolt a rendre vágással szemben.

Lovak számára abraktakarmányként a zab a kukorica értékének 90%-ával egyenértékű. A zabot lovakkal vagy juhokkal gyakran egész szemként etetik. Őrölt vagy dara változatban adják fejősteheneknek, tenyész- és növendék állatoknak. A pelyva eltávolítása után a zab a sertések számára a kukoricával egyenértékű táplálékot képvisel. A zabot baromfival is etetik, általában pelyvástól, de néha lecsupaszítják. A zabpehely gyártás mellékterméke, a zabliszt reggeli pelyhekben és egyéb termékekben használható fel. A zablisztnek olyan tulajdonsága van, hogy zsírtartalmú termékekben megakadályozza az avasodást. A magas zsírtartalmú termékek csomagolására zabliszttel bélelt papír tárolóedényeket használnak. A zabliszt oldható fenolos összetevőket tartalmaz, amelyeket antioxidáns hatásukért alkalmaznak. A zablisztet fagylaltokban és egyéb tejtermékekben stabilizátorként is használják.

Szárított takarmányként való alkalmazásra, valamint élelmiszer, takarmány és gyógyszeripari termékekhez klorofill és karotin kivonására a zab az egyik zölden legjobban betakarítható növény. A fiatal levelek fehérjékben és vitaminokban gazdagok.

A zabpehely gyártás első lépése a szem megtisztítása és méret szerinti rostálása. Ezután a magokat gőznyomású üstökben melegítik és kb. 6 %-os nedvességtartalomra szárítják, így kissé pörkölt ízt kapnak. Ekkor a héj elég rideg ahhoz, hogy a régen használt malomkövekhez hasonló hatalmas őrlőkövek között könnyen eltávolíthassák. A darát ezután különválasztják a pelyvától és a törött szemektől. Az egész darabokat gőzölik, így keményebbé válnak, ezután acélgörgők között átnyomják, így alakul ki az ismert pehely alak. Az ún. gyorszab apró szemű, vékony zabpelyheket jelent, amelyek a vágott zabszemek pelyhesítésével keletkeztek. A kis méret és a vékony alak meggyorsítja a főzést. A szem 27-30 %-át kitevő héjat furfurol gyártására használják, amely egy széles körben alkalmazott oldószer a kémiai, olaj- és petróleum iparban.

Hírlevél feliratkozás

Örülünk, hogy szeretnél feliratkozni hírlevelünkre. Értesülj Te is első kézből akcióinkról, újdonságainkról!

30 év alatt a piacon
Dinamikus növekedés
72 órán belüli szállítás
Széles választék
Üzenet

Kérdésed, üzeneted van? Oszd meg velünk!

Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás