We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > Starter műtrágyázás jelentősége
Request for quotationDeliveryDelivery
Starter műtrágyázás jelentősége

Napjainkban minden gazdálkodó számára fontos cél a kíváló minőségű és a megfelelő mennyiségű termény elérése. Természetesen a növényeknek az egészséges fejlődésük érdekében szükségük van azokra a feltételekre, melynek egy részét a természet, másik részét pedig maga a gazdálkodó kell hogy a növény rendelkezésére bocsássa. 
Ezt felismerve, a mezőgazdasági gazdálkodók egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek napjainkban a talaj makro-, mezo- és mikroelemekkel történő tápanyag utánpótlására. 
Ezen pótlás megkönnyítése céljából forgalmazzuk a MicroControl (MC) műtrágyacsalád tagjaként a mikroelemekkel is dúsított mikrostarter műtrágyákat.

A mikrostarter család tagjai univerzális és növény- illetve fajtaspecifikus kivitelben készülnek. Ezzel a termékcsaláddal a legfőbb célunk az, hogy az adott növény minden szükséges makro- mezo- és mikroelemet megkapjon, ami az egészséges fejlődéshez szükséges tápanyag felvételt biztosító gyökérzet erőteljes gyarapodásához, a megfelelő szárszerkezet és a nagyméretű levélzet kialakulásához elengedhetetlen.
Ezek megfelelő összehangolásának eredményeként érhető el a kíváló minőségű termény és az átlagnál akár jelentősen nagyobb mennyiségű termény hozam.
Amennyiben gondoskodunk talajunk egészségi állapotáról, úgy növényeink, az egészséges fejlődésük eredményeként rendkívül jó minőségű terményben és jelentős mennyiségű termény hozam növekedésben hálálják meg a gondoskodásunkat. 

A növényi élet kezdetétől a végéig a tápanyagszükségletek megfelelő biztosításával érhető el a kívánt termelési eredmény. A professzionális növénytermesztés alapvető megnyilvánulási formája a starter műtrágyázás ismerete és alkalmazása, hiszen a jó start az eredményes célba érést nagymértékben befolyásolja. A starter műtrágyázás lényege, hogy a vetéssel egy menetben a vetőmag közvetlen környezetébe kijutatott starter műtrágya a vetőmag számára könnyen felvehető makro- mezo- és mikroelemeket tartalmazzon. A gyakorlat azt mutatja, hogy a vetőmag számára igazán könnyen felvehető tápanyag a mikrogranulált formátumú starter műtrágyából nyerhető, melynek külső felülete nincs semmiféle eljárással vagy anyaggal „lezárva”, felületkezelve, ezáltal a tápanyagok kioldódása jelentősen gyorsabb, mint akár a nagyszemcsés, vagy akár bármilyen anyaggal külsőleg bevont starter műtrágyák esetén.
A starter műtrágyák egyik legfontosabb jellemzője a foszfor (P) mértéke és az ehhez párosodó egyéb mezo- és mikroelemek, valamint azok aránya. Mivel a különböző növényi kultúráknak különböző tápanyagokra és eltérő tápanyag mennyiségekre van szükségük már a kezdeti növekedési fázisban is, ezért fontos a megfelelő tápanyagok, továbbá azok mértékének és arányának jelenléte már a starter műtrágyákban is. 

A vegetáció indulásakor a hajtás és gyökércsíra a mag szikanyagának elfogyasztását követően a mikroelemek és általuk stimulált tápanyagok segítségével növekednek tovább. Amennyiben a tápanyag nincs a mag közvetlen közelében, vagy nem felvehető formában van ott jelen, úgy a mag képtelen megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jutni, ami lemaradást eredményez a fejlődésében.
A töretlen intenzív fejlődésükkel a vegetációs verseny győztesi lesznek a növényi kultúráink.
A mag, illetve a későbbi növény erőteljes kezdeti növekedése kihatással van az ébredő kártevőkkel szembeni ellenálló képességre is, mivel az erősebb gyökérzet által kialakult erőteljes szerkezetű szár és levélzet kevésbé válik a kártevők „kedvenc” táplálékává.

Az intenzív gyökérállomány gazdagodás eredményeként a nő a növény szárazságtűrő és tápanyag hasznosítási képessége is. Mindezek eredményeként a fajtára jellemző tulajdonságok kiteljesednek, egészséges erős egyedek jelennek meg a termőterületeken, ezáltal pedig kiváló minőségű termény és akár jelentős terményhozam növekedés érhető el, ami a gazdálkodó számára a legfontosabb célok egyike. Gondos termesztési eljárással, starter műtrágyák alkalmazásával, hatékony termelővé válhat a gazda. Ellenállóbb növény nem igényel operatív beavatkozást, tápanyag kiegészítést, növényvédelmi beavatkozást. A starter műtrágyát gyártó és forgalmazó érdeke az eredményes gazdálkodás segítése speciális termékeikkel.

A gazdálkodó és a startert forgalmazó igazi sikerét a növény rekord eredményei igazolják a közeli és távolabbi jövőben egyaránt. Starter műtrágyázással lehetőséget biztosítunk a növények számára az extrahozam, a gazdálkodók számára pedig az extraprofit eléréséhez. Nincs professzionális gazdálkodás és növényi élet starter műtrágyázás és mikroelemek nélkül. Ezen professzionális gazdálkodáshoz kínál cégünk MicroControl (MC) termékcsalád tagjaiként mikrostarter készítményeket, univerzális és növény specifikus kivitelekben.  

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Message

Questions, messages? Share it with us!