We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > Popcorn termesztéstechnológia
Request for quotationDeliveryDelivery
Popcorn termesztéstechnológia

A pattogatni való kukorica termesztésének, a tömegtermelésének nincsenek nagy hagyományai Magyarországon, de a népszerűsége nő mind a fogyasztás, mind a termelés területén. 
A minőségi áru előállításához jó fajta, jó technológia és gyakorlat kell. Természetesen az időjárás nagymértékben befolyásolja a végterméket minőség és mennyiség tekintetében. 


Fajta 
A fajtanemesítő tevékenység a legsikeresebb és a legintezívebb az USA-ban, innen kerülnek ki a legjobb hibrid fajták. Ezekre jellemző a három legfontosabb tulajdonság: a jó szárszilárdság, a nagy terméshozam és a kiváló pattogási minőség. A fajták közötti különbség kiszűrésére hazai kísérleteket (adaptációs kísérleteket) folytatunk, amelyek segítségével kiválasztható a magyar viszonyok között a jól megtermelhető popcorn. 

Talajigény 
A kukorica nagy és biztonságos termelése elsősorban a mélyrétegű, humuszban gazdag, középkötött vályogtalajon elégíthető ki. A jó vízgazdálkodású csernozjom talajokon a legbiztonságosabb a termelése. Szélsőséges gyenge homok, sekély termőrétegű, sülevényes, valamint vizenyős talajok nem alkalmasak kukoricatermesztésre. A talajok tápanyag-ellátottságának, feltöltöttségének igen nagy szerepe van a termésbiztonság elérésében. Rossz minőségű, rossz tápanyag- ellátottságú talajokon kis átlagtermés és gyenge pattogású kukorica termeszthető. 

Vetésváltás 
Kiváló elővetemény a kalászos növény, pl. búza korai betakarítása, víztakarékossága miatt, és a periodikus talajművelés jobb előkészítést biztosít a következő évi kukorica termesztésének. A popcorn monokultúrás termesztése nem javasolt a betegségek és a kártevők felszaporodása miatt, pl. fuzárium, amerikai bogár, kukoricamoly stb.

Talajművelés, magágyelőkészítés 
A kukorica mélyen lazított, jó kultúrállapotú talajt igényel. Magágy készítésekor kerülni kell a mélyebbre hatoló, valamint a gyakoribb talajművelést annak érdekében, hogy a talaj minél kevesebb vizet veszítsen. A korszerű magágy-elókészító eszközök, kombinátorok, kompaktorok stb. megfelelő nedvességű és tömörségű talajt készítenek a vetőmag számára. 

Tápanyagellátás 
Az istállótrágya alkalmazása a legjobb a tápanyagellátásra és a talajszerkezet javítására. A tápanyagok optimális feltáródására, a talajjal való összeérésre a megelőző évben a kalászos betakarítása után kerüljön a talajba középmélyen bekeverve a szervestrágya. A műtrágyázás csak olyan mennyiségű és tápanyag tartalmú műtrágyát jelentsen, ami a növény optimális fejlődéséhez szükséges, és ne legyenek káros környezetvédelmi és gazdaságossági kihatásai. Legtöbb esetben az alap (őszi komplex és tavaszi nitrogén) műtrágyázást célszerű alkalmazni a kedvezőbb talajnedvesség miatt. A nyári hosszantartó aszályos időszakban elszórt (pl. sorközművelő kultivátorral) műtrágya rosszul hasznosul. Vetéssel egy menetben mikrogranulátum starter műtrágya szórható, mely a magas foszfortartalma miatt a növény kezdeti fejlődését, a gyökérfejlődést nagymértékben segíti. Amennyiben a talaj rovarfertőzöttsége indokolja, akkor érdemes a talajfertőtlenítő készítménnyel kiegészíteni a mikrogranulátomot. 

Vetés 
Fontos, hogy vetéskor a talaj kellően felmelegedett, aprómorzsás, tápanyagokkal jól ellátott, kellő nedvességtartalmú és gyommentes legyen. A vetést akkor kell megkezdeni amikor a talajhőmérséklet tartósan eléri a 10 Celsius fokot. Az ajánlott vetési időszak április 10-15. Általában a korai vetés a kukorica érését előbbre hozza, így az őszi esőzések előtt lekerülhet a tábláról. A tartós őszi eső a minőséget tönkreteszi. A vetőmag csávázott legyen, lehetőleg gomba- és rovarölőszer védje meg a csíra pusztulását. A vetés mélysége: 4- 5 cm, ha van talajnedvesség, korai aszály esetén ennél kissé mélyebbre kell vetni az egyenetlen kelés (kettőskelés) elkerülése miatt. A popcorn vetőmagot nem szabad túl mélyre vetni. Optimális esetben a sekélyebb vetés a gyors kelést és a növény intenzívebb kezdeti fejlődését segíti elő. A popcorn vontatottabb kelésű, 4-6 leveles állapotig lassan fejlődik, ennek érdekében időjárástól függően kell elősegíteni a növény kezdeti fejlődését. Vetőmagmennyiség: általában 65000 mag/ha, csírázás 95% körüli értékénél. Figyelembe kell venni a konkrét vetőmag csírázóképességét és az adott típusú vetőgép vetéspontosságát.

Növényápolás, növényvédelem 
Aszályos tavasz szükségessé teheti a vetést követő hengerezést. Erre általában nincs szükség, mivel a vetőgép sorhengere kellő mértékben tömörít. A rossz őszi talajmunka és a száraz tavasz külön hengerezésre okot adhat az egyenletesebb kelés elérése érdekében. A sorközművelő kultivátorozást minden esetben el kell végezni a talaj cserepesedésének, a hajszálrepedések kialakulásának és a talaj gyomosságának a megszüntetésére. Sokan a kultivátorozással műtrágyázást és töltögetéssel sorban lévő gyomirtást is végeznek jó eredménnyel. A popcorn növényvédelmében a betegségek és a kártevők elleni védekezést elsősorban a jó vetésváltás, a jó elővetemény, a megfelelő talajművelés biztosítja. Kiemelkedő helyet foglal el a növényvédelemben a vegyszeres gyomirtás, amely a bonyolult gyomösszetétel miatt konkrét táblára vonatkozó ismeret esetén ad kielégítő eredményt. A sokféle vegyszer, a különféle technológia számos megoldást adhat a gyomirtás területén. A pattogatni való kukorica növényvédelménél a csemegekukorica kultúrához engedélyezett növényvédőszerek használhatók. 

Betakarítás 
Az adott fajta pattogási minősége akkor lesz optimális, ha a csövek beérettek és a szemek átlagos nedvességtartalma 15-16%. Ennél nagyobb nedvességtartalommal való betakarításra sokszor az időjárás rákényszerít bennünket, de a 20% magasabb nedvességtartalom esetén nem lesz jó a popcorn minősége, ezért étkezési célra jellemzően nem adható el. 

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Message

Questions, messages? Share it with us!