Segíthetünk?
Hírlevél feliratkozás
Primaq - Prima Mag

Örülünk, hogy szeretnél feliratkozni hírlevelünkre. Értesülj Te is első kézből akcióinkról, újdonságainkról!

Kezdőoldal > Blog > Popcorn termesztéstechnológia
AjánlatkérésKiszállításKiszállítás
Popcorn termesztéstechnológia

A pattogatni való kukorica termesztésének, a tömegtermelésének nincsenek nagy hagyományai Magyarországon, de a népszerűsége nő mind a fogyasztás, mind a termelés területén. 
A minőségi áru előállításához jó fajta, jó technológia és gyakorlat kell. Természetesen az időjárás nagymértékben befolyásolja a végterméket minőség és mennyiség tekintetében. 


Fajta 
A fajtanemesítő tevékenység a legsikeresebb és a legintezívebb az USA-ban, innen kerülnek ki a legjobb hibrid fajták. Ezekre jellemző a három legfontosabb tulajdonság: a jó szárszilárdság, a nagy terméshozam és a kiváló pattogási minőség. A fajták közötti különbség kiszűrésére hazai kísérleteket (adaptációs kísérleteket) folytatunk, amelyek segítségével kiválasztható a magyar viszonyok között a jól megtermelhető popcorn. 

Talajigény 
A kukorica nagy és biztonságos termelése elsősorban a mélyrétegű, humuszban gazdag, középkötött vályogtalajon elégíthető ki. A jó vízgazdálkodású csernozjom talajokon a legbiztonságosabb a termelése. Szélsőséges gyenge homok, sekély termőrétegű, sülevényes, valamint vizenyős talajok nem alkalmasak kukoricatermesztésre. A talajok tápanyag-ellátottságának, feltöltöttségének igen nagy szerepe van a termésbiztonság elérésében. Rossz minőségű, rossz tápanyag- ellátottságú talajokon kis átlagtermés és gyenge pattogású kukorica termeszthető. 

Vetésváltás 
Kiváló elővetemény a kalászos növény, pl. búza korai betakarítása, víztakarékossága miatt, és a periodikus talajművelés jobb előkészítést biztosít a következő évi kukorica termesztésének. A popcorn monokultúrás termesztése nem javasolt a betegségek és a kártevők felszaporodása miatt, pl. fuzárium, amerikai bogár, kukoricamoly stb.

Talajművelés, magágyelőkészítés 
A kukorica mélyen lazított, jó kultúrállapotú talajt igényel. Magágy készítésekor kerülni kell a mélyebbre hatoló, valamint a gyakoribb talajművelést annak érdekében, hogy a talaj minél kevesebb vizet veszítsen. A korszerű magágy-elókészító eszközök, kombinátorok, kompaktorok stb. megfelelő nedvességű és tömörségű talajt készítenek a vetőmag számára. 

Tápanyagellátás 
Az istállótrágya alkalmazása a legjobb a tápanyagellátásra és a talajszerkezet javítására. A tápanyagok optimális feltáródására, a talajjal való összeérésre a megelőző évben a kalászos betakarítása után kerüljön a talajba középmélyen bekeverve a szervestrágya. A műtrágyázás csak olyan mennyiségű és tápanyag tartalmú műtrágyát jelentsen, ami a növény optimális fejlődéséhez szükséges, és ne legyenek káros környezetvédelmi és gazdaságossági kihatásai. Legtöbb esetben az alap (őszi komplex és tavaszi nitrogén) műtrágyázást célszerű alkalmazni a kedvezőbb talajnedvesség miatt. A nyári hosszantartó aszályos időszakban elszórt (pl. sorközművelő kultivátorral) műtrágya rosszul hasznosul. Vetéssel egy menetben mikrogranulátum starter műtrágya szórható, mely a magas foszfortartalma miatt a növény kezdeti fejlődését, a gyökérfejlődést nagymértékben segíti. Amennyiben a talaj rovarfertőzöttsége indokolja, akkor érdemes a talajfertőtlenítő készítménnyel kiegészíteni a mikrogranulátomot. 

Vetés 
Fontos, hogy vetéskor a talaj kellően felmelegedett, aprómorzsás, tápanyagokkal jól ellátott, kellő nedvességtartalmú és gyommentes legyen. A vetést akkor kell megkezdeni amikor a talajhőmérséklet tartósan eléri a 10 Celsius fokot. Az ajánlott vetési időszak április 10-15. Általában a korai vetés a kukorica érését előbbre hozza, így az őszi esőzések előtt lekerülhet a tábláról. A tartós őszi eső a minőséget tönkreteszi. A vetőmag csávázott legyen, lehetőleg gomba- és rovarölőszer védje meg a csíra pusztulását. A vetés mélysége: 4- 5 cm, ha van talajnedvesség, korai aszály esetén ennél kissé mélyebbre kell vetni az egyenetlen kelés (kettőskelés) elkerülése miatt. A popcorn vetőmagot nem szabad túl mélyre vetni. Optimális esetben a sekélyebb vetés a gyors kelést és a növény intenzívebb kezdeti fejlődését segíti elő. A popcorn vontatottabb kelésű, 4-6 leveles állapotig lassan fejlődik, ennek érdekében időjárástól függően kell elősegíteni a növény kezdeti fejlődését. Vetőmagmennyiség: általában 65000 mag/ha, csírázás 95% körüli értékénél. Figyelembe kell venni a konkrét vetőmag csírázóképességét és az adott típusú vetőgép vetéspontosságát.

Növényápolás, növényvédelem 
Aszályos tavasz szükségessé teheti a vetést követő hengerezést. Erre általában nincs szükség, mivel a vetőgép sorhengere kellő mértékben tömörít. A rossz őszi talajmunka és a száraz tavasz külön hengerezésre okot adhat az egyenletesebb kelés elérése érdekében. A sorközművelő kultivátorozást minden esetben el kell végezni a talaj cserepesedésének, a hajszálrepedések kialakulásának és a talaj gyomosságának a megszüntetésére. Sokan a kultivátorozással műtrágyázást és töltögetéssel sorban lévő gyomirtást is végeznek jó eredménnyel. A popcorn növényvédelmében a betegségek és a kártevők elleni védekezést elsősorban a jó vetésváltás, a jó elővetemény, a megfelelő talajművelés biztosítja. Kiemelkedő helyet foglal el a növényvédelemben a vegyszeres gyomirtás, amely a bonyolult gyomösszetétel miatt konkrét táblára vonatkozó ismeret esetén ad kielégítő eredményt. A sokféle vegyszer, a különféle technológia számos megoldást adhat a gyomirtás területén. A pattogatni való kukorica növényvédelménél a csemegekukorica kultúrához engedélyezett növényvédőszerek használhatók. 

Betakarítás 
Az adott fajta pattogási minősége akkor lesz optimális, ha a csövek beérettek és a szemek átlagos nedvességtartalma 15-16%. Ennél nagyobb nedvességtartalommal való betakarításra sokszor az időjárás rákényszerít bennünket, de a 20% magasabb nedvességtartalom esetén nem lesz jó a popcorn minősége, ezért étkezési célra jellemzően nem adható el. 

Hírlevél feliratkozás

Örülünk, hogy szeretnél feliratkozni hírlevelünkre. Értesülj Te is első kézből akcióinkról, újdonságainkról!

30 év alatt a piacon
Dinamikus növekedés
72 órán belüli szállítás
Széles választék
Üzenet

Kérdésed, üzeneted van? Oszd meg velünk!

Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás