Segíthetünk?
Kezdőoldal > Blog > Őszi keveréktakarmányok
AjánlatkérésKiszállításKiszállítás
Őszi keveréktakarmányok

Bükköny kínálatunk
 
A keveréktakarmányok jelentősége elsősorban a folyamatos zöldtakarmányozás biztosításában van.
 
Az őszi keveréktakarmányok tavasszal korán kaszálhatók, ezért rendszerint az őszi keverékek az első zöldtakarmányok, amelyek etetésre kerülnek.
Egyébként etethetőségüket mindig a támasztónövények fejlettsége határozza meg, ezért a folyamatos zöldtakarmányozás érdekében nagyon fontos az egyes keverékek támasztónövényének és a különféle keverékek egymás közötti arányának a helyes megválasztása.
Az őszi keverékek jelentőségéhez tartozik, hogy már májusban lekerülnek és utánuk másodvetésű növények is vethetők (silókukorica, takarmánycirkok, stb.). Az őszi keverékek vetésterülete a folyamatos zöldtakarmányozáson alapuló állattenyésztés igénye szerint alakul. A korábbi években nagyobb volt a jelentőségük. Az őszi keveréktakarmányokat általában a támasztónövények, vagy a pillangósok szerint csoportosítjuk.
Mi az utóbbiak szerint csoportosítjuk: szöszös bükkönyös keverékek, pannonbükkönyös keverékek, őszi borsós-bükkönyös keverékek és egyéb keverékek.

Szöszös bükkönyös keverékek
 • Éghajlat és éghajlatigény:

A szöszös bükköny igénytelen növény. Nemcsak a szárazságot és a téli fagyokat tűri jól, hanem gyengébb talajokon is megterem. Mindenütt termeszthető, elsősorban azonban a homoktalajok növénye.

 • Termesztés: aszerint módosul, hogy melyik gabonaféle a támasztónövény.

A korai betakarítás érdekében, és ha homoktalajokon termesztjük, akkor rozzsal vetjük. Jobb talajokon, és ha folyamatosan akarjuk etetni, akkor őszi árpával és őszi búzával is vessünk szöszös bükkönyt. A növényi sorrendbe nagyon könnyű beleilleszteni a szöszös bükkönyös keveréktakarmányokat. Előveteményre igénytelenek. Rendszerint gabonafélék után vetjük őket, vagy két kalászos közé kerülnek. De helyesebb, ha másodnövények követik őket.

 • Talajelőkészítés:  azonos az őszi gabonákéval. 
   
 • Trágyázásuk: a műtrágyák mellett adhatunk alájuk istállótrágyát is. Az alapműtrágyázásnál a másodnövények igényét is figyelembe kell venni.
   
 • Vetés: A vetési idő a támasztónövény szerint alakul.
 1. A rozsos szöszös bükkönyt szeptember elején kell vetni. A vetőmagszükséglet 150-180 kg/ha, amelyből 60-65% legyen a rozs és 35-40% a szöszös bükköny.
   
 2. Őszi árpás szöszös bükköny vetési ideje szeptember közepe-vége. A vetőmagszükséglet 150-160 kg/ha, amelyből az őszi árpa 60-70%, a szöszös bükköny 30-40%.
   
 3. Az őszi búzás szöszös bükköny vetésideje szeptember vége, október eleje-közepe. Vetőmagszükséglet 180-220 kg/ha, melyből 60-65% az őszi búza és 35-40% a szöszös bükköny.
 • A betakarítás:

A kaszálást akkor lehet elkezdeni, amikor a gabonakomponens kalászhányás előtt van.
Zöldtakarmányozásra addig lehet felhasználni, amíg a támasztónövények el nem vénülnek.
Az elvénülés a kikalászolás után hamar bekövetkezik.
Leggyorsabban a rozsos szöszös bükköny vénül el, egyébként is a rozsos szöszös bükköny minősége a leggyengébb, mert még nagyon kevés benne a bükköny.
Szöszös bükkönyös keverékekből csak akkora területet vessünk, amennyit zöldtakarmányozásra, jó minőségben és gazdaságosan fel lehet használni.

Pannon bükkönyös keverékek

 • Éghajlat és talajigény:

A pannonbükköny igényesebb, a szárazságot nem tűri úgy, mint a szöszös bükköny.
Talajigénye azonos a búzáéval, csak a jobb búzatalajokon ad kielégítő termést. Gyenge homokra nem való.
Igényessége miatt rendszerint búzával társítják, de a zöldtakarmányozás folyamatossága érdekében őszi árpával is vethető.
Agrotechnikája mindenben azonos a szöszös bükkönyös keveréktakarmányokéval, illetve kis mértékben módosulhat az igényessége miatt.

 • Vetés: 

A vetési idő itt is a támasztónövényektől függ. A vetőmagszükséglet 180-200 kg/ha, melyből 35-40% a pannonbükköny és 60-65% őszi búza, vagy őszi árpa.
Betakarításuk alkalmából ugyanazok az irányelvek érvényesek, mint a szöszös bükkönyös keverékeknél.

Őszi borsós-keverékek
Jobb talajokon, ha a kalászos komponensekhez a bükkönyfajok helyett őszi mezei borsót (Pisum arvense) társítunk, őszi borsós keveréket kapunk.
Éghajlat- és talajigényük, valamint agrotechnikájuk a pannonbükkönyös keverékével azonos.

 • Vetés: 

Őszi árpával szeptember elején, búzával pedig szeptember második felében vessük. (Vetőmagszükségletük 180-220 kg/ha, amelyből 40-50% a borsó és 50-60% a támasztónövények aránya.)
Betakarításuk mindenben azonos a többi őszi keverékek betakarításával.

Egyéb őszi vetésű keveréktakarmányok

Keszthelyi keverék
Az őszi káposztarepce és a rozs keveréke. Ez a legkorábban kaszálható Őszi keverék.
A keszthelyi keverék igényes, termesztése csak jobb talajokon gazdaságos. Trágyázása és talajelőkészítése, stb. azonos az őszi káposztarepcéével.

 • Vetés:

Őszi takarmányozásra augusztus első felében, tavaszi takarmányozásra augusztus végén kell vetni. Vetőmagszükséglete 70-90 kg/ha rozs, és erre keresztben 10-20 kg/ha repce.

Rozsos bíborhere
Ezt a keveréket főleg a bíborhere termesztésére alkalmas tájakon (Dunántúl) érdemes termeszteni.
Igénye és agrotechnikája a bíborheréével azonos.
Kaszálása nehezen gépesíthető, ezért nagyüzemi termesztésben kicsi a jelentősége.

Legány-féle keverék
Őszi gabona + szöszös- vagy pannonbükköny + bíborhere. Jelentősége, igénye és agrotechnikája lényegében azonos a rozsos bíborheréével.

Landsbergi keverék
Jobb talajok hármas keveréke. Abban különbözik a Legány-féle keveréktől, hogy rozs helyett szálkás-perje a támasztónövény. Igénye és termesztése azonos a Legány-féle keverékével.

30 év alatt a piacon
Dinamikus növekedés
72 órán belüli szállítás
Széles választék
Üzenet

Kérdésed, üzeneted van? Személyre szabott megoldást keresel? Oszd meg velünk! Várjuk észrevételeidet az oldalunkkal kapcsolatban is. Minden építő jellegű javaslatot szívesen fogadunk.

Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás