Segíthetünk?
Hírlevél feliratkozás
Primaq - Prima Mag

Örülünk, hogy szeretnél feliratkozni hírlevelünkre. Értesülj Te is első kézből akcióinkról, újdonságainkról!

Kezdőoldal > Blog > Mitől BMR a BMR?
AjánlatkérésKiszállításKiszállítás
Mitől BMR a BMR?

Nézzünk a BMR hibridek bőre alá – Azaz mitől BMR a BMR?


A silócirok az ötödik legnagyobb jelentőséggel bíró takarmánynövény az emberiség által termesztett kultúrák közül. A vizet jelentősen hatékonyabban hasznosítja, nagy biomasszát termel, és elfogadható termésmennyiséget produkál még hosszabb ideig tartó szárazság idején is.

A lignin a növényi sejtfal egyik alkotóeleme. A cellulózt követően, ez az anyag a második legnagyobb mennyiségben előforduló természetes polimer, és míg a növények számára számos előnyt hordoz, addig a ligninben lévő bonyolult kötések negatívan hatnak a növény sejtfalának emészthetőségére a kérődző állatok tápcsatornájában.

A BMR egy mozaikszó, amely a Brown MidRib szavakból tevődik össze, és annyit jelent, hogy barna középső levélér. Ez a tulajdonság egy mutáció eredménye, ami Porter és társainak köszönhető. Ezek a kutatók cirok magvakat áztattak dietil szulfátba, majd növénynevelést követően 19 barna levélérrel rendelkező cirok növényre lettek figyelmesek a populációból, amelyből 3 agronómiailag is elfogadhatónak bizonyult.

De mi is történ ezekben a növényekben a kémiai mutagén kezelést követően?

Alapvetően biokémiai folyamatok változtak az adott növényekben. Két különálló enzim csökkent aktivitást mutat, az egyik enzim a bmr-6 mutációnak köszönhetően csökkenti a növény által termelt lignin mennyiségét azzal, hogy csökkenti a CAD (Cinnamil-alkohol-dehidrogenáz) aktivitást, a másik enzim a koffeinsav O-metil-transzferáz, amely aktivitásának csökkenését a bmr-12 és bmr-18 génekben létrejött idő előtti stop kodon eredményezi (A. L. Oliver, et. al.).

Több korábbi kutatás bebizonyította, hogy ezek a különbségek a lignin szintézisében, hatással vannak az állatok produktumaira. A megfelelő időben betakarított BMR cirokból származó takarmányokkal etetett Holstein tejelő teheneknél nagyobb tejtermelését figyeltek meg, mint azoknál, amelyek a „vad típusú” vagy nem BMR takarmánycirkot kapták.

Összességében elmondhatjuk, hogy a BMR hibridek hatalmas előnyt hordozhatnak magukban takarmány célú felhasználás esetén a csökkent lignin tartalomnak köszönhetően. Megkérdőjelezhetetlen tény, hogy kevesebb mennyiségű növényi kötőanyag hátrányokat is rejt és ez elsősorban a szár szilárdságának tekintetében jelenik meg! ...

Forrás: A. L. Oliver, et. al.: Comparative Effects of the Sorghum BMR-6 and BMR-12 Genes: I. Forage Sorghum Yield and Quality - AFS

Hírlevél feliratkozás

Örülünk, hogy szeretnél feliratkozni hírlevelünkre. Értesülj Te is első kézből akcióinkról, újdonságainkról!

30 év alatt a piacon
Dinamikus növekedés
72 órán belüli szállítás
Széles választék
Üzenet

Kérdésed, üzeneted van? Oszd meg velünk!

Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás