We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > Miért érdemes szerves granulátumra váltanod?
Request for quotationDeliveryDelivery
Miért érdemes szerves granulátumra váltanod?

A SZERVES STARTEREK ELŐNYEI

A CarbonKick szerves starterek egyesítik a műtrágya és a szerves trágya előnyeit: egyszerre táplálják a növényt és a talajéletet.

Az élettel teli starter

A műtrágyák alkalmazásával elért magasabb termésátlagok kétségkívül a zöld forradalom legnagyobb vívmányának számítanak. A műtrágyák hatóanyagai ugyanakkor csak a növény szükségletének fedezésére szolgálnak, a talajt és a talajéletet nem táplálják. Az erre használható szerves trágya sajnos egyre kisebb mennyiségben áll rendelkezésre, kezelése és kijuttatása pedig munkaerő-igényes és költséges.

A CarbonKick szerves starterek a két technológia, a műtrágyázás és szerves trágyázás előnyeit ötvözik, könnyebbé téve Neked a tápanyag- és szervesanyag-utánpótlást.

A 4 mm átmérőjű, pormentes granulátumok akár a vetőgép makrotartályából is kijuttathatóak starterként. Műtrágyaszóróval alaptrágyaként és fejtrágyaként is használhatóak.

Nem kevés ez a 8-10%-nyi tápanyag?

A CarbonKick szerves starterek legalább 50% szerves anyagot tartalmaznak, de több termékben ez a szint a 70%-ot is eléri. A szerves anyag az alapanyagként használt fermentált baromfitrágyából, a különböző állati lisztekből (toll-liszt, húsliszt, szőrliszt stb.) és a huminanyagokból (pl. leonardit) származik.

A tápanyagok egy része szintén szerves eredetű, a szerves foszfort például a húslisztből és a csonthamuból nyerjük. A tápelemek másik része a hozzáadott műtrágya-adalékokból származik: a foszfort a MAP-ból, a nitrogént az ammónium-szulfátból, a káliumot a kálium-szulfátból adjuk hozzá a szerves starterekhez.

Nem kevés ez a 8-9-10 százalék NPK tartalom? A klasszikus műtrágyákhoz (Pétisó N27, MAP 12-52, 8-24-24 NPK, 15-15-15 NPK stb.) hasonlítva igen, valóban kevés, azonban a szerves és szervetlen trágyákat nem lehet csak a hatóanyag-tartalom alapján összehasonlítani. Miért nem? Mondunk rá 5 okot:

 1. a szerves starterekben a tápanyagok szerves formában is elérhetőek, amelyet a növények azonnal tudnak hasznosítani;
 2. hosszan tartó hatásuk garantált, nitrogénfeltáródást három hónappal a vetés után is tudtunk mérni a szerves startereknél;
 3. a legalább 50%-nyi szerves anyag táplálja a talajlakó élőlényeket, amelyek elérhetővé teszik a növény számára a talajban lévő többi tápanyagot, így nem csupán az áll a növény rendelkezésére, amit kijuttattál;
 4. a széntartalom puffereli a szervetlen tápanyagok talajéletre gyakorolt hatását, és a fermentációnak köszönhetően a baromfitrágya a magot sem “égeti”;
 5. a nagy dózisban kiadott tápanyagok ellustítják a növényt és a talajéletet is, például 10 kg/ha foszfor hatóanyag (= 20 kg/ha MAP műtrágya) már elég ahhoz, hogy a növény ne alakítson ki kapcsolatot a mikorrhizákkal.

Mit mutatnak a termésátlagok?

A CarbonKick szerves startereket 2019 óta teszteljük és hasonlítjuk össze a klasszikus NPK starterekkel.

A kukoricában végzett üzemi kísérleteink átlageredménye 10,66 t/ha lett az üzemi starterekkel és 10,86 t/ha a CarbonKick Radix (4,5-9-2+Zn) szerves starterrel. Konvencionális NPK starterekkel összehasonlítva a CarbonKick Radixszal kezelt gyökérzónában kétszer nagyobb baktériumszámot mértünk (Darány, 2020). 

Darányban immár harmadik éve (2019, 2020, 2021) végzünk többismétléses kísérleteket ugyanazon a táblán kukoricában a CarbonKick termékekkel.

A napraforgó kísérleteink szintén a szerves startert igazolták, a starterhatást a dánszentmiklósi napraforgó-kísérlet eredményei szépen megmutatták. Az NPK starter és a szerver starter minimális terméskülönbségét az alacsonyabb szerves inputköltség kompenzálta, így szinte forintra pontosan ugyanolyan üzemi eredményt ért el mindkét kezelés.

 • Starter nélkül: 2,47 t/ha
 • Napraforgó NPK starter: 3,07 t/ha
 • CarbonKick Micro (4-2,5-10+12Ca): 3,03 t/ha

A hozam mellett a minőségre gyakorolt hatás is fontos, amelyet üzemi eredményeink is bizonyítanak.

A darányi többismétléses kukoricakísérlet idei növényinedv-eredményei is megmutatták a CarbonKick szerves starter jobb tápanyag-hasznosulását. A 2021. május 3-án vetett Pioneer hibridből (FAO 490) 2021. július 5-én vettünk növényinedv-mintákat, az idős (alulról a harmadik) és a fiatal (felülről a harmadik) levelekből.

A vizsgálatokból jól látszik, hogy a CarbonKick szerves starter a kálium kivételével eléri és több tápelemnél meg is haladja a 8-24-24 NPK eredményeit (a kálium a szervetlen műtrágyával sem éri el a sötét vonal által jelölt referenciaértéket). Szintén kitűnik a szerves granulátumok elnyújtott hatása és folyamatos tápanyag-szolgáltató képessége, amely például a bór és kén fiatal levelekben mért magasabb szintjében mutatkozik meg.

Hogyan alkalmazhatod a CarbonKick startereket?

A CarbonKick szerves granulátumok kijuttathatóak műtrágyaszóróval a talaj felszínére szórva, 200-500 kg/ha dózisban. A kiszórás hasonló a klasszikus műtrágyákhoz, két technikai dolgot kivéve:

 • a CarbonKick termékek halmazsűrűsége 750-850 kg/m3 között változik, vagyis egy 1000 literes tartályba csak 750-850 kg-nyi anyag fér bele, ellentétben a műtrágyák 980-1020 kilójával;
 • érdemes a rácsot eltávolítani a műtrágyaszóróból, hogy a granulátumok ne akadjanak fel és az áramlásuk folyamatos legyen.

Szerves startereink vetőgéppel is kiadhatóak gép a makrotartályából. A javasolt dózis ebben az esetben 150-250 kg/ha, de a kísérletek azt mutatják, hogy 380-400 kg/ha is kijuttatható ilyen módon. A kőfogó rácsot érdemes eltávolítani a könnyebb anyagáramlás érdekében.

A CarbonKick szerves starterek az 500 és 1000 kilós bélelt bigbag zsákokból könnyen betölthetőek a vetőgép makroműtrágyás tartályába.

Javasoljuk, hogy a műtrágyás tárcsa legalább 5 cm-rel eltolva menjen a vetőtárcsától, hogy a két tárcsa ne művelje át nagyon a talajt, ugyanis ha túlságosan kiszárítjuk azt a pár centiméteres sávot, akkor a növény gyökere a másik irányba indul el és nem találja meg a kiadott tápanyagot.

Reméljük, ezek a tippek segítenek a CarbonKick szerves starterek hatékony és fejfájásmentes alkalmazásában.

Komplex tápanyagot feleannyiért?

A CarbonKick szerves tápanyagok a növények indításához szükséges makroelemek mellett a teljes mezo- és mikroelemsort tartalmazzák. Mindezt 80.000-90.000 Ft tonnánkénti áron, azaz a jelenlegi komplex műtrágyaárak feléért. Ez azt jelenti, hogy

 1. amennyiben dupla dózist raksz ki a CarbonKickből, akkor sem költöttél többet komplexre, mint egy szervetlen NPK-val, valamint
 2. 60.000 Ft/tonnás kukoricaárral számolva 400-500 kilóval alacsonyabb hektáronkénti termésnél is ugyanakkora hasznod lesz.

Összefoglalva: alacsonyabb befektetés, jobb tápanyag-hasznosulás, ugyanakkora termés és biztosabb jövedelem. Ezt kínálják Neked az élettel teli CarbonKick szerves starterek.

Forrás: Talajreform 21/07/26

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

30 év alatt a piacon
Dinamikus növekedés
72 órán belüli szállítás
Széles választék
Message

Questions, messages? Share it with us!

Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás