We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > Már a kombájnban ülsz? Akkor gondolkodjunk a takarónövényeken!
Request for quotationDeliveryDelivery
Már a kombájnban ülsz? Akkor gondolkodjunk a takarónövényeken!

TillageMix takarónövények – Aratás után a legjobb választás

A kalászosok és repce aratása utáni pár hét a legjobb idő a takarónövények elvetésére.

Ha már nálad is felzúgtak a kombájnok, akkor ideje elgondolkodni a megfelelő takarónövény-keverék kiválasztásán. Minden talajra, vetésforgóra és mikroklímára van megoldásunk, ha pedig nem találsz olyan keveréket listában, ami minden igényedet kielégíti, akkor akár 300 kg-tól összeállítjuk egyedi keverékedet.

Keverékeink nem "csodaszerek", de a Te tudásoddal és a mi tapasztalatunkkal hasznot hozó mixekké változnak. Az összetételek a hazai tapasztalatok alapján kerültek kifejlesztésre, mindegyik megfelel a zöldítés (ökológiai másodvetés) előírásainak. Változatos összetételüknek köszönhetően megtörik a kórokozók és kártevők ciklusait, 3-5 év alatt pedig jelentős szervesanyag-növekedés érhető el.

A talajmegújító gazdálkodás a talajegészség 5 alapelvére épül: azaz a minél kevesebb talajbolygatásra, az állandó talajtakarásra,a változatos vetésforgóra, az egész évben jelenlévő élő gyökerekre és az állatállomány integrációjára.
Ezek az alapelvek olyan módon segítik a talajok megújulását, hogy az addig gyenge foltok, erodált részek is megszűnnek, a szervesanyag-tartalom emelkedik, a rendszer ellenállóbbá és kiegyensúlyozottabbá válik.

Te is látni fogod, hogy a nem-művelés és a gyökerek milyen fantasztikus, vetésre azonnal alkalmas talajt hagynak hátra tavasszal.

A talajmegújító gazdálkodás bevezetésének legjobb időablaka az őszi kalászosok betakarítását követő időszak az olyan területeken, ahol valamilyen tavaszi kapás lesz a következő kultúra. Ha szükséges, akkor az aratás után ajánlott meglazítani a területet (ha száraz a nyár, akkor mindenképpen egyenes késekkel szerelt lazítót javaslunk).

A tarló kizöldülése után egy sor tárcsával vagy totális gyomirtóval érdemes leütni az árvakelést és a gyomokat, majd ebbe kerülhet a takarónövény-keverék. A tarlóhántással egy menetben vetett takarónövény is szóba jöhet megoldásként, de csak akkor, ha nem kell lazítani a területet és ha nem okoznak nagy problémát a T4-es gyomfajok.

Ezután a takarónövénnyel további teendőd nincsen, csak a megfelelő mennyiségű csapadék kell a kikeléséhez és fejlődéséhez. Ha ragaszkodsz az ősszel kiadott P és K alaptrágyákhoz, akkor az a mennyiség az álló takarónövény-állományban is kijuttatható.

Tavasszal, március közepén vagy második felében érdemes újra megnézni a területet, és totális gyomirtóval lefújni a T1-T2-es gyomokat és azt, ami esetleg a keverékből áttelelt. A 2,5-3 liter/hektár glifozát mellé ugyanennyi UAN oldat is javasolt a tankkeverékben.

Ezután a tavaszi időjárástól függően két út lehetséges: a gazdák egyik fele ilyenkor is lezárja egy sekély tárcsázással a területet, majd abba veti a tavaszi kultúrát. Ha nem veszíti olyan ütemben a vizet a terület vagy csapadékosabb a március-április, akkor akár a direktvetéssel is megpróbálkozhatsz. 
 

Forrás: Talajreform 2021/0705

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

30 év alatt a piacon
Dinamikus növekedés
72 órán belüli szállítás
Széles választék
Message

Questions, messages? Share it with us!

Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás