We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > Kis burgonya ABC
Request for quotationDeliveryDelivery
Kis burgonya ABC

VETÉSI NORMA MEGHATÁROZÁSA

norma pontos meghatározása a vetőburgonya esetében is összetett, hiszen függ az adott vetőburgonya tétel adataitól:
  • gumó mérete
  • gumó természetes formája
  • gumó db/kg
  • ültetendő gumó db/ha
  • tőtáv ...
     

Javasolt norma kg/ha a gumó méretek szerint: 

  • 25-35 mm: 1.500 kg +/-250 kg/ha    30-45 db/kg
  • 35-55 mm: 3.000 kg +/-250 kg/ha    12-15 db/kg
  • 55-77 mm: 5.000 kg +/-250 kg/ha        6-8 db/kg
 
Javasolt norma db/ha a gumó méretek szerint: 
  • 25-35 mm: 42-44 ezer db/ha
  • 35-55 mm: 38-42 ezer db/ha
  • 55 + mm:   35-38 ezer db/ha

Javasolt ültetett db/ha tőtáv szerint:
  • 23-26 cm tőtáv:     44 000  db/ha
  • 27-30 cm tőtáv:     40 000  db/ha
 
A kiváló minőséget az etiléngázon alapuló csírázásgátló rendszer alkalmazása biztosítja.
A fenti adatok csak tájékoztató jellegűek, évjárattól és a technológiától függően változhatnak. 

 

FELHASZNÁLÁS SZERINT:

A burgonyafajták csoportosítása főzési típus szerint: 

Főzési típus: A (A-B)

  • Főzés után is szilárdan egyben maradó gumó, finom szemcsés textúra. Nem szétfővő.
  • Felhasználás: burgonyasaláták, hideg konyhai készítmények.
  • Fajták: Cherie, Charlotte, Gülbaba, Somogyi Sárga Kifli, Pamela, Argos, Riviera

Főzési típus: B

  • Kissé szétfővő, kissé szappanos vagy lisztes konzisztencia, közepesen finom textura.
  • Felhasználás: vegyes hasznosítású burgonya, hasábburgonya alapanyag.
  • Fajták: Aladin, Stemster, Rodriga, Red Lady, Laura, Frieslander, Kondor, Amorosa, Cleopatra, Rosara, Arosa, Desiree, Arnova, Valor, Hópehely, Harmony, Impala

Főzési típus: C (B-C)

  • Szétfővő, laza szerkezetű, lisztes, közepesnél nagyobb szemcsézet, száraz porhanyós.
  • Felhasználás: burgonya püré és pehely előállításra, chips készítésre, burgonyás tészták, gombóc, parázsburgonya, farmerburgonya alapanyagaként
  • Fajták: Agria, Blue Belle, Romeo, Bettina, Sante, Kánkán, Karlena, Kuroda, Rioja, White Lady, Pekaro
Valójában valamennyi (A, B, C) fajtából készíthető minden burgonya étel, azonban a jelölések ismerete, és a jelölések szerinti fajtaválasztás jelentősen megkönnyítheti a főzést, csökkenti a hibázás lehetőségét és javítja eredményt.
 

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

30 év alatt a piacon
Dinamikus növekedés
72 órán belüli szállítás
Széles választék
Message

Questions, messages? Share it with us!

Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás
Kiszállítás