We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > Kis burgonya ABC
Request for quotationDeliveryDelivery
Kis burgonya ABC

VETÉSI NORMA MEGHATÁROZÁSA

norma pontos meghatározása a vetőburgonya esetében is összetett, hiszen függ az adott vetőburgonya tétel adataitól:
  • gumó mérete
  • gumó természetes formája
  • gumó db/kg
  • ültetendő gumó db/ha
  • tőtáv ...
     

Javasolt norma kg/ha a gumó méretek szerint: 

  • 25-35 mm: 1.500 kg +/-250 kg/ha    30-45 db/kg
  • 35-55 mm: 3.000 kg +/-250 kg/ha    12-15 db/kg
  • 55-77 mm: 5.000 kg +/-250 kg/ha        6-8 db/kg
 
Javasolt norma db/ha a gumó méretek szerint: 
  • 25-35 mm: 42-44 ezer db/ha
  • 35-55 mm: 38-42 ezer db/ha
  • 55 + mm:   35-38 ezer db/ha

Javasolt ültetett db/ha tőtáv szerint:
  • 23-26 cm tőtáv:     44 000  db/ha
  • 27-30 cm tőtáv:     40 000  db/ha
 
A kiváló minőséget az etiléngázon alapuló csírázásgátló rendszer alkalmazása biztosítja.
A fenti adatok csak tájékoztató jellegűek, évjárattól és a technológiától függően változhatnak. 

 

FELHASZNÁLÁS SZERINT:

A burgonyafajták csoportosítása főzési típus szerint: 

Főzési típus: A (A-B)

  • Főzés után is szilárdan egyben maradó gumó, finom szemcsés textúra. Nem szétfővő.
  • Felhasználás: burgonyasaláták, hideg konyhai készítmények.
  • Fajták: Cherie, Charlotte, Gülbaba, Somogyi Sárga Kifli, Pamela, Argos, Riviera

Főzési típus: B

  • Kissé szétfővő, kissé szappanos vagy lisztes konzisztencia, közepesen finom textura.
  • Felhasználás: vegyes hasznosítású burgonya, hasábburgonya alapanyag.
  • Fajták: Aladin, Stemster, Rodriga, Red Lady, Laura, Frieslander, Kondor, Amorosa, Cleopatra, Rosara, Arosa, Desiree, Arnova, Valor, Hópehely, Harmony, Impala

Főzési típus: C (B-C)

  • Szétfővő, laza szerkezetű, lisztes, közepesnél nagyobb szemcsézet, száraz porhanyós.
  • Felhasználás: burgonya püré és pehely előállításra, chips készítésre, burgonyás tészták, gombóc, parázsburgonya, farmerburgonya alapanyagaként
  • Fajták: Agria, Blue Belle, Romeo, Bettina, Sante, Kánkán, Karlena, Kuroda, Rioja, White Lady, Pekaro
Valójában valamennyi (A, B, C) fajtából készíthető minden burgonya étel, azonban a jelölések ismerete, és a jelölések szerinti fajtaválasztás jelentősen megkönnyítheti a főzést, csökkenti a hibázás lehetőségét és javítja eredményt.
 

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Message

Questions, messages? Share it with us!