VETÉSI NORMA MEGHATÁROZÁSA
A norma pontos meghatározása a vetőburgonya esetében is összetett, hiszen függ az adott vetőburgonya tétel adataitól:
- gumó mérete
- gumó természetes formája
- gumó db/kg
- ültetendő gumó db/ha
- tőtáv ...
Javasolt norma kg/ha a gumó méretek szerint:
- 25-35 mm: 1.500 kg +/-250 kg/ha 30-45 db/kg
- 35-55 mm: 3.000 kg +/-250 kg/ha 12-15 db/kg
- 55-77 mm: 5.000 kg +/-250 kg/ha 6-8 db/kg
Javasolt norma db/ha a gumó méretek szerint:
- 25-35 mm: 42-44 ezer db/ha
- 35-55 mm: 38-42 ezer db/ha
- 55 + mm: 35-38 ezer db/ha
Javasolt ültetett db/ha tőtáv szerint:
- 23-26 cm tőtáv: 44 000 db/ha
- 27-30 cm tőtáv: 40 000 db/ha
A kiváló minőséget az etiléngázon alapuló csírázásgátló rendszer alkalmazása biztosítja.
A fenti adatok csak tájékoztató jellegűek, évjárattól és a technológiától függően változhatnak.
FELHASZNÁLÁS SZERINT:
A burgonyafajták csoportosítása főzési típus szerint:
Főzési típus: A (A-B)
- Főzés után is szilárdan egyben maradó gumó, finom szemcsés textúra. Nem szétfővő.
- Felhasználás: burgonyasaláták, hideg konyhai készítmények.
- Fajták: Cherie, Charlotte, Gülbaba, Somogyi Sárga Kifli, Pamela, Argos, Riviera
Főzési típus: B
- Kissé szétfővő, kissé szappanos vagy lisztes konzisztencia, közepesen finom textura.
- Felhasználás: vegyes hasznosítású burgonya, hasábburgonya alapanyag.
- Fajták: Aladin, Stemster, Rodriga, Red Lady, Laura, Frieslander, Kondor, Amorosa, Cleopatra, Rosara, Arosa, Desiree, Arnova, Valor, Hópehely, Harmony, Impala
Főzési típus: C (B-C)
- Szétfővő, laza szerkezetű, lisztes, közepesnél nagyobb szemcsézet, száraz porhanyós.
- Felhasználás: burgonya püré és pehely előállításra, chips készítésre, burgonyás tészták, gombóc, parázsburgonya, farmerburgonya alapanyagaként
- Fajták: Agria, Blue Belle, Romeo, Bettina, Sante, Kánkán, Karlena, Kuroda, Rioja, White Lady, Pekaro
Valójában valamennyi (A, B, C) fajtából készíthető minden burgonya étel, azonban a jelölések ismerete, és a jelölések szerinti fajtaválasztás jelentősen megkönnyítheti a főzést, csökkenti a hibázás lehetőségét és javítja eredményt.