We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > Gyeptelepítési tanácsok
Request for quotationDeliveryDelivery
Gyeptelepítési tanácsok

A megfelelő fűmag keverék kiválasztásához alapvetően területünk természetes adottságait, illetve a tervezett igénybevételt kell figyelembe vennünk. 
Az átlagos kertekben általában találkozunk napos, illetve árnyékos területekkel, ahol a gyep más-más körülményeknek van kitéve.
Napos területre javasoljuk a Kentaur fantázianevű keverékünket, mely a szárazságot, és a tűző napfényt jól tűrő fajösszetétellel rendelkezik.
Árnyékos zugokban, nagyobb fák alá a Lugas keverékünk javasolható.
Amennyiben a gyepterületet csak díszítő céllal szeretnénk létesíteni, s nem lesz kitéve komolyabb igénybevételnek, számottevő taposásnak, úgy a Niagara Pázsit fantázianevű keverékünk az ideális a vetéshez.
Ha gyepünket sportolási céllal, kikapcsolódásra gyakran igénybe szeretnénk venni, illetve nagytestű kutyával rendelkezünk, vagy gyermekeinknek szeretnénk a mindennapi játékhoz területet biztosítani, válasszunk Biliárd sport fűmag keveréket.
A fűmag keverék, az előkészítés és a későbbiekben az ápolás szorosan összefügg. Nem elég például egy szép díszpázsit eléréséhez egy csúcsminőségű fűmag keverék elvetése, ha utána az ápolás színvonala nem haladja meg egy extenzív parknál megszokott intenzitást.

Ugyanaz a fűmag keverék nem nyújtja ugyanazt a minőségű állományt különböző környezeti feltételek mellett. Az egyes fűmag komponensek kiválasztását a következő szempontok alapján végezzük: használat (dísz- vagy sport), talajtípus (homokos/vízáteresztő vagy kötött/víztartó), klíma, a tervezett tápanyag utánpótlás és ápolási intenzitás valamint a nyírás magassága. A százalékos arányokat pedig az egyes fűmag fajok csírázási erélyének, tarackképző képességének és kiszorító képességének függvényében határozzuk meg.

Túl alacsony fűmag mennyiség késlelteti a talajtakarást és ezáltal erős gyomosodáshoz vezet, lejtős fekvésben pedig eróziót okozhat. A túlságosan magas vetőmag mennyiség következtében az egyes növények túl sűrűn helyezkednek el, így kölcsönösen zavarják egymást.
A fűmag optimális vetési mennyisége a gyakorlatban általában 40.000 - 60.000 mag/nm, illetve 40-60 kg/ha között van. Ez az egyes fajták ezermag tömegéből a különböző arányoknak megfelelő különböző vetőmag mennyiségeket eredményez.

A monokultúrába vetett egyetlen fűmag faj, csak a neki kedvező viszonyok között ad szép felületet. Többnyire azonban a betegségekre sokkal érzékenyebb, kiemelkedően ápolás igényes lesz, és környezetet terhelő növényvédő szerek alkalmazását teszi szükségessé. Az egymással jól társítható különböző fűfajok és fajták felhasználásával a környezeti hatásokat sokkal jobban elviselő pázsitot kapunk. Egy pázsit hagyományosan maximum három-négy fűfajtából áll. Az összetettebb úgynevezett "biztonsági keverékeknek" csak nagy felületen, erősen változó körülmények között van értelme, mert különben az alkalmasabb fajták százalékos mennyisége túlságosan alacsony lesz. A jó keverékek több fajtát tartalmaznak ugyanazon fajokból, ezáltal a pázsit különböző viszonyokhoz való adaptálódó képessége javul.

Fűmagvetés előtt lazítsuk fel a talajt, majd távolítsuk el a területről a nagyobb köveket, gyökereket. Alkalmazzunk vegyszeres gyomirtást a kelő gyomok ellen, majd ezek elpusztultával ismételten lazítsuk fel a talajt, ásó segítségével. 
Vetni tavasszal (márciustól-júniusig) illetve ősszel (augusztustól-októberig) ajánlott. Ilyenkor az időjárás a legmegfelelőbb feltételeket biztosítja a pázsit növekedési igényének szempontjából.
A nyári vetés nagyon gyakran nagy forróságban történik és ennek megfelelően igen intenzíven kell öntözni. Ehhez járul még a különböző meleg igényes gyom-fűfajok nagy gyomosítási veszélye. Gyorsabb fejlődésű sport felületeket enyhébb régiókban november elejéig is telepíthetünk.
A fű magvakat vetőgéppel, vető kocsival, vagy kézi vetéssel, egyenletesen elszórva juttassuk ki a területre, két részletben, a második menetben az első vetés irányára merőlegesen haladva. A majdani gyepfelület széleinél vessük sűrűbben a fűmagot.
Miután elvetettük, gereblyével oszlassuk el a területen, ügyelve arra, hogy ne gereblyézzük túl mélyre a magvakat. A talajt tömörítsük kerti henger segítségével, majd esőztetve alaposan öntözzük meg a területet. A csírázás ideje alatt mindig tartsuk nedvesen a talajt.
Az első nyírásra akkor kerüljön sor, amikor füvünk elérte a 10-12 cm-es magasságot. Ekkor úgy állítsuk be a vágásmagasságot gépünkön, hogy a fűnek csak a felső harmadát távolítsa el, tehát 6-7 cm magasságú állományt hagyjunk meg. A következő nyírások alkalmával már alacsonyabbra nyírhatjuk gyepünket.
Ahhoz, hogy pázsitunk mindig egészséges, élénkzöld képet mutasson, érdemes a vegetatív időszakban (március-áprilistól szeptemberig) műtrágyával pótolni a nyíráskori nyesedékkel eltávolított tápanyagot.
A vetés után kelő gyomokat távolítsuk el mechanikusan, illetve a kelés utáni 6. héttől kezdve alkalmazhatunk specifikus gyomirtó szereket is.

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Message

Questions, messages? Share it with us!