We can help?
Subscribe to newsletter
Primaq - Prima Mag

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Home page > Blog > Extra energia az őszi búza kezdeti fejlődéséhez
Request for quotationDeliveryDelivery
Extra energia az őszi búza kezdeti fejlődéséhez

Néhány héttel ezelőtt még az esőért imádkoztunk, hiszen a földbe tett repce, ha kikelt, ha nem, kritikus állapotban volt. Nem is beszélve a talajok felső rétegének kiszáradásáról. Hogyan tudunk talajt csinálni a gabonák vetéséhez? Azután megérkezett az égi áldás és most azt szeretnénk, ha kicsit szárazabbra fordulna.

Mindenekelőtt meg kell tanulni együtt élni a változásokkal, a munkánkra ható biotikus és abiotikus tényezők hatásaival.

Ha marad a csapadékos időjárás, az gátolja a betakarítást, nehezíti a talajmunkát, hátráltatja (kitolja) a vetésidőt.

A későn vetett, későn kelő (mert ki fog kelni) kalászos, a fokozatosan lehűlő talajban, vontatottan fog fejlődni és bár szakmai vita témája a kalászos optimális fejlettsége a télbe menetelnél, azért azt leszögezhetjük, hogy egy jó gyökérzettel télbe menő kalászos, könnyebben és eredményesebben vészeli át a telet, mint egy gyökérváltás előtti növényzet.
 


A T1-es gyom konkurenciáról, valamint az utóbbi időben egyre gyakrabban előforduló szívó kártevők fejlődést befolyásoló hatásairól nem is beszélve.

Felmerül a kérdés, lehet-e ezekre a gondokra megfelelő választ találni? 

Azért, mert a probléma összetett, több oldalról kell megközelíteni.

Természetesen a növénytáplálás kutatása is fókuszba kerül, ami elsősorban az egyes elemek kölcsönhatását veszi célkeresztbe, a növények fenológiai állapotának relációjában.

A felvehetőség, a növényen belüli transzlokáció, a kijuttatott kis mennyiségek koncentrált hasznosulása, a célirányos kijuttatás mind, a levélen keresztüli táplálás felé fordítják a mezőgazdasággal foglalkozó szakemberek figyelmét.

Ennek következtében a biostimulátorok, stressz oldók, immunizálók, levéltrágyák, önmagukhoz viszonyított növekedése messze meghaladja a hagyományos input anyagok piaci növekedését.


 

A kalászosok esetében mindjárt találunk két olyan terméket, amelyek kiváló ár-érték aránnyal alkalmazható a kialakult vetésidő-kezdeti fejlődés, stressz oldás problémára.

Közismert, hogy a foszfor hasznosulásának, mely a gyökérképződés alapeleme, egyik fő problémája a hőmérséklet, márpedig egy lehűlő talajban a foszfor felvétele, hasznosulása erősen gátolt.

Erősen befolyásolja a foszfor elérhetőségét a növény számára a talaj pH-állapota.

Savanyú talajoknál korlátozott a foszfor felvehetősége, ugyanakkor a foszfort a gyökerek csak 1 mm távolságból tudják felvenni, ami szintén korlátozza a foszfor talajon keresztüli elérhetőségét.

Gyenge gyökérzet, mérsékelt tápanyag felvételt biztosít, amit tovább nehezít az is, hogy a foszfor nehezen mozog a talajban.

 


 

Ebben a helyzetben, kísérletek egész sorával bizonyítottan, adhat megoldást a Zsémix nevű levéltrágya, mely koncentrált (575 g/l) mennyiségben tartalmaz foszfort, ami nagyon jól mozog a növényben,és jut le a gyökerekhez , mellette 80 gr/l Káliumot és 140 g/l cinket is tartalmaz.

Az ilymódon kijuttatott foszfor nem csak a hiányt pótolja a kezdeti fejlődés idején, hanem a gyökérsav képződésének stimulálásával könnyíti a talajból történő felvételt is.

A 140 gr/l cink kiküszöböli a foszfor-cink antagonizmust, elősegítve a cink növekedésre gyakorolt hatását, a Kálium pedig az immunitás növelésében játszik szerepet.
 

Ez a folyamat azonban nem kevés energiafelhasználásra készteti a növényt, amit a 80 % aminosav tartalmú Naturamin WSP -vel tudunk kompenzálni.

A Naturamin WSP 17 féle növényi esszenciális Aminosavat tartalmaz, köztük a stressz elleni védekezésben rendkívül értékes Prolint és Serint, a Naturamin WSP kiváló kelátképző.

 

Minden tápelem felvételét elősegíti, és felgyorsítja a tápelemek növényben történő mozgását, transzlokációját.

Magas koncentrációjuk révén, a hatás kifejtéséhez, alacsony dózisban való kijuttatásukat teszik lehetővé, ami kedvező ár-érték arányt eredményez.

2 l/ha Zsémix és 0,3 kg/ha Naturamin mindennel kompatibilis, jól illeszthető a kezelés egy őszi gyomirtáshoz, gombaölő szeres kezeléshez, vagy inszekticides kezeléshez.

Naturamin WSP stressz oldó hatása is kiemelkedő, tehát egy abiotikus stressz, vagy egy fitotoxikus hatás kivédésére is kedvező hatással van.

A Zsémix már bizonyított, és az aminosavak pozitív hatása vitathatatlan, ezért kockázat nélkül tudom ajánlani a kalászosok kezdeti fejlődésének elősegítésére.


Forrás: He-Land 2020/11/06

Subscribe to newsletter

We are glad you would like to subscribe to our newsletter. Get first-hand information about our promotions and news!

Message

Questions, messages? Share it with us!